Avocat online gratuit – Intrebari si raspunsuri
De ce sa petreci ore intregi de cercetari pe Google, citind pareri pe forumuri, incercand sa iti dai seama ce spune legea si cautand un raspuns cat mai bun pentru problema juridica pe care o ai tu?
Fiecare caz juridic este unic si doar un profesionist in avocatura te poate lamuri pe deplin si te poate sfatui cat mai bine sa actionezi in directia care iti aduce avantaje. Acum este mai simplu decat oricand sa faci acest lucru, pentru ca s-au lansat serviciile de avocatura la distanta.
Fenomentul a fost grabit in Romania de pandemia COVID-19 care a rapus o lume intreaga, dar bine venit intr-o era hyper-tehnologizata, cand fiecare minut este pretios pentru omul modern.
Astfel, serviciile juridice online va ofera acum posibilitatea de a adresa o intrebare de natura juridica unui profesionist si de a primi raspunsul dorit. Puteti merge dincolo de o simpla intrebare, spre o consultatie online, cu un avocat online.
Procedura este foarte simpla. Faceti rezervarea online la data si ora care va avantajeaza cel mai mult, platiti prin card si apoi aveti parte de consultatia propriu-zisa. Aceasta se poate realiza prin Skype sau Zoom, dar si prin telefon sau alte platforme de interactiune similare.
Beneficii consultanta juridica online prin telefon
Avantajele sunt imense. Poti beneficia de sfatului celui mai bun avocat , fara ca macar sa fie necesar sa te deplasezi la biroul de avocatura sau sa te ridici de pe canapeaua pe care stai confortabil. Avocatul analizeaza exact cazul tau (daca este necesar, evaluand si documentatia pe care o trimiti in prealabil pentru verificare) si iti ofera cele mai bune si viabile solutii si indrumari.
Datorita acestui serviciu, in Romania chiar si cele mai mici si aparent nesemnificative chestiuni juridice isi pot gasi mai usor rezolvare. Tarifele de consultanta sunt in general mai mici si exista o transparenta mai mare. Poti alege usor dintre mai multi avocati, poti citi review-uri si poti studia detalii despre experienta practica a avocatului pe care intentionezi sa-l angajezi pentru o consultatie online. In plus, ai marele avantaj de a putea discuta rapid si simplu.
Pentru romanii din diaspora
Inclusiv romanii din diaspora care vor sa rezolve acasa niste probleme de natura juridica, pot apela la o consultanta online pentru a evita deplasarea in tara. Unele case de avocatura au avocati care vorbesc limbi straine fluent – engleza, italiana, spaniola, franceza etc.
Avocat gratuit
Acum primesti raspuns pentru problema ta juridica, direct online si gratuit. Intra pe pagina noastra, lasa intrebarea si un avocat iti va raspunde. Vei fi indrumat cu ceea ce trebuie sa faci in continuare, indiferent de natura cazului juridic.
Oferim raspunsuri la intrebari din orice ramura de drept:
- drept comercial
- drept civil
- dreptul medical (malpraxis)
- dreptul comercial
- dreptul fiscal
- dreptul familiei etc.
Gratuit pentru divorturi
Te-ai decis sa te separi de partenerul sau partenera ta insa divortul este prea complicat pentru a se finaliza la notar pe cale amiabila? Intreaba acum gratuit tot ce te intereseaza despre tutela copiilor, pensie alimentara, partaj, program vizite etc.
Gratuit pentru mosterniri, testamente, revendicari proprietati
Vrei sa revendici o mostenire sau sa-ti scrii testamentul ca sa lasi mostenire anumitor persoane? Vrei sa revendici un teren, o casa, un apartament sau alt bun? Avocatii nostri profesionisti sunt pregatiti sa-ti raspunda la orice intrebare, direct online. Vino si adreseaza intrebarea ta. In cel mai scurt timp vei primi raspunsul legal oferit de un specialist.
Pentru accidente, vatamari corporale, daune rutiere, alcool la volan
Doresti sa afli parerea unui avocat despre unul din cazurile enumerate mai sus sau altul similar? Acum poti face acest lucru foarte usor, direct prin Internet. Acceseaza pagina noastra, completeaza intrebarea ta si vei primi consulanta rapida si raspuns gratuit din partea unui avocat.
Bună ziua! Vă prezint o situație și vă rog să-mi spuneți dacă e legal sau nu ce se întâmplă, ca să stiu cum să pun problema mai departe. Noi locuim în orașul X(actele și toate cele aparțin de acesta), însă suntem racordați la canalizare care aparține de comuna Y, fiind lipită de orașul X. Până anul trecut în luna Iunie era o firmă cu punct de lucru în comuna Y care presta serviciile de canalizare inclusiv pt noi, și ne emitea lunar facturi de plată. De anul trecut din Iunie această firmă nu mai exista, singura informare pe care am primit-o fiind efectiv un bilețel scos la imprimantă( fără absolut nicio ștampilă, semnătură etc)în care eram informați ca plată canalizării se va efectua începând cu luna Iunie 2023 la primăria comunei Y. Din acel moment, noi nu am mai primit absolut nicio informare, înștiințare, factura prin care să nu se comunice suma de plată, termene scadente etc, dar nici nu am fost niciodată de atunci să achit, însă am vecini care merg lunar și achită pe baza consumului de apă potabilă ( firma are sediul în orașul X, adică unde și domiciliem. Va rog sa imi spuneti daca e legal cum procedează cel de la Primăria comunei Y, dacă suntem obligați la plata unor servicii in lipsa unui contract, facturi etc, sau cum se procedează în această situație? Ma gandesc ca la un moment dat ni se va impune o suma mare de plată dat fiind ca de 6 luni nu am mai achitat. Va multumesc anticipat pentru lămuriri!
Buna ziua. Am nevoie de un sfat in ceea ce priveste o situatie urata cu tatal copilului. Ma simt intre ciocan si nicovala. Si ma gandesc daca e in regula sa-i pun un ordin de restrictie. Mie nu imi face bine prin abordarea lui fata de mine mi se schimba starea urat. Nu am resurse financiare necesare pentru ordin de restrictie la avocat. Din ce stiu la politie se face doar in caz de violenta fizica dar aici e cu totul altceva. Manipulare, hartuire, santaj emotional. Copilul e inca mic si mi se tot spune sa nu l privez de tata dar pe de o parte imi fac mie rau. Nu stiu cum sa procedez..Nu am o problema sa se implice in viata copilului atata timp cat ar crea o distanta sau o alta abordare mai sanatoasa fata de mine. Multumesc anticipat.
Buna ziua Am un frate vitreg din alta căsătorie a tatălui meu .Ulterior tata și mama lui au divorțat la partaj mama lui primind contravaloarea a jumătate din apartament.Acum tata a decedat cat moștenește fratele meu.Mentionez că suntem frați doar de tata Multumesc
P
Am operatie de coxartroza cu proteză la sold este normal sa se considere că boală obișnuită
Bună seara .
Vă rog să mă ajutați cu următoarea situație între 2 frați bun achiziționat curând se poate face act de donație?
Mulțumesc
Buna , la 15 ani mama ma trecut pe familia tatălui vitreg ( in certificatul de nastere eu nu am tata , nici el nu este scris ) in fine acum am 18 ani si vreau sa ma schimb inapoi in familia mamei de fata mare , e posibil ?
Buna seara. Parintii mei au cumparat o casa in urma cu 20 de ani asupra careia nu au drept de proprietate, dar au drept de flotant. Ce inseamna si ce presupune asta? A fost realizat un contract de vanzare-cumparare, dar ai mei au pierdut actele in urma unui incendiu, iar ei s-au despartit ulterior. Acum vrem sa vindem terenul, dar nu avem niciun act, se poate face ceva in privinta asta? Se poate reinoi contractul? E nevoie de acordul prorietarului? Daca nu e de acord, noi nu avem nimic de spus?
Buna seara. Eu și 0artenerul meu am luat un apartament prin ipotecă. Eu sunt titularul iar el este coplatitor. Amândoi avem cota parte. Anul asta vrem să-l achitam și să-l trecem doar pe numele meu. Adică el îmi cedează partea lui mie și ap va fi doar al meu. Țin să menționez că noi nu suntem cununați. Ce fel de contract ar trebui sa facem sa nu poată el sau fica lui din alta căsătorie sa mă atace daca sa zicem că se răzgândește?Care este cel mai și sigur cintract care nu poate fi atacată în instanță?
Bună ziua. Avem o casă cu etaj, eu și fratele meu. Parterul aparține fratelui, etajul mie. Curtea și gradina sunt comune. Casa sta goala. Are dreptul, fratele să închirieze parterul și totodată să dea dreptul folosirii grădinii și a curții, fără aprobarea mea?
Salut!
Astăzi am fost convocat la biroul directorului în legătură cu o situație neașteptată. În urmă cu o zi, am făcut un prieten să râdă oferindu-i acasă la mine o bombă prank, fără să realizez că o va aduce astăzi la școală. Directorul școlii și doi polițiști m-au interogat cu privire la sursa și proveniența glumei, capturând chiar și imagini și solicitându-mi să îmi scriu numele pe o hârtie.
Doresc să accentuez că nu am avut nicio intenție rea când am făcut gluma și că nu eram conștient că aceasta va ajunge la școală. Situația este încă neclară pentru mine și nu sunt sigur la ce consecințe să mă aștept.
Mulțumesc pentru înțelegere.
Buna ziua. Bunicei mele i sa făcut un împrumut la car de fica ei fără că ea sa știe, iar acum bunica mea a fost dată în judecata de către executorul asociația car din motiv că nu a fost de acord cu proprirea pe pensie, ce se poate face în această situație? (Mențin că dosarul este civil) Mulțumesc!
Buna ziua,
Am o rugaminte la dumneavoastra si anume ca doresc sa stiu cum trebuie sa procedez sa beneficiez de aceste prevederi legate de modificarilor fiscale aparute in nov. 2023 privind facilitatile fiscale acordate angajatilor din domeniul IT si ca atare am sa va transmit exact enuntul primit de la HR angajator:
”
In urma modificarilor fiscale aparute in nov. 2023 privind facilitatile fiscale acordate angajatilor din domeniul IT, dorim sa-ti aducem la cunostiinta ca una dintre acestea, mai exact cea de la CAS ( pensii), nu se poate acorda si in cazul tau deoarece nu esti inrolat la pilonul II de pensii.
In anul 2008 la momentul includerii Pilonului 2 aceasta aderare era obligatorie doar persoanele în varsta de până la 35 de ani, iar pentru cei intre 36 si 45 de ani era facultativa alegerea.
In urma unor verificari, am contatat faptul ca pentru tine nu era obligatorie aderarea si avem nevoie de confirmarea ta pe mail cu printscreen de pe site-ul https://data.asfromania.ro/scr/adeziuniFP, site pe care poti verifica daca vreodata ai optat pentru pilonul II.
Pana la clarificarea situatiei tale cu privire la cele mentionate mai sus, te rog sa ai in vedere ca incepand cu salariul lunii noiembrie contribui la CAS cu 25% la pentru ca nu poti beneficia de facilitatea fiscala acordata la pensii de 21.25% la plafonul de 10.000 lei, astfel platesti 25% la total venit brut realizat.”
Mentionez ca eu am fost incadrat incepand cu 1 Octombrie 2023 ca si personal IT si ca in luna Noiembrie 2023 am beneficiat de primul salar ca si oricare din angajjatii IT.
Nedumerirea mea este :
– de ce nu pot beneficia de facilitatea fiscala acordata la pensii de 21.25% la plafonul de 10.000 lei (modificata in 2024 procentul este de 4.75%),
– nu am fost inrolat la pilonul 2 de pensie privata
– de ce imi este impozitat salarul exact ca inainte de a fi personal IT
– ce ar trebuii sa fac sa beneficiez de aceste facilitati pe baza contractului de munca IT.
Doresc sa mai adaug ca lucrez la acesta companie multinationala de peste 10 ani.
Va multumesc anticipat.
Bună seara! Doamna avocat, am o întrebare la dumneavoastră, și anume: Am fost depistat în trafic, conducând cu permisul suspendat. Menționez că mai am pe rol un dosar pentru părăsirea locului accidentului, bine că nu am părăsit cu intenție. Am întrebat victima daca are ceva, daca are nevoie de îngrijiri, iar dânsul mi-a spus că nu are nevoie, și că nu are nimic. Iar eu auzind că nu are nimic m-am bucurat și nu am mai anunțat poliția. Întrebarea mea care e, pot fi condamnat cu executare? Având două dosare penale în rol ? Mulțumesc
Buna ziua!
Sunt interesat care sunt demersurile necesare pentru ca un cetatean din Ucraina sa primeasca permis de lunga sedere in Romania, in urma unei casatorii cu un partener de acelasi sex intr-o tara membra UE, care accepta acest tip de casatorie, uniune. Am citit ca exista posibilitatea ca, in urma acestei casatorii, sa se primeasca un permis de lunga sedere in Romania pentru cetateanul din tara nonUE, fara ca acesta sa beneficieze de alte drepturi ce decurg din acea casatorie. Nu stiu care sunt demersurile legale ce trebuie facute. Puteti sa ma ajutati, va rog frumos?! Multumesc frumos pentru disponibilitatea dumneavoastra!
Bună, am 16 ani acum 3 zile zile am născut iar tatăl copilului are 27 de ani, din câte ne au spus politia tatăl va putea fi pedepsit cu închisoare pt ca a întreținut relație sexuala cu o minora sub 16 ani, eu rămânând gravida înainte sa împlinesc 16..
Întrebarea mea este : o sa facă pușcărie dacă recunoaște copilul și își asuma responsabilitatea ca are grija de el?
În condițiile în care părinți au fost de acord cu relația și cu acest copil, iar eu nesisilita de nimeni mam culcat cu el..
Bună, am 16 ani acum 3 zile zile am născut iar tatăl copilului are 27 de ani, din câte ne au spus politia tatăl va putea fi pedepsit cu închisoare pt ca a întreținut relație sexuala cu o minora sub 16 ani, eu rămânând gravida înainte sa împlinesc 16..
Întrebarea mea este : o sa facă pușcărie dacă recunoaște copilul și își asuma responsabilitatea ca are grija de el?
În condițiile în care părinți au fost de acord cu relația și cu acest copil, iar eu nesisilita de nimeni mam culcat cu el..
Bună ziua ! Un contract de vanzare -cumparare intre bunici si un nepot minor ce trebuie facut si cât dureaza in instanta ?
Buna seara,
In speranta ca ma puteti ajuta cu lamuriri, va prezint urmatoarea situatie:
Bunicul meu a avut 5 copii. Trei din prima casatorie (toti trei sunt decedati, dar au urmasi) si doi copii din cea de-a doua casatorie (amandoi sunt in viata).
Bunica mea (care a fost cea de-a doua sotie) a fost improprietarita, dupa decesul bunicului, cu un teren in baza legii 18/1991.
Dupa ce a decedat si bunica, copiii din cea de-a doua casatorie au deschis succesiunea fara a chema la scuccesiune si pe descendentii copiilor din prima casatorie.
In urma succesiunii s-a eliberat un certificat de mostenitor pentru cei doi cu parte ½ din masa succesorala pentru fiecare.
Intrebarea mea este: aveau drept la mostenire si descendenti celor trei frati din prima casatorie?.Daca da, cum se poate remedia situatia?
Multumesc frumos!
Bună ziua am amăgit at actele pentru divorț și scrie la stadiul procesual fond puteți să-mi spuneți ce ansemna data primei anfatisari când va fii actele ai fost depuse an noiembrie 2023. Va mulțumesc
Buna ziua,
Am înaintat o cauză la Curtea de Justiție Arad împotriva unei companii de asigurări (pârâta) cu mine reclamantă. Dosarul nu a început încă pentru că compania de asigurări a primit abia acum scrisoarea de la instanța de judecată și prima citație va fi emisă până pe 21. Nici măcar taxa de timbru nu am plătit încă.
Compania de asigurări m-a contactat și mi-a cerut să închid cazul la curtea de justiție, pentru că îmi va plăti o sumă de bani – pe care neavand incotro poate o voi accepta
Dar în schimbul banilor ei mi-au cerut confirmare de la curtea din Arad ca am închis cazul. Ei vor sa semneze cu mine un contract în care sa spună asta.
Întrebarea este cum pot sa închid cazul și primi o confirmare de la curtea de justiție?
Mulțumesc
Bună ziua! Am fost victima unui accident rutier, nu am sunat poliția nici el, el înlocuind să-mi acorde primul ajutor s-a uitat la mașina lui și să-i dau nr de telefon ca merge la mecanic. Eu am făcut poze la mașina, la nr de mașină. Nu m-a durut atunci pe loc nimic doar după un timp. L-am sunat ca dacă-mi cumpără alta trotineta rămâne așa el a început să mă amenințe și i-am închis telefonul, el a mers la poliție și a declarat accidentul spunând ca mai acordat primul ajutor, ceea ce nu a făcut, eu m-am dus în aceea zi după 3 ore la urgență am primit foaie cu tratament, mama nu era ruptă doar avea urme. Adoua zi m-am dus la medicul legist și mi-a dat foaie cu tot ce o sesizat cu urmele de pe cot, și dureri șold și cefalee. Apoi m-am dus la poliție am dat declarație și a spus ca ne sună mâine pe amândoi să vedem filmare cu accidentul, a doua zi m-a chemat doar pe mine să-mi arate filmare și ca șoferul este vinovat și ca să semnez ca îmi spune după aceea unde să mă duc cu asigurarea să-mi repare trotineta. În procesul verbal scria doar unele aspecte din declarația mea și numele șoferului, nu scria ca el își va folosi asigurarea să-mi plătească reparația la trotinetă nici ca este vinovat. Atunci eu nu am semnat . Nu vreau să semnez ce nu înțeleg. Ce este de făcut în continuare. Vă mulțumesc
Buna ziua!
In 2006 am făcut un credit de 30.000 lei pe 5 ani.
Am plătit rata 3 ani si din mai multe motive financiare nu sa mai putut achita.
In 2010 am primit o coproprire pe salar de 300 lei si de atunci pana acum sau tot retras bani luna de luna.
Sa pus sechestru pe mașini (2) si una i-am dat-o lui ( vândută si bani in contul recuperatorului ) si cea de a doua nu o mai vrea dar nici sechestrul nu-l ridica😔
Azi am aflat de la patronul meu (Sefu) ca a primit o instintare ca trebuie sa tragă 723 lei in fiecare luna.😔
Ce e de făcut ?
Cum a-și putea termina cu recuperatorul ?
Nu se mai Închide dosarul ?
Bună ziua, dacă copilul are pasaportul cu domiciliul in strainatate atunci mai are nevoie de procura de calatorie din partea tatalui?
Buna ziua,
Am nevoie de informatii in privinta drepturilor persoanelor varstnice.
Este vorba despre o ruda, o doamna in varsta de 90 de ani, care locuieste singura apartamentul pe care l-a avut in comun cu sotul, si care, dupa moartea sotului, ii revine jumatate ei, iar cealalta parte in comun cu copiii, sau doar acestora (nu stiu exact).
Dintre cei doi fii, cel mic o ajuta si o ingrijeste, impreuna cu familia lui, pentru ca de cativa ani doamna nu mai iese singura din locuinta si in ultimul an a avut nevoie sa fie cineva cu ea pentru ca se deplaseaza cu greutate. Cum fiul cel mic locuieste in apropiere, lucrurile au functionat bine astfel.
Fiul cel mare a propus in repetate randuri, in ultimul an, mutarea mamei intr-un azil si vinderea apartamentului, motivand ca mama nu se mai poate descurca singura. A refuzat sa mai contribuie la ingrijire, dar si sa-si viziteze mama.
In ciuda faptului ca familia fiului celui mic si-a asumat in totalitate ingrijirea doamnei, presiunile fiului celui mare au continuat.
In urma cu cateva zile, acesta din urma si-a vizitat mama spunandu-i ca este nevoie sa o interneze intr-o clinica de specialitate pentru ca problemele de sanatate (firesti la aceasta varsta) trebuiau tratate de foarte mult timp. In ciuda opozitiei mamei si efectului psihologic negativ pe care aceste propuneri le-au avut asupra ei, fiul cel mare a revenit cu nepotul doamnei si au dus-o de acasa.
Din pacate, date fiind varsta inaintata si fragilitatea persoanei varstnice, aceasta internare fortata va atrage, probabil, o denaturare a starii de sanatate si va grabi, probabil, sfarsitul.
Din punct de vedere legal, ce poate sustine drepturile acestei persoane la demnitate, la libertate si la a-si petrece batranetea in mijlocul familiei, dat fiind ca are un fiu si familia acestuia care o iubesc si o ingrijesc?
Exista prevederi legale care sa impiedice astfel de abuzuri motivate de dorinta de obtinere a proprietatilor persoanei in varsta?
Va multumesc!
Buna seara!
Acum aproximativ 10 luni permisul meu a fost suspendat pe 90 zile, la momentul suspendarii eram incepator. Bineinteles ca mi-am luat dovada pe 14 zile, iar dupa expirarea acesteia am stat cuminte si nu am mai mers cu masina. Cele 3 luni trecusera, eu fericit, am plecat cu masina la munca. La intoarcere, un echipaj de politie m-a oprit si mi-au cerut documentele. Eu le-am comunicat ca inca nu mi-a ajuns permisul(eu credeam ca trebuie sa mi-l trimita ei acasa, atat de inconstient eram). Dupa o verificare in baza de date, domnii politisti mi-au spus ca mai aveam inca o zi de suspendare, care dupa calculele mele era imposibil, deja trecusera cateva zile de cand cele 90 zile trecusera, problema era ca eu luasem in calcul cu tot cu dovada de 14 zile. In cele din urma, domnii politisti mi-au intocmit dosar penal pentru conducere fara permis(335), si inca unul pentru ca aveam in masina o arma de tip airsoft. Intre timp, dupa 7 luni de mutat dosarul intre sectii si parchet, mi-au clasat dosarul pt arma(le-a luat 7 luni sa isi dea seama ca este o jucarie).
Acum, dosarul mi-a ajuns inapoi la sectia initiala, de unde astept sa intre in instanta. Ce parere aveti? la ce sentinta trebuie sa ma astept? Si cat timp credeti ca voi avea permisul suspendat dupa proces?
Multumesc frumos
Buna ziua. Am o nelamurire si nu stiu unde sa intreb. Daca o persoana Icivil) , la solicitarea unui politist rutier (pe teritoriul Romaniei) de a se legitima ii ofera acestuia un document drept buletin (documentul fiind in mod vadit ceva ce seamana mai degraba a bataie de joc, adica un carton cu poza, nume, adresa, ceva de genul cetatean suveran fiinta vie etc.), deci un document care nu imita nici macar de mana a doua un buletin, nici nu pretinde (sau specifica in scris) ca este emis de vreo autoritatea competenta, poate fi incadrata aceasta fapta la fals in acte – sau folosire de acte false? (P.S. Dupa ce am citit eu din art. 320, falsul este altceva, prin imitare, alterare/modificare etc.). Mentionez ca politistul nu are nicio secunda impresia ca ce i se prezinta ar fi un buletin real, deci nu e vorba de suspiciunea ca documentul ar fi ceva ce inteleg eu prin „fals/falsificat”.). Eu am considerat corecta incadrarea politistului la „refuzul de a se legitima” (probabil ca omul este bolnav psihic, ori e un anarhist etc., dar aia tine de alt domeniu). Am putea spune ca prin prezentarea acelei hartii scrise de el s-a „legitimat” cu „act fals”? Multumesc pentru lamurire.
Buna ziua. Am o nelamurire si nu stiu unde sa intreb. Daca o persoana Icivil) , la solicitarea unui politist rutier (pe teritoriul Romaniei) de a se legitima ii ofera acestuia un document drept buletin (documentul fiind in mod vadit ceva ce seamana mai degraba a bataie de joc, adica un carton cu poza, nume, adresa, ceva de genul cetatean suveran fiinta vie etc.), deci un document care nu imita nici macar de mana a doua un buletin, nici nu pretinde (sau specifica in scris) ca este emis de vreo autoritatea competenta, poate fi incadrata aceasta fapta la fals in acte – sau folosire de acte false? (P.S. Dupa ce am citit eu din art. 320, falsul este altceva, prin imitare, alterare/modificare etc.). Mentionez ca politistul nu are nicio secunda impresia ca ce i se prezinta ar fi un buletin real, deci nu e vorba de suspiciunea ca documentul ar fi ceva ce inteleg eu prin „fals/falsificat”.). Eu am considerat corecta incadrarea politistului la „refuzul de a se legitima” (probabil ca omul este bolnav psihic, ori e un anarhist etc., dar aia tine de alt domeniu). Am putea spune ca prin prezentarea acelei hartii scrise de el s-a „legitimat” cu „act fals”? Multumesc pentru lamurire.
Bună seara,Tata al nostru a dat o garsonieră unuia dintre Frați prin donație,Fratele a decedat ,Tata tot decedat ,avem o moștenire la țară casă plus teren arabil,ce se întâmplă cu garsoniera.
Mulțumesc frumos
Buna ziua,
Am și eu o întrebare ce cerere trebuie sa depun ca cetățean de ridicarea bunurilor de sub sechestru?
Mulțumesc!
Buna ziua.
Sotia mea a cumparat o casa de la unchiul ei,care el cand a cumparat casa era in concubinaj cu cineva iar actele de vanzare cumparare au fost facute la vremea aceia pe amandoi.Dupa cativa ani femeia a murit,dar am inteles ca are doi copii de care nu stim nimic pe unde sunt sau sau unde locuieas.Ce se poate face in cazul de fata sa putem sa ii gasim sa se faca partajul cum trebuie.Multumesc mult.
Buna ziua, tatal meu decedat din februarie 2018, am facut succesiunea pe apartamentul bunicilor in 2022 si ne am trezit ca are datorii la taxe si impozite de 1700 lei, am facut cerere la acestia si mi au dat un raport de 760 de lei cand am fost sa platesc in anul noiembrie 2023 mi au spus ca tot 1700 de lei are de plata si nu stiu de unde nu am primit nici o explicatie . am facut iar cerere la director sa imi explice cat e de plata .
Dar intrebarea mea este dupa 5 ani nu se prescriu datoriile in cazul persoanelor decedate . eu vreau sa fac mostenirea pe numele meu si imi trebuie anexa 24 si nu mi se da pentru ca are datori .
Multumesc
Buna ziua!Am o speta acu 12 ani o masina care circula fara asigurare in concluzie fara numere de inmatriculare valabile in concluzie fara drept de circulatie pe drumurile publice provoaca un accident virand in stanga fara a semnaliza exact cand soferul meu cu masina mea l-a depasit ,soferul din urma intrand in gard cu masina mea si se aoldeaza ca daune materiale ale masinii mele…mai are vreun rost expertiza in dinamica accidentului daca cel care a provocat accidentul circula fara conditii legale…adica fara asigurare…culpa nu ii apartine acestuia exclusiv?exista posibilitatea de culpa comuna?
Sevmai pune problema unei expertize de dinamica accidentului daca cel care a provocat accidentul nu avea ce sa caute acolo?
Baar ul nu in tocmai aceste spete e obligat la despagubire??
Bună ziua. Mama mea a decedat în urmă cu 14 ani, în urmă cu 4 ani a decedat și bunica maternă, bunicul matern are demență, iar mătușa mea are handicap din naștere (este nebună), eu, bunicul și mătușa fiind singurii moștenitori. De când bunicul meu are și el handicap, tatăl meu (ginerele lui) s a ocupat de el, l a dus la un azil, iar pe mătușa o îngrijește tot el în mare parte, deoarece eu am 22 de ani și nu locuiesc cu ei la țară. Întrebarea mea este, dacă tata poate face ceva vreun act fără ca eu să știu și să poată moștenii totul (pământuri, casă, bani de la CEC) sau să facă acte precum ca are grijă de cei doi cu handicap și la fel să aibă dreptul la toate bunurile.
Buna seara îmi cer scuze că deranjez am nevoie de câteva îndrumări și un mic ajutor , am cumpărat o garsoniere cat de curând. și în acte existe unele greșeli referitoare la adresa și Nr blocului cât și al scări unde este garsoniera , că și ideie in contract este trecut nr6, bloc 2 scara 1 partier apartament 35 atât în reveleu apartamentului cât și în planul de amplasament , in factura de curent este trecut Nr 4 bloc 1 sc 1 parter ap 35 , iar normal garsoniera se găsește la Nr 4 bloc1 sc 1 . menționez că am văzut această greșeală când am fost la asociație sa înregistrez contractul , ce este ciudat că sa făcut un prim contract în 2004 când sa vândut de către o societate primului cumpărător , iar în 2007 a intrat în posesia celui de al doilea proprietar tot la fel cu aceste adrese vreau să știu ce pot face va rog ajutama cu ceva răspunsuri va mulțumesc
Bună ziua , sunt hărțuită , amenințată, șantajată de un vecin,de un an de zile. Am palpitații când văd mesaje de la acest individ.
Am ajuns să-mi pun casă în vânzare dar și așa amenință ca îmi va speria clienții.
Dacă merg la poliție e posibil să-i dea o amendă și apoi mi-e teamă ca-mi va face rău.
Cred ca e obsedat
Ce mă îndrumați să fac?
Buna dimineata. Avem si noi un caz de rezolvat si nu stim cum sa procedam. Sotul meu si cu mine reconstruim casa socrilor mei. Sotul mai are patru frati trei dintre frati sunt deacord ca noi sa construim casa dar una din surori nu este deoacord.casa era din chirpici.Noi am daramato si am construito din bca. Socri au decedat si casa nu are acte. Cum procedam sa rezolvam problema?? Noi am vrut sa ii cedam partea noatra de pamant si cumnata sa ne cedeze partea ei de casa dar nu vrea. Ceilalti cumnati ne-au dat declaratii de mana ca nu vor nimic si ca ii cedeaza partea lor sotului meu. Vrem sa rezolvam problema asta si sa punem casa cu acte in regula. Cum procedam.
Buna ziua,tatal meu are in prezent 66 de ani si in ultimi 3 ani a avut ajutor social,prestand astfel servici pentru comunitate.Ca si vechime in campul muncii el are doar cativa ani lucrati.Intrebare:Poate beneficia de pensie sociala?Intrucat are 66 de ani tot este chemat la munca pentru ajutorul social.Este legal? Am fost la casa nationala de pensie si a zis ca nu poate beneficia de pensie sociala.Va multumesc!
Bună seara! Pentru ca urmează la sfârșitul acestei luni să mi expire buletinul am mers pentru depunerea actelor ca și act de proprietate eu având o hotărâre judecătorească prin care se subliniază faptul că frații mei sunt de acord ca eu reclamantul să primesc în lotul meu integral și Exclusiv în proprietate deplină cele două imobile ce compun Moștenirea si anume: casa și terenul declarand ca au primit, fiecare de la reclamant, adica eu echivalentul cotei parti ce ni se cuvine cu rezervarea unui drept de abitație viageră asupra gospodăriei în favoarea mamei părțile fiind în totul de acord cu conținutul înțelegerii de față neavând niciun fel de pretenții reciproce cu privire la Moștenirea autorului comun și cer ca prezența tranzacției să se facă parte integrantă a dispozitivul sentinței ce se va pronunța, ce a fost pronunțată însă un agent de la buletine mi a spus că nu i suficient acest act că trebuie să vin cu mama că ea este proprietara Oare așa este? In urmă cu 10 ani când am schimbat buletinul mi-a fost suficientă acest act Acuma s-au schimbat oare legile? Cu toate că am explicat că mama are grijă de un nepot și nu se poate deplasa zilele acestea am fost nevoit să iau o adeverință de la primărie de rol agricol în care se stipulează aici că se adeverește în prezenta că eu figurez înscris în Registrul Agricol al municipiului în calitate de titular al locuinței respective, eliberăm prezenta pentru a i servi Domnului la serviciul public comunitar de Evidență a Persoanelor în vederea eliberării actului de identitate. Va mulțumesc!
Buna ziua,
Am cumpărat o casa cu teren in 1987. In actul de vânzare- cumpărare este specificat ca terenul nu face obiectul vânzării , este preluat de stat si mi s-a atribuit o suprafața de teren in folosință. Vânzătorul a decedat si nu are urmași. Pot cere Reconstituirea dreptului de proprietate pentru teren?
Va multumesc
Buna ziua. Am facut in 2009 un credit Prima Casa ( in euro ) la o sucursala BRD din Bucuresti. Astazi am facut cerere de rambursare integrala a creditului si am achitat toata suma necesara. Am solicitat deasemeni returnarea actului de proprietate al apartamentului care a fost achizitionat pe numele meu, necasatorita fiind atunci si acum. D-na de la credite mi-a spus ca nu o sa-l primesc si ca v-a ramane in posesia bancii, la dosar. Intrebarea si rugamintea mea este sa-mi spuneti daca exista vre-o cale sa recuperez actul de proprietate sau intradevar v-a ramane in posesia bancii ( ceea ce mi se pare un abuz ) desi creditul a fost inchis si relatia cu banca incheiata. Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Fratele meu in 2011 a fost operat de hernie de disc,a ramas cu pareza la membru stang,hipertensiune gr 3.A fost pensionat pina in 2013 cand la revizuire e trecut cu grad usor,termen de revizuire xxxx si recomamdari de specialitate CU CONTINUARE DE MONITORIZARE SI TRATAMENT PRIN CABINET MEDIC DE FAMILIE.A incercat sa continuie sa munceasca dar nu a putut,a demisionat si a plecat la tara la parinti.Anul trecut din cauza medicamentelor scumpe pentru tratament si controale medicale sa inscris la ajutorul social,cand a facut dosarul asistentul social a spus ca poate matura la dispensar in cele 2 zile pe care trebuia sa le faca,medicul ia interzis sa faca munca si ii dadea scutire,In luna septembrie asistentul social a cerut referat medical,medicul la care am mers a eliberat un referat medical care a fost respins ca scria la caracteristici mers schiopatat si am fost trimisi sa cerem pensie de handicap,am facut si asta am primit pensie de handicap mediu dar si asta a fost respinsa pe motiv ca nu intelege ce e asta si ce trebuie sa faca.I am dus ultima decizie asupra capacitatii de munca nu a acceptat o,am incercat sa vorbesc cu primarul nici nu am fost ascultata.Am fost sunata de asistentul social si mi a spus sa mergem la comisia de invaliditate ca el a muncit si o sa aiba o pensie mare.eL VREA SA FACA CELE 2 ZILE DAR NU unde vrea asistentul social la sortat gunoi deoarece e afara SI EL NU ARE VOIE SA STEA IN FRIG,NU poate sa se aplece.In urma petitiilor facute sa vedem ce trebuie sa facem deoarece el avand ultima decizie si e persoana cu handicap ar trebuie sa aiba o munca mai usoara si medicul de familie ia spus la fel si ia eliberat si adeverinta medicala cu inapt temporar deoarece tensiunea lui cu tot tratamentul nu scade de la 21.Atunci asistentul a mers la medic si ia interzis sa i mai elibereze acte pe motiv ca fratele nu vrea sa munceasca,Acum a primit raspuns de la primarie o instiintare ca are 30 de zile sa duca primarului DECIZIE ASUPRA CAPACITATII DE MUNCA daca nu ii suspenda venitul minim de incluziune.Ce sa faca in aceasta situatie?Un sfat,va rog.
Buna ziua,i-am dat tatalui meu o procura pentru un teren mostenit de la mama,cum aflu daca acel teren a fost vandut de catre tatal meu.
Buna ziua,am o problema juridica la care as avea nevoie de niste indrumari si raspunsuri.
Sunt proprietara unei case si unor terenuri agricole dobandite de mine si sotul meu care a decedat in anul 2021.Bunurile le-am dobandit prin contract de intretinere cu dreptul de uzul viager de la bunica sotului in baza unui tiltu de proprietate in care era trecuta ca mostenitoare a sotului ei,titlul de proprietate a fost emis in 1998.Bunica sotuui a avut 2 fete,pe mama sotului si inca una care la randul ei are un fiu.Mentionez ca ambele fiice au decedat inaintea bunicii cu mult timp,acum varul sotului meu deschide proces impotriva mea pentru a intra in posesia bunurilor,spunand ca eu nu am niciun drept pentru ca pe titlul de proprietate nu au fost trecute si ficele,mentionez ca mama sotului meu a decedat inainte de 1998 cand s-a emis titlul de proprieteate,iar cealalta fiica a decedat dupa emiterea titlului de proprietate Dar nu a depus cerere la primarie pentru afi trecuta in titlu.As vrea sa stiu daca titlul de proprietate si contractul de intretinere se pot anula.Iar in cazul in care se anuleaza eu pot sa raman in continuare proprietar prin uzul capiune.Mentionez ca am toate extrasele de carte funciara pe numele meu si al fiicei mele dupa ce am dezbatut succesiunea in urma sotului meu.Va rog oferitimi un raspuns,multumesc!
Bună ziua, dețin un teren intravilan din anul 2006 ,cadastrat și intabulat. Vecinul din spate avea și el cadastru pe loc din 2010.Anul trecut a făcut fără să știu alt cadastru ce se suprapune cu al meu și ne-am trezit cu vecinii in curte.
Întrebare: putea cadastristul să înregistreze actul fara sa fiu înștiințat? Noul lor act este autentic? Este valabil?
Mulțumesc frumos anticipat, Marian Florin Ancu
Sunt implicata intr un accident rutier de care nu sunt vinovata. Raspunsul de la Parchet a constat in semnarea unei clasari a dosarului deschis pentru vatamare corporala pentru ca nu au fost victime dar si un referat semnat de politistii de la rutiera in care eu raman vinovata de accident.Ancheta politistilor este nedreapta si plina de minciuni,ei au schimbat inclusiv locul accidentului,si au scos o nevinovata fix pe cea care a provocat accidentul.Aceasta,in baza foilor mincinoase semnate de politisti s a despagubit cu 8000 de euro din asigurarea mea fara sa aibe prea mari avarii la masina,exista si poze.Desi am adus la cunostina procurorilor ca ancheta politistilor este nedreapta si plina de minciuni,si am contestat pana la jud de camera preliminara totusi acestia s au facut ca nu aud si nu vad(politistii au schimbat si locul accidentului,am argumentat cu art din codul rutier cum cea care ma tamponat nu avea voie sa fac la stanga,am inregistrat chiar si un politai cand explica cum pe acel sector de drum nu e voie sa virezi stangaetc,totusi cu toate acestea toti mi au scris ca probele au fost administrate corect,ca nu exista victime si deci e corect ca dosarul sa fie clasat.Clasare,clasare dar eu acum cum desfac minciunile semnate de politisti in referatul lipit de clasare de la Parchet? nu mi au dat amenzi si nici nu am la mana vre un proces verbal ca sa l pot contesta…..Desi le am facut Plangere la DNA si Inspectoratul Judetean de politie acestia tot la Parchet m au trimis…Si eu la care Parchet sa merg…la Parchetul care s a facut ca nu vede si nu aude cand le am adus dovezi clare ca politistii nu sunt drepti si mint si mi au spus ca NU TINE DE EI….Eu acum cum desfac semnaturile mincinoase ale politistilor ca din cauza lor am si datorie la RCA si de la B8 am ajuns la B0,si au bagat bine mana in asigurarea mea…
Va multumesc
Salutare! Am o intrebare nelamurita! Pe timpul Covid ului eram im Belgia si conduceam o masina in care erau 4 persoane. Eu si inca 3 participanti. Ne a oprit politia si ne a dat amenda pentru ca nu aveam masca in propria masina… nu am.bagat de seama, iar dupa un timp am primit acasa o citatie ca sunt chemat la judecator pentru acea amenda(am fost chemat in instanta). Ce se poate produce in continuare si cum pot rezolva?
Bună ziua!!! Vreau sa divorțez de soțul meu.
Avem o fetita de 4 ani.
Eu o sa stau cu chirie și o sa fiu ajutata de familie, el are casa…. care sunt șansele sa pierd fetita în favoare lui.
Am conversații în care socrul meu ii spune mamei mele ca nu ii da fetei sa mănânce, ca o jignește, ca o cearta , am conversația în care el nu își dorea copilul.
Bună seara, mă intereseaza cum pot intra în posesia unor documente de la primărie privind pamanturile și bunurile rămase de la bunicii mei,am nevoie de un avocat?Mentionez că mostenirea nu a fost dezbatuta și nou suntem 7 mostenitori.Multumesc
Neataaaa!
Narcisa, te rog am mare nevoie de tine si stiu sigur ca ai toate competentele…din pacate nu imi permit sa merg la un avocat!
Acum trei ani eu eu fostul am primit o casa…prin donatie! Pentru ca ne-am despartit intre timp domnul fost l-a influentat pe proprietar sa ma scoata din acte! De fapt se pare ca nu prea poate sa ma
scoata asa usor pentru la un moment dat m-a invitat la notar ca sa semnez ca cedez tot si sa imi dea banii pe care i-am investit! Am fost deacord..nu am nevoie de casa si oricum nu aveam cum sa stam cu totii acolo si unul tot trebuia sa cedeze!
Din despartirea asta el nu mi -a dat restul de lucruri si intelegerea a fost ca la notar sa vina cu banii si resturile mele de lucruri…cand i-am spus ca vin cu sora mea cu masina ca sa verific fiecare lucru in parte s-a enervat (probabil nu le mai are pe
toate) si a spus ca numai mergem la niciun notar si ca ne vedem la judecata!
Bineinteles ca i-am spus ca ce sa cauti la judecata daca eu am fost deacord sa semnez?
In fine!
Acum sunt si fara lucruri si fara banii investit in casa aia!
Mi-au spus ca nu am voie sa intru acolo..bineinteles ca el intra acolo ca are si garajul unde mai repara masini (bineinteles nedeclarat).
Intrebarile mele sunt: eu nu am dreptul sa intru acolo?
daca merge la judecata,risc sa pierd tot?
Va fi atat de simplu? mergem la judecata si ma scoate din acte si gata?
se poate sa numai vad niciun ban?
Buna seara,fata mea este minora are 17 ani ,peste 3 luni. va naște.Baiatul este major are 19 ani.Va rog îmi puteți spune dacă fata vrea sa plece de la băiat împreuna cu copilul acasă la părinții ei,și copilul la trecut pe numele lui ,este vreo problema?Fata poate sa își ia copilul chiar dacă nu este pe numele ei ?Va rog frumos sa îmi dați un răspuns.
Buna ziua.
Eu primesc pensie de urmași, de 10 ani, doar ca în aceasta perioada de 10 ani m-am mutat în Italia. In octombrie 2023, am făcut cerere pentru a primii pensia pe card direct la banca din Italia doar ca primesc decât 400 lei din 1250 lei, am fost să întreb la casa de pensi și mi-a fost spus, văzând ca nu mai am domiciliu în România primesc decât această sumă. Vroiam să vă întreb dacă acesta afirmație făcută de la casa de pensii este adevărată și dacă pot să fac ceva pentru a primii suma întreaga. Mulțumesc mult.
Bună ziua ,
Sunt divorțată de 4 ani , am împreună cu fostul soț un băiețel de 5 ani.
Custodia este comună, copilul petrece timp și cu el și soția lui . Am observat ca nu este în largul lui acolo și mi-a zis ca a fost lovit de soția acestuia și abuzat psihic și obligat să scrie și să facă exerciții matematice .
Am cerut poliției un ordin de protecție în care soția fostului soț să nu mai aibă contact cu el . Acesta a fost refuzat pe motiv ca nu se încadreaza conform chestionarului . Ce pot s a fac în această situatie?
Buna ziua ! Suntem 2 frați cu ambii părinți decedați, bunica noastră a donat casa fratelui meu și soției lui. Eu am aflat abia după moartea bunicii și nu am primit nimic de la nimeni. Pot sa cer în instanta anularea donației pe motiv ca mi s-a încălcat masa succesorala ? Va mulțumesc anticipat !
Intr-un proces de partaj imobil cu 2 mostenitori. Primul are cota majoritara si vrea sa platasca sulta celui de al doilea, dar nu se inteleg la pret.
Primul il cheamå in instanta pe cel de- al doilea. Trebuie acesta så aiba avocat sau valoarea sultei se stabileste in instanta bazat pe expertizå si totul merge «automat» pentru el?
Plåteste reclamantul cheltuielile de judecata? Sau se inmpart cu piritul?
Bună ziua ,
Vă rog să mă îndrumați în ceea ce ar trebuii să fac în următoarea situație . Locuiesc împreună cu partenerul meu de viață , cu care am un băiat de 3 ani . Noi nu suntem căsătoriți , iar casa în care locuim este cumpărată prin credit ipotecar pe numele meu , la care am participat amândoi să achităm din rate , el mai mult decât mine. Aș fii dispusă chiar să îi las lui casa , doar să nu îl mai aud ca îmi reproșează ca mi-a cumpărat mie casa . În ultima perioadă , partenerul meu a început să se comporte urat cu mine , chiar să mă lovească și să îmi vorbească urat de față cu copilul . Nu aș mai vrea să continuăm relația noastră , doar ca îmi este foarte greu să mă descurc cu cel mic , fără ajutorul lui . Financiar m-aș descurca doar eu și copilul deoarece câștig destul de bine . Întrebarea mea ar fii cum se procedează să îmi scot un certificat medico legal prin care să se dovedească ca el este violent ? Aș vrea să fie prezent în viața copilului , să se ocupe și el de creșterea lui fizică . Financiar mă repet … cu sau fără el noi ne descurcăm . Dacă eu și copilul rămânem în acesta casa , partenerul trebuie să suporte și el jumătate din rata de la casa ? Sau doar o parte din cheltuielile copilului ?
Vă mulțumesc ,
Buna ziua,
primesc pe numele sotului meu ,de la ANAF,emisa pe 31,12,23 si primita pe 20,02,24,o decizie referitoare la plata dobanzilor si penalitatilor aferente declaratiei unice (asi.sociale) in valoare de 147 lei( documentul prin care s-a individualizat suma este din mai 2020)
Sincer nu imi aduc aminte si mai ales el este pensionar din 25.11.2020 cand am depus documentele de pensionare.Ce sa fac?daca o fi ceva de plata nu s-a prescris in atatia ani?
Bună ziua! Ma numesc Iuliana Negreanu, locuiesc de 5 ani in Germania. Am in Romania un SRL care a fost inactiv pana acum si sunt unic administrator,fara angajati. Doresc in viitorul apropiat sa incep o activitate cu comert online. Sunt angajata in Germania. Doresc sa fac importul si vanzarea pe firma romaneasca, doar trimiterea pachetelor sa se faca din Germania. Trebuie sa platesc taxe in Romania sau in Germania? Daca ma declar angajat al firmei, pot face aceasta activitate cu formularul A1? Ce trebuie sa fac ca sa fiu in legalitate 100% in ambele state si sa evit dubla impozitare?
Un moștenitor poate renunța la toată moștenirea care i se cuvine, incluzând atât partea sa din masa succesorală a defunctului inițial, cât și partea sa din moștenirea primită ca supraviețuitor din cealaltă masă succesorală și fără a mai fi nevoie să fie întocmit vreun act?
Acest lucru se poate realiza prin o singură succesiune, evitând necesitatea unei a doua succesiuni la decesul celui care a renunțat?
Bună ziua, aș vrea să știu dacă se poate prescrie sumele datorate pentru un loc de veci, ele nefiind plătite de 12 ani ?? Eu am reușit să dezbat succesiunea și nu știu dacă trebuie să plătesc din urmă ? Mulțumesc !
Buna ziua!Mama a cumparat in august 1992, o casa cu teren in satul natal .Tranzactia s-a facut prin act autentic intocmit la Notaritul de Stat Bailesti. In actul de proprietate este descris imobilul compus din casa si terenul din curte in suprafata de 2500 mp.A locuit si platit impozitul pe casa si terenul de 2500 mp din momentul cumpararii pana in prezent. Fiind la varsta de 84 ani si cu probleme de sanatate, am hotarat sa vindem casa .A solicitat la primaria de care apartine certificatul fiscal ,nomenclatorul stradal si alte adeverinte in vederea intocmirii cadastrului si nu i s-au eliberat pe motiv ca suprafata de 2500 mp din curtea casei sale este inscrisa in Titlul de proprietate al vanzatorului.Mentionez ca vanzatorul a mostenit casa de la parintii sai(este inscris un certificat de mostenitor din 1987 in actul notarial de vanare cumparare) .Dupa vanzare, acesta a parasit localitatea si intre timp a decedat.Titlul de proprietate probabil este in posesia mostenitorilor sai fara a avea cunostiinta de numele si adresele lor . Ce trebuie sa faca in acesta situatie?Actul notarial nu mai are nici o valoare?Mama a suferit un soc in momentul in care a auzit ca actul notarial prin care a cumparat acum 32 ani nu are nici o valoare si probabil trebuie sa deschida actiune in instanta.Dar ce sa solicitam? Multumesc!
Buna ziua!
In urma cu doi ani am divortat. Locuim inca in aceeasi casa, in camere separate. Nu s-a facut partaj. Eu am apartament dobandit inainte de casatorie. Mai sunt bunurile din casa si o masina pe numele lui. Doresc sa imi schimb numele la Finante, unde am fost sa achit impozitul si mi-a spus ca nu il poate schimba fara documentul de la partaj, desi am hotararea de la divort. Totodata, doresc sa vand apartamentul, spre a-mi cumpara o locuinta mai mica, mai exact sa vand copilului cu un pret mai mic, sa poata suporta o rata mai mica iar eu sa ma pot muta in alta parte. Va fi nevoie de partaj? Mentionez inca o data, casa a fost a mea, inainte de casatorie, eu am muncit 30 ani iar exsotul a avut doar o pensie de invaliditate foarte mica. Acum doreste sa ia jumatate din casa. Nu voi putea vinde casa? Multumesc!
Bună ziua, sunt mama unui băiat, lucrează în Olanda, a primit o citație sa se prezinte la tribunal în data de 04 aprilie, în calitate de inculpat. Intrebarea: poate sa amâne pentru alta data prezentarea? Menționez ca este prima citație și nu se poate prezenta. Ce trebuie sa facă?
Buna ziua , detin o asigurare de viata de la ASIROM in care unul din beneficii este :
“Cheltuieli medicale ca urmare a unei îmbolnăviri sau a
unui accident, altele decat interventii chirurgicale:
Se aplică o fransiza de 30 RON/eveniment, astfel:
– dacă cheltuiala totală, per eveniment, va fi de cel puțin
30 RON (inclusiv 30 RON), atunci va fi despăgubită
integral;
– dacă cheltuiala totală, per eveniment, va fi de până la 30
RON, atunci nu va fi despăgubită.
Asiguratul este îndreptățit la rambursarea
cheltuielilor medicale în urma unui eveniment petrecut în perioada asigurată în limita sumei de 1.800 RON /
perioadă asigurată / persoană”
Această acoperire este operantă pentru cazurile în care Asiguratul, ca urmare a vătămărilor corporale
rezultate dintr-un Accident produs în perioada asigurată, sau dintr-o Îmbolnăvire manifestată pentru prima dată în
perioada asigurată, este obligat să suporte următoarele cheltuieli medicale pe baza prescripţiei medicului:
a) efectuarea unor proceduri medicale precum: consulturi de diagnosticare, consulturi de control,
investigaţii imagistice, investigaţii paraclinice etc, pentru care exista recomandare medicală valabilă:
• Biletul de trimitere pentru investigatiile paraclinice este formular cu regim special, unic pe tara, care se intocmeste in doua
exemplare si are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii. ”
AM fost la medic pe data de 17.01.2024 iar in urma consultului am primit un tratament pentru Xeroza cutanata.
Am primit reteta cu recomandarea de produse pe care trebuie sa le folosesc pentru aceasta problema , iar din motive financiare am cumparat unele produse in data de 13.02.2024 ( 27 zile dupa prescrierea retetei), insa nu mai mullt de 30 zile in care este termenul legal de decontare.
Totusi acum ASIROM nu doreste decontarea fara sa primeasca de la medic perioada in care trebuie sa fie efectuat tratamentul.
Ce pot face in cazul acesta? Parcatic la ei in brosura scrie clar ce documente sunt necesare (Reteta + bon fiscal ) pana in 30 zile de la eveniment. Dar acum nu mai sunt de acord cu decontarea in parametrii ceruti de ei.
Cum pot rezolva situatia aceasta?
Buna ziua!Cum as putea sa merg in vacanta cu fiul meu de 12 ani in alta tara daca nu mai sunt cu tatal copilului de cand avea aproape 1 an?As putea sa iau eu in totalitate tutela copilului atata timp cat nu i-a trimis nici macar un leu,nu se ocupa de el,nu-l intereseaza deloc si nu mai stiu de el de atatia ani de zile.Copilul poarta numele meu de familie si noi nu am fost casatoriti.Va rog sa ma ajutati.
Bună ziua!
Dețin o casa cu teren de 400 metrii pătrați. Pe acest teren al meu Primăria are o construcție de 10 metrii pătrați în interiorul căreia se află o pompă de apă care în trecut deservească 7 blocuri din zonă. Acum acea pompă este în conservare. Tot pe terenul meu Primăria a împrejmuit cu gard de fier și temelie de beton 30 metrii pătrați in jurul acelei construcții ( pompă apă) .
Practic eu de 3 ani de zile nu beneficiez de cei 30 metrii pătrați, teren propietate.
Mă interesează dacă pot obține în instanță daune morale și chirie pentru acea construcție……Practic ce pot obține.
Buna ziua,
Tatal copilului a primit dreptul de a lua copilul de la mama doua weekend-uri pe luna, incepand de sambata ora 11:00.
Tatal e foarte neserios si nu isi respecta orele. Este obligata mama sa-l astepte toata ziua daca el nici macar nu anunta ora la care o sa vina dupa copil? Se poate face ceva impotriva tatalui daca nu isi respecta programul de vizita stabilit in instanta la cererea lui?
Multumesc anticipat.
Bună ziua .Masina e în service de 3 luni și după 1 luna au zis ca nu au găsit piesa necesara iar după câteva zile am găsit noi piesa și am dus-o.de atunci ne tot zice ca nu a montat-o ba ca mai durează câteva zile ,ba ca au pus piesa și trebuie sa ii facă proba . După multe insistente și 3 luni îmi spune ca dacă nu îmi convine îmi da cheia și sa duc masina la alt service.precizez ca bordul mașinii e demontat .ce pot sa fac ?
Bună ziua! Sunt mama unui copil cu CES, cu un IQ mai scăzut si cu dificultăți de învățare. De anul trecut, de când a intrat la liceu ,pe locurile cu CES,ne-a întâmpinat neplăcut doamna profesoara de geografie, spunandu-ne sa ne mutam la alt liceu copilul,pentru ca dânșii nu sunt specializați in predarea copiilor cu CES,in speță genul fetei mele,care într-adevăr manifesta tulburări de comportament, in sensul ca statea pe telefon la ora, pe tik tok, a făcut si un challenge cu o altă fată ,care se machiază fără sa observe doamna(mentionez ca nu a avut nicio tulburare de comportament in generală)….bineînțeles ca pe fata mea a prins-o ca se machiază….ca mănâncă chipsuri in oră…..toate lucrurile acestea se manifestau cu preponderență la orele de geografie….cu cat doamna o scotea in evidență, cu atat mai rau Roxy,fata mea,se manifesta parcă împotriva. M-au chemat de câteva ori anul trecut si ba ma ameninta ca nu o trece clasa,ca dacă o trece pe Roxy trebuia sa le treacă si pe cele din etnie,care nu meritau sa treacă, din ce spune dânsa. Eu i-am spus ca Roxy e cu CES…..e vorba de altceva…. Ma rog ,Roxy a devenit subiect de bârfă in cancelarie. Noroc ca a venit greva profesorilor si s-au incheiat …cum s-au încheiat mediile, adica pe” repede înainte ” si a scăpat. A fost dată afara de la ore…..in fine . Anul acesta a început iar calvarul….ca mănâncă chipsuri la ora dânsei…..tot ceea ce se întâmplă rău cu preponderență la ora de geografie se petrece….doamna diriginta a povestit ca doamna de geografie i-a dat punga de chipsuri pe hol si la pauză nu le-a mai găsit. Acum totul a culminat ieri cand Roxy manca pufuleți, ea zice ca a luat 2 pufuleți si gata….doamna de geografie a zis ca renunță la clasă…..ca eu am promis anul trecut ca o mut si nu am mai mutat-o, a zis in fața clasei ieri…..acum o mămică vrea sa afle de ce pleacă doamna de geografie….si doamna diriginta propune o sedinta, unde ,eu sa vin în fața clasei si probabil sa expun diagnosticele lui Roxy ,si eventual sa ascult indicațiile părinților ,unde sa mut copilul eventual….Eu nu vreau sa o mut….e la 12 minute de casă si nu are cine sa o ducă dacă o mut in altă parte nu se descurcă să meargă singurica….aici se descurcă singurica ca e foarte aproape…..întrebarea mea este ce pot face???
Buna seara!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru situatia urmatoare.
Parintii sunt divortati, copii fiind incredintati tatalui, unul dintre copii in varsta de 16 ani dorind sa dea de permis de motocicleta, iar mama nefiind de acord sa-i faca procura din diverse motive, poate fi aceasta obligata de instanta sa-si dea acordul?
Principalul motiv este bineinteles din grija copilului de a nu pati ceva, nefiind inca ” inchegat la minte” la varsta asta, dar si din cauza refuzului copiilor de a tine legatura cu mama ( nu o suna, nu raspund la mesaje sau o fac doar atunci cand au nevoie de ceva, in cazul de fata de aceasta procura ).
Este posibil ca tatal sa acuze mama pentru facptul ca nu a respectat orele de vizita ale copiilor, ea fiind acum stabilita in alt judet, si dupa cum spuneam, copii fiind prea putin interesati sa ia legatura cu ea.
Va rog sa-mi spuneti daca poate fi mama obligata prin instanta sa-i ofere copilului procura si daca motivul refuzului copiilor de a pastra legatura cu ea poate ajuta cu ceva.
Tin sa mentionez ca a platit pensie alimentara copiilor.
Va multumesc mult!
Bună ziua. Va rog dacă ma puteți ajuta cu un sfat. Eu și soțul meu am avut grija de o mătușa 6 ani ,fiind vaduva. Apartamentul la avut cumpărat înainte de căsătorie. Aceasta neavând copii noi ne-am ocupat absolut de tot ce a avut nevoie,apoi am găsit-o decedata și tot noi am îngropat-o. Aceasta a avut 2 frați care la rândul lor au decedat,iar aceștia au copii. Întrebarea mea este ca dacă am acționa în instanță,având martori si probe în favoarea noastră am avea câștig de cauza asupra apartamentului sau trebuie făcută succesiunea?
Va mulțumesc!
Bună seara!
Sunt în disperată căutare a unui răspuns plauzibil al problemei ce am întâmpinat-o zilele acestea.
Eu sunt stabilită în UK de câțiva ani, iar aici de-a lungul timpului am reușit să imi fac niște cunoștințe.
Așa am reușit să o cunosc și pe Mariana, o doamnă deosebită dar cu o problemă apăsătoare!
Acum 49 de ani a dat naștere unui copil, băiețel în Sectorul 4 București.
Ea fiind mică la acea vreme a plecat câteva zile acasă la ea la Bacău să își rezolve situația cu părinții.
Când după câteva zile s-a întors să își ia copilul, nu l-a mai găsit la maternitate!
Ulterior, acesta a fost mutat la Bacău.
Mama acestuia a optat să îl lase într-un centru unde i-ar fi fost mai bine pentru următorii 14 ani.
După aceea, a căzut la un comun acord cu cei de la centru să își ia copilul 2 săptămâni în vacanță.
ȚIN SĂ MENȚIONEZ CA ÎN TOT ACEST TIMP NU I S-A OFERIT MAMEI NICI CERTIFICAT DE NAȘTERE NICI NIMIC PE MOTIV CA “ORICUM ÎL VA ADUCE PE COPIL ÎNAPOI”.
După ce a petrecut cele 2 săptămâni cu el, s-a decis să îl păstreze și din nou, după ce a luat legătura cu centrul nu i-au oferit certificatul de naștere.
Acum domnul are 49 de ani și niște probleme de sănătate cauzate de abuzul din centrele în care a fost!
Întrebarea este, ce proceduri ar trebui urmate ca să i se poată elibera un certificat de naștere după atâta timp.
Nota: centrul la care el a stat în ultimii ani de existență se spune ca s-a mutat altundeva și nici autoritățile nu au reușit să identifice unde!
Va multumesc anticipat.
Buna ziua , pana pe data de 28.12.2023 am fost pompier militar , incepand cu 29.12.2023 m-am pensionat la limita de varsta . In perioada 06 – 16.08.2021 am fost in prima misiune de stingere a incendiilor pe teritoriul Greciei . Am sunat la casa de pensii a ministerului de interne pentrua intreba daca ma incadrez la acea plata minima de 10 % din pensie pentru misiuni internationale…..raspunsul a fost acela de a citi legea 168 privind recompensele militare. Va rog respectuos sa ma lamuriti d-voastra cum stau lucrurile . Multumesc anticipat .
Buna ziua!
Locuiesc intr-o comuna apropiata de Bucuresti,intr-un apartament in blocuri vechi ,la parter.Fostul propietar de unde am achizitonat apartamentul a renovat o parte din spatele blocului si a ingradit ca o curte.Eu am fost la primarie pentru a fii legal cu acea curte si am facut urmatoarele acte:
-am facut o cerere catre consiliul local,cu schita curtii
-copie dupa contractul de vanzare-cumparare
– acte C.I..
Cererea a fost inaintata in Consiliul primariei si aprobata.Am primit un acord favorabil in care mi sa transmis ca pot folosi curtea.Am folost 6 ani.
Saptamana trecuta primesc o somatie de la Poilita locala in care mi se transmite,ca in termen de 10 zile sa eliberez curtea.Mentionez ca toti vecinii au daramat curtile,dar nu aveau nici un document prin care aveau dreptul de a avea acele curti.
Intrebarea mea este……Exista posibilitatea de a pastra acea curte?
Exista un temei pe care il pot arata celor de la Poplitia locala sau celor care se ocupa de administratia comunei?
Bună ziua !
Am o problema la actualul și primul loc de munca, m am angajat acum aproximativ o luna la magazinul ccc.
Am învățat sa încasez, și sa fac chestiile elementare la casa de marcat ( retur, încasare, schimb produs, verificare numerar )
La o vânzare de 730 de lei clientul a ales plata produselor cu cardul( precizez era un card strain) . Prima chitanță ieșită din POS a ieșit aprobata, cerând o semnătura manuala a clientului pe respectiva chitanță. Când a ieșit prima chitanță aprobata iar clientul a făcut semnătura, am scos bonul fiscal. Clientul mi-a precizat ca nu are nevoie de bonul din POS, ca dorește să semneze chitanța care trebuia semnată și de care aveam eu nevoie.
Ulterior, după aproximativ 2 minute a ieșit și a doua chitanță dar RESPINSA. Clientul nu mai era în magazin , după ce a primit bonul fiscal a plecat .
Iar acum, angajatorul îmi cere sa plătesc suma respectiva spunând și susținând ca a fost greseala mea. Eu consider ca a fost o eroare de la banca deoarece prima chitanță a ieșit aprobata.
Doresc sa precizez ca nu mi s a făcut training/ inducție pe partea de casa/pos.
Sunt obligata sa plătesc sau ce trebuie să fac? Vă multumescc!
Buna ziua
consiliul local al unei comune poate hotărâtă peste o lege ?
consiliul local al comunei Gurbanesti jud.Calarasi a hotărât că persoanele cu handicap gr 1 si 2 să plătească impozit pe teren și clădiri peste legea 448 / 2006 daca nu locuiesc în casele de vacanta
Este normal sau este un abuz.
Eu locuiesc în București sect 3 și am aici un apartament pentru care nu plătesc impozit.
Până anul acesta nu plăteam deloc pentru casa de vacanta din jud Călărași.
multumesc
Istrate 0766566048
Buna seara.
Aceasta a fost decizia curtii intr-un dosar penal:
“obligă inculpatul … la plata sumei de 8.000 lei către partea civilă …”
Imi puteti spune cand si cum se va face plata, a trecut un an de la decizie si nu am fost contactata de nimeni.
Multumesc!
Buna ziua,
Domnul X, necasatorit, fara copii, a facut testament varului sau, ulterior acesta nu a mai dorit sustinerea testamentului si a facut un contract de vanzare cumparare mamei mele pentru imobil, totul a fost cumparat, achitat.
Dupa moartea acestuia un alt var de gradul 4, ne-a atacat in instanta pentru anularea contractului. Mentionez, contractul de vanzare cumparare nu avea clauze, dar noi l-am intretinut inainte de a face contractul si dupa.
Exista un risc in acest caz, de a anula contractul?
Multumesc!
Bună ziua . În anul 1998 în Italia am pierdut pașaportul iar cineva a comis o infracțiune cu minori și a utilizat datele mele personale (nume prenume etc ) , în anul 2000 Un reprezentant al politiei din Iasi m-a contactat acasă având asupra lui un dosar întocmit în Italia sau în România nu mai știu exact cert este ca mi -a comunicat de aceasta fapta de pedofilie sau ceva de genul care a fost comisa în Italia . Am fost chemat la politie unde am dat declarații și mi-au luat amprente pentru a trimite în Italia sa dovedească cumva ca eu sunt alta persoana și ca cineva a comis o infracțiune utilizând datele mele personale după care urma sa fiu înștiințat de acel organ de Politie ulterior ce s-a întâmplat cu dosarul pe care îl instrumenta , dar după o perioada am mers eu sa caut acel domn Politist nu mai lucra în Politie și de cazul meu nu mai știa nimeni nimic și uite ca au trecut anii și acum în 2024 am fost chemat la o secție de Politie din Iasi pentru ca pe baza unui decret din 2021 apar cu numele meu în ceva program cu persoane ce au săvârșit fapte ce implica abuz contra minorilor și eu trebuie sa merg sa semnez o data la 3 luni sa ma aibă în evidenta . Cum pot eu sa scap de problema asta pe care eu nu am savarsito și practic abuzează de libertatea mea de circulare ca cică dacă nu semnez sunt dat în consemn la frontiera de stat .Mulțumesc.
Buna ziua,
Concubina mea a ramas gravida in timpul procesului de divort cu fostul sot si dupa ce sa incheiat procesul sa nascut copilul acum nu pot face certificatul copilului ce este de facut fara sa ajungem in instanta ca in instanta dureaza foarte mult…?
Buna ziua.
Detin in proprietate impreuna cu sotia mea un imobil (P+M) in oras Magurele Ilfov, si din anul 2021 pana in prezent, atat eu cat si sotia mea am fost scutiti de plata impozitului pe cladiri in conformitate cu pevederle legii nr. 168/2020 “pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat”. Cert este ca la momentul aparitiei legii, serviciul juridic al primariei a interpretat legea ca si coproprietarul cladirii (adica sotia mea) este beneficiar de scutire, laolalta cu mine , beneficiarul de drept al legii nr.168/2020. Intrebarea este daca cei de la primaria orasului, au dreptul sa imi ceara plata impozitului pe patrea cuvenita sotiei pe anii anteriori, 2021,2022,2023, tinand cont de faptele aratete mai sus. Si daca nu au dreptul acesta care este baza legala. Va multumesc
Buna ziua.
Am 2 intrebari la care nu am gasit inca un raspuns edificator, apelez la expertiza dvs.
La decesul tatalui meu in 1992 s-a dezbatut mostenirea (succesiune la Notariatul de Stat), dar nu s-a facut si partajul voluntar.
Astfel ca imobilele (terenuri agricole) evidentiate in masa succesorala au fost impartite in mod amiabil de catre cei 5 frati mostenitori trecuti in certificatul de deces, fiecare dintre noi deschizandu-si rol nominal in registrul agricol si platind de atunci an de an impozitul datorat pentru propriul teren aflat in folosinta.
Intrucat exista eligibilitate (s-au implinit 30 de ani de posesie continua si neviciata), intentionez introducerea in instanta a unei cereri de uzucapiune extratabulara pentru terenul pe care-l am in posesie.
1. Pe cine trebuie sa trec ca parat in cerere:
– UAT-ul
– unul (oricare) dintre fratii mostenitori aflati in viata
– toti ceilalti mostenitori (fratii aflati in viata si descendentii cu vocatie la mostenire ai fratilor decedati, pentru unii dintre ei nedetinand informatii certe de nume/domiciliu)?
2. Art.1051 (3) f) din CPC precizeaza ca la cerere se va anexa si “documentaţia tehnică cadastrală a imobilului, realizată, pe cheltuiala celui interesat, de o persoană fizică sau juridică autorizată, potrivit legii”
Din moment ce terenul in cauza NU a fost niciodata inscris in Cartea Funciara, este obligatorie existenta documentatiei cadastrale la momentul depunerii cererii de uzucapiune in instanta?
Sau e suficient un plan de situatie/schita topografica, urmand ca documentaţia tehnică cadastrală sa fie intocmita ulterior Încheierii/Hotărârii Judecătoreşti, in vederea inscrierii in Cartea Funciara?
Multumesc.
Bună ziua,
Numele meu este Z J, vă rog să îmi spuneți dacă este legal și posibil procedural să fie audiați la Curtea de Apel Cluj, 2 polițiști, un criminalist și procurorul care au instrumentat dosarul pentru a lămuri nereguli în legătură cu procedurile încălcate și “presupuse” falsuri ( pentru care am probe audio și documente, de exemplu: trimiterea în judecată pentru amenințare în formă continuată fără să existe măcar extinderea urmăririi penale de la hărțuire – dosar făcut fără ca persoana vătămată să fi enunțat “temeri”, chestiune motivată de o doamnă judecător în faza de UP dar ignorată – la amenințare, fals tehnic la proba video…)
Dacă în apel se poate cere expertiza probelor video descrise fals de către partea vătămată, polițist, criminalist și procuror?
Dacă se poate solicita o expertiză pentru certificatul medico-legal deoarece în proba video nu există nici o lovitură la antebraț și în plus era și bandajată “persoana vătămată” la mâna respectivă?
Vă mulțumesc.
Z J
Am suferit un accident în Danemarca in2031 cu urmarea a doua malpraxis suferite în spital. În unul din cazuri unde inițial au recunoscut vina chiar trimitandu-mi un raport, acum nu mai vor sa recunoască. Întrebarea mea este, dacă nu gasesc dreptate aici pot apela curtea Europeană de justiție? Va mulțumesc.
Buna ziua sunt casatorit am facut o casa cu partenera mea pentru finisajul casei am facut credit cu ipoteca care e pe numele iei ia platind rata bine din bani casei acum vrea sa ne despartim avem si doi copii eu nu vreau sa vindem casa vreau sa locuiesc acolo platind la comun ratele si necesitatile se poate chiar dak ia nui deacord ma poate da afara
Sunt pensionata de boala de 5 ani gradul 3 cu drept de munca cu jumatate de norma,am lucrat in Primaria locala,am glaucom si ruptura de retina rez.prin laser la ochiul stang,mai multe operatii,vezica,reimplantare ureterala dreata cu hidronefroza gr 4 la rinichiul drept,alta operatie -histerectomie totala bilaterala cu anexe fiind la un pas de cancer,si multe altele,as dori sa lucrez cu jumatate de norma la Primaria locala dar ,nu stiu daca pot cumula pensia de handicap cu salariul ptr part-taim,ptr a mai cumula vechime pana la iesirea la pensie,am 54 de ani si am crescut 5 fete care sunt casatorite,va rog daca se poate sa mi dati un raspuns legal,multumesc anticipat
Bună seara pentru o sentință cu munca în folosul comunității se poate face cererea dinainte de prima înfățișare și prin avocat?dat fiind faptul ca sunt în afara tari?dar aș vrea să fac legal eu am data de prezentare pe 20?
Bună seara,
Am șters din calculatorul de la serviciu, niste documente contabile scanate de mine, care există arhivate și fizic dar care sunt înregistrate și într-un soft.
Precizez faptul că activitatea de scanare a fost una benevolă, in sensul in care mă ajuta pe mine să-mi desfășor activitatea, având în vedere că originalele ajungeau la firma externa de contabilitate. De asemenea precizez că activitatea de scanare nu este prevăzută în fișa postului și nici nu mi a fost solicitată macar verbal.
Angajatorul mă amenința cu plângere penală pentru distrugere și furt.
Va rog sa-mi comunicați daca faptul că am șters acele documente scanate, poate face obiectul unei plângeri penale.
Va mulțumesc!
Un funcționar public care a ieșit la pensie în anul 2022 și în iunie 2024 împlinește și maximul de 3 ani de continuitate activitate prevăzuți de art.524, alin.(2) din Codul administrativ. Mai poate rămâne până la 70 de ani? Poate beneficia de prevederile art. 46, alin. (2) din legea 360/2023?
Buna ziua .Va rog dacă vreți să mă ajutați.sunt căsătorit în cipru cu o filipineza in care avem o fetiță de 4 ani ,in ultimul timp eu cu soția am hotărât să plecăm pentru ceva timp in Romania dar din motivelor actelor ei a fost nevoie de mai mult timp apoi soția mea zis sa plec eu cu fata și ea mai rămâne eu am sunat la ambasada și mi-au zis că nu-mi trebuie procura de la mama pentru că sunt tatăl și fata are pașaport romanesc cu domiciliu in Romania eu am plecat în Romania cu fata fara să-i spun ei pentru că nu a vrut să știe data plecării iar când am ajuns in Romania am sunato ea sa supărat și sa dus la politie apoi după câteva zile sa calmat sa dus înapoi la politie să-și retragă plângerea dar politica a trimiso in tribunal și m-au băgat la răpire de minor eu in mai puțin de o luna m-am întors în cipru cu fata mai arestat 3 zile și acum sunt in libertate așteptând procesul pe 10.04 .20024.nustiu ce se va întâmpla o sa fac pușcărie pentru că m-am dus câteva zile în Romania sa incep o căsuță pentru fata?majoritatea asiaticilor se căsătoresc pentru interes (sa aibă acte)eu doar vreau să-mi cresc fetiță dar sistemul de azi e doar pentru mame.multumesc
Buna ziua sunt căsătorit în cipru cu o filipineza cu care am o fetiță de de 4 ani pe 16 .02.2024 am plecat eu cu fata in Romania dar pentru că nu a vrut să știe data când plec eu nu i-am zis și am sunato când am ajuns in Romania imediat cum i-am zis ea sa dus la plotiea și orașul unde locuim in cipru apoi după câteva zile sa calmat și sa dus înapoi să-și retragă plângerea dar politiea a băgat deja la tribunal cu acuzație de răpire de minor pe 9 .03 .2024 la întoarcerea în cipru am fost arestat de pe aeroport și închis 3 zile și acum aștept procesul pe 10 04.20024.nustiu ce sa fac.mentionez ea a fost de acord am sunat la ambasada și mi-au zis că nu-mi trebuie procura la intrarea în țară pentru că fata are pașaport romanesc cu domiciliu in romania și eu sunt tatăl menționez că scopul deplasări în Romania a fost sa torn funadie la o căsuță pentru fata
Bună ziua,
Vă rog să îmi spuneți dacă există vreo variantă pentru următoarea speță:
Părinții trăiesc cu copilul lor de 37 de ani în casă. Aceștia nu pot adresa nici măcar o întrebare fiindcă devine agresiv verbal și fizic. Mentionez ca parintii intretin copilul, copil de 37 de ani… acesta refuza sa ajute la facturile casei, ba mai mult îi amenința și face scandal. Se trăiește cu frica în casă, la 2-3 noaptea intra în dormitorul mamei și se plimba în dormitor, apoi pleacă… trăim cu frica. Nu mai putem în situația asta, ce putem face? Eu, fiind sora încerc să apăr părinții dar el mă agresează fizic, deși sunt persoană cu handicap. Nu ține cont de dizibilitatea mea. O îndrumare să știu ce aș putea face fie juridic sau dacă există o altă cale… vă mulțumesc!
Buna,
Am accesat fonduri europene pentru achizitionarea unor utilaje, iar unul din furnizori mi-a trimis utilajul gresit. Comunicarea cu acesta este foarte dificila deoarece nu raspunde la telefon sau la mesajele trimise pe wapp, desi imi apar ca fiind citite.
De asemenea:
– acesta a intarziat cu livrarea;
– nu mi-a raspuns la mesaje/ telefon pentru a putea comunica in timp util functionalitatea echipamentului (in 3 zile conform contractului, in situatia in care ei trebuiau sa imi ofere suport pentru instalare);
– nu mi-a oferit suport “24/7” cum specifica in oferta (asta tinand cont ca incerc de saptamani sa primesc un raspuns si o solutie clara);
– nu mi-a trimis toata documentatia desi am subliniar ca este incompleta, am specificat in mailuri punct cu punct de ce am nevoie inainte de a semna contractul cu ei;
– o parte din documentatie este gresita, evident utilajul nu corespunde cu ce au trimis ei.
– nu isi respecta multe din afirmatile facute (de pe site / la telefon in mesageria vocala. Le-am cerut o audienta conform cu ce au specificat pe site-ul lor, in cazul unor dificultati, dar fara a primi un raspuns de saptamani de zile.
Care sunt mijloacele legale prin care imi pot rezolva situatia?
Multumesc!
Bună seara!
Unde ma pot interesa dacă angajatorul îmi plătește dările la stat?
Ce pași trebuie urmați dacă nu mi se plătește
Mulțumesc!
Buna ziua! Am cumparat un teren ce are poarta si gard la frontul stradal..vecinul ne cere bani spunand ca el a contribuit alaturi de vechiul proprietar la constructia gardului si portii, i-am spus sa discute cu acesta, ce treaba avem noi? Noi asa l-am cumparat! A zis ca el nu are treaba cu el ci cu noi si ameninta sa scoata poarta si gardul ,chiar si pomii ..Ce putem face in acest caz, devine agasant
Buna ziua,
Ma numesc Iulia Focsa si mai exact la data de 1 martie 2024 am fost concediata. Am semnat pentru a primi salarii compensatorii si bonusul pe care urmeaza sa le primesc la data de 31 martie 2024. Am semnat in baza unui impuls, iar acum imi pare rau ca m-am grabit. Exista posibilitatea sa-l dau in judecata pe actualul angajator chiar si dc am semant deja actele? Pe mine ma intereseaza sa ma intorc la locul de munca nu sa primesc salariile compensatorii, pe care dc le primesc le pot restitui. Contractul se va desface pe data de 31 martie. As aprecia raspunsul dvs cat mai curand posibil.
Multumesc,
Iulia Focsa.
Buna ziua,
sunt angajat al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii, Cluj Napoca, ca si chimist in laboratorul de analize medicale.
In majoritatea spitalelor , colegii mei omologi fac garzi, dar in spitalul nostru se lucreaza in ture ( 3 schimburi). In luna septembrie cand s-a aplicat OG 42/2023, chimistii din alte spitale care fac garzi au primit cate 500 de lei, noi care lucram in ture , nu am primit nimic. am considerat ca asa e legea.
La solicitarea Sanitas am folosit Calculatorul Veniturilor Salariale si am constatat ca acesta imi adauga 300 de lei conform OG42/2023, deoarece lucrez in ture. Am citit ordonanta si am vazut ca aceasta suma se acorda personalului angajat ce lucreaza in ture. Va rog sa-mi spuneti daca conform ordonantei am dreptul la cei 300 de lei sau nu. Va multumesc pentru disponibilitate.
Bună ziua!Se poate face o cerere pentru a vizualiza camerele de supraveghere dintr-o gradinita de stat?care sunt condițiile și dacă se poate refuza aceasta cerere?Și dacă doamna director are dreptul sa spună sa nu mai aducem Copilul la gradinita ?pentru ca una din doamnele educatoare este la început de drum și nu se poate face ascultata de acest copil.Multumesc .
Buna ziua,
M-am mutat impreuna cu sotia intr-un apartament cumparat prin credit ipotecar in anul 2021. Dupa un an sotia mea l-a nascut pe baietelul nostru,sotia ramanand cu copilul 2 ani acasa. Intamplarea face ca vecinul de sub noi este si administratorul blocului, acesta angajandu-si sotia pe post de femeie de serviciu, iar in scara blocului are instalate camere de supraveghere(la inregistrari am inteles ca doar el are acces). Inca de la inceput acesta a inceput sa ne reproseze ca se aude cum “tropaim” ,desi eu si sotia mea efectiv mergeam prin casa. Mentionez ca avem covoare in toate camerele pe hol si in bucatarie. De asemenea ne a sugerat sa pasim “mai pe varfuri” , facand referire si ca ne zice in calitate de administrator, lucru care mie si sotiei ni s a parut total deplasat. La inceput am avut mici discutii,contre cu el . La ultima sedinta de bloc a tinut sa mentioneze acest aspect legat de “tropait” , lucru pe care si alti vecini l au considerat exagerat, insa administratorul o tinea una si buna ca el lucreaza de acasa si are nevoie de liniste. Mentionez ca reprosurile initial ne a reclama faptul ca auzea la o ora anume tropaitul, mai ales noaptea , el lucrand noaptea de acasa. Ne a amenintat cu judecata ,plangeri la politie etc. Sotia i a explicat ca se trezeste copilul si plange, trebuie sa ii dea de mancare, sa ii incalzeasca laptele sau sa il legene cand are colici etc, activitati pe care orice mama le are. Initial a zis ca nu e deranjat de copil, ca si el a avut ,el doreste sa nu mai auda tropaitul adultilor. Nedorind sa degeneram situatia impreuna cu sotia am mai cumparat covoare ne am cumparat papuci de casa etc. apoi ne am vazut de viata noastra. Picatura care a umplut paharul a fost zilele trecute cand dupa ce iesisem seara in parc cu copilul in varsta de 2 ani jumatate sa se joace, ne am intors acasa. Ne am urmat rutina zilnica, sotia i a facut baie, ora era aproximativ 20:30, copilul adoarme cam dupa 21:00-21:30, perioada in care copilul se mai joaca prin casa, coloreaza,uneori ii mai scapa masinute din mana etc. Ne am trezit si eu si sotia cu un mesaj pe whatsapp de la administrator in care nu ne roaga,cine ne cere citez” opriti copil din alergat am acte de facut, daca nu intelegeti o sa ajungem la altele…”… A mai urmat o serie de mesaje la care i s a raspuns cat de civilizat posibil , insa fara efect,vecinul amenintandu-ne ca “mai vedem” etc. Pana acum am inghiti tot felul de acuzatii,dar vazand ca acesta a ajuns pana la copil doresc sa stiu daca prin mesajul acestuia se poate interpreta ca familia mea este amenintata si hartuita? Nu doresc sa imi cresc copilul intr un mediu ostil, sa se simta terorizat de vecin etc mai ales cand o sa creasca. Multumesc pentru raspuns.
Bună ziua, lucrez în sistem penitenciar si din 2009 salariul de incadrare a rămas la fel nu a mai crescut.Iar colegi noi pleacă cu salariu de incadrare cât este minim pe economie.Pot da în judecata sa ajung cu salariu de incadrare actualizat.Va mulțumesc.
Buna ziua!
Trec printr o situatie dificila si nu stiu unde ar trebui sa apelez.
Sunt tata a doi copii de 3 respectiv 5 ani iar sotia nu imi permite sa petrec timp cu copii.(suntem separati dar nu si divortati)
Tin sa mentionez ca lucrez in afara, iar dorinta mea este sa petrec timp cu ei cand am posibilitataea de a ma intoarce in tara. La momentul de fata sunt in tara si tot ce imi permite sotia e sa i vad dimineata cand pleaca la scoala si cand se intorc. Nu mai spun ca ii “spala pe creier” cu faptul ca le induce sa fac un anumit lucru, iar ei repeta asta mereu cand ma vad. As vrea sa stiu unde pot apela, fara sa “ne taraim prin instante” deoarece timpul nu mi permite acest lucru. Ce as putea sa fac ? Unde pot apela? Multumesc!
Buna ziua , am cumparat un apartament in 2008 care ulterior am aflat ca nu are autorizatie de constructie , specific ca din 2008 locuiesc in apartamentul respectiv, fara a reusi sa obtin aceasta autorizatie , chiar daca am descgis nenumarate procese si am 2 hoatrari judecatoresti , in acelasi bloc pe aceeasi scara , este o alta persoana care in istanta a obtinut hotarare judecatoreasca prin care sa intre in dreptul de proprietate…
cum as putea sa inscriu in cartea funciara acest apartament si sa obtin cadastru si intabularea pe cale legala?
Buna ziua. La data de 27.10.2023 am avut o decizie de incetare a procesului penal datorita prescriptiei (s-a scurs timpul legal ) pe o latura penala de ” Loviri si alte violente ” ( fapta petrecuta in 2017. La momentul deciziei judecatorul a inlaturat cauza penala dar a pastrat toate cele din latura civila unde ma obliga la plata unor despagubiri catre partea vatamata, acum trezindu-ma si cu proprire pe bunurile personale. Intrebare mea este urmatoarea :
Conform art. 1394 nu ar fi trebuit ca latura civila sa se prescrie odata cu prescriptia laturii penale ?
Conform art. 1394 noul C. civ., în situaţiile în care fapta ilicită cauzatoare de prejudicii constituie infracţiune potrivit legii penale, iar dreptul la acţiune în răspundere civilă se prescrie într-un termen mai scurt decât cel prevăzut pentru prescripţia răspunderii penale în cazul respectivei infracţiuni, termenul de prescripţie prevăzut de legea penală se va răsfrânge şi asupra acţiunii civile. Spre exemplu, în cazul infracţiunii de vătămare corporală săvârşită asupra membrilor familiei [art. 181 alin. (2) C. pen..], răspunderea penală se prescrie în termen de 5 ani, potrivit art. 122 alin. (1) lit. d) C. pen.. În consecinţă, dreptul la acţiune civilă în despăgubiri al membrilor familiei se va prescrie tot în 5 ani şi nu în termenul general de prescripţie de 3 ani, prevăzut la art. 2517 noul C. civ.
Buna ziua
Intampin o problema legata de antreprenorul de la care am cumparat o casa si nu se achita de obligatiile contractuale (racordare/executare utilitati).
In afara de acest fapt care cred ca trebuie judecata (care oricum investitorul ma sfideaza ca ar dura 10 ani), mai am cateva intrebari:
1. Se poate acuza investitorul de evaziune fiscala in cazul in care suma de pe contract e mai mica decat suma platita efectiv (si convenita de asemenea in scris in contract de mana la momentul intelegerii initiale)? Mentionez ca am fost pus in fata faptului implinit cand la notar suma era mai mica in acte. Am acceptat intrucat antreprenorul mi a aprobat rate pe un an de zile pentru acea diferenta .
Pot fi acuzat si eu in acest caz?
2. Mi s au intocmit acte de racordare la utilitati, fara sa fiú instiintat, si fara sa fiu consultat despre pret, semnand actele in numele meu. M am trezit cu o oferta pe email (enorma) pe care am refuzat o ulterior. Apoi am cerut documentatia de la firma respectiva si am vazut ca ,,cineva,, semnase in numele meu. Unicul care avea scop era investitorul. Ar constitui infractiune?
3. Vicii de constructie as putea enumera de altfel si nerespectarea clauzelor contractuale privitor la utilitati. Mentionez ca si Primaria e implicata in procesul acestor utilitati si de minim 5 ani se face ping pong cu noi (toata strada) in privinta acestor utilitati.
Pentru ultimul punct e clar ca trebuie judecata insa pentru punctul 1 si 2 as avea nevoie de informatiile care le am cerut.
Va multumesc anticipat