Conform Legii 263/2010 exista 5 tipuri de pensie de stat – pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata, pensie anticipata partial, pensie de invaliditate si pensie de urmas. Fiecare pensie se distinge printr-o metoda diferite de calcul, iar in functie de caz, exista un set distinct de conditii care trebuie indeplinite de cei care doresc sa solicite respectivul tip de pensie.

O sa vedem mai departe care sunt tipurile de pensie, normele care reglementeaza fiecare tip si care este modul de stabilire al cuantumului de pensie. Pe Advocat.ro gasiti suport de specialitate in orice problema intampinati legat de drepturile pe care le aveti ca pensionar.

 

Pensia pentru limita de varsta

Pensia pentru limita de varsta presupune care beneficiarul sa fi indeplinit conditiile legate de implinirea varstei standard de pensionare si a stagiului minim de cotizare, in mod cumulativ, la data pensionarii. Conform legii in vigoare varsta standard de pensionare la barbati este de 65 ani si la femei de 63 de ani. In ceea ce priveste stagiul minim de cotizare acesta este de 15 ani pentru femei si barbati, cu stagiu complet de cotizare de 35 de ani pentru femei si barbati.

Beneficiarii care au efectuat un stagiu complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare conform tabelelor prezentate in Legea 263/2010. Exista cateva categorii speciale in ceea ce priveste reducerea varstei de pensionare, dupa cum urmeaza:

Persoanele cu handicap care au realizat stagiu de cotizare beneficiaza de reducerea varstelor de pensionare in functie de gradul de handicap – 15 ani pentru handicap grav, daca au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare, 10 ani pentru handicap accentuat daca au realizate cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare si 10 ani pentru handicap mediu daca au realizat stagiul complet de cotizare.

Nevazatorii au dreptul la pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta implinita, daca au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare.

Este de specificat faptul ca varstele de pensionare care sunt reduse in cazurile prezentate mai sus nu pot sa fie mai mici de 50 de ani pentru femei si de 52 de ani pentru barbati.

“In situatia personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) se aplica numai in conditiile realizarii numarului minim de ore de zbor, salturi sau starturi aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 581/2001 privind criteriile de incadrare a personalului navigant din aviatia civila in conditii speciale de munca”, art. 61, Legea 263/2010.

In cazul in care exista nelamuriri cu privire la incadrarea in anumite conditii sau pentru acordarea anumitor beneficii legate de pensiile de stat puteti afla un raspuns rapid prin serviciul gratuit de avocat online.

 

Pensia anticipata

Pensia anticipata poate fi obtinuta cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, de catre persoanele care au realizat stadiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul de cotizare complet prevazut in lege.

In ceea ce priveste persoanele care lucreaza in cadrul militar, este necesar sa se realizeze si stagiul minim de cotizare in specialitate si sa se afle in anumite situatii specifice. Persoanele in cauza trebuie sa fi fost trecute in rezerva sau sa fi incetat raporturile de serviciu in urma implinirii limitei de varsta in grad sau ca urmare a reorganizarii unitatilor si a reducerii unor functii din statele de organizare. O alta situatie este cea in care persoanele sa fi fost trecute in rezerva sau un retragere pentru ca au fost clasificate inapte sau apte limitat pentru serviciul militar.

In cazul pensiei anticipate cuantumul pensiei se stabileste in acelasi mod precum cel al pensiei pentru limita de varsta. In momentul in care se indeplinesc conditiile pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata va deveni pensie pentru limita de varsta. In acest caz se va recalcula prin adaugarea perioadelor asimilate si a altor stagii de cotizare care au fost realizate pe perioada suspendarii platii pensiei anticipate.

Inca de la jumatatea anului au existat zvonuri conform carora se doreste renuntarea la pensia anticipata si cresterea stagiului minim de cotizare, insa pana in acest moment au fost negate aceste obiective.

 

Pensia anticipata partiala

Beneficiaza de pensie anticipata partiala persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani, intr-o perioada de cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare. In cazul persoanelor care lucreaza in cadrul militar se aplica aceleasi conditii precum cele prevazute in cazul pensiei anticipate. “La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) -c) si g)”, art. 65, Legea 263/2010.

In ceea ce priveste stabilirea cuantumului pentru pensia anticipata partiala acesta tine cont de cuantumul pensiei pentru limita de varsta care se diminueaza cu 0,75% la fiecare luna de anticipare pana in momentul in care se indeplinesc conditiile de acordare a pensiei pentru limita de varsta. Un caz particular prezentat in lege este cel in care persoanele care au locuit timp de cel putin 30 de ani in Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna sau pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, din cauza riscului ridicat produse de poluarea remanenta a extractiilor din zone, vor beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani, fara penalizari. “La acordarea pensiei anticipate partiale, reducerea varstei standard de pensionare prevazute la art. 65 alin. (1) nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative”, art. 66, Legea 263/2010.

Ca si in cazul pensiei anticipate, atunci cand se indeplinesc conditiile de acordare a pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza pentru adaugarea perioadelor asimilate si a altor stagii de cotizare care au fost indeplinite in perioada in care a fost suspendata plata pensiei anticipate partiale.

Atat pentru pensia pentru limita de varsta si pensia anticipata, toate formularele si cererile necesare pot sa fie descarcate online si completate.

 

Pensia de invaliditate

Pensia de invaliditate este un tip special de pensie de cate beneficiaza persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din diferite cauze. Aceste cauze pot fi reprezentate de accidente de munca, boli profesionale, neoplazii, schizofrenie, SIDA, alte boli si accidente care nu au legatura cu munca.

Invaliditatea este clasificata in trei categorii in functie de gradul reducerii capacitatii de munca:

Gradul I – pierderea totala a capacitatii de munca si de autoingrijire

Gradul II – pierderea totala a capacitatii de munca si pastrarea capacitatii de autoingrijire

Gradul III – pierderea a cel putin jumatate a capacitatii de munca, cu posibilitatea de prestare a unei activitati profesionale cu timp de munca de cel mult jumatate din timpul normal.

In vederea evaluarii capacitatii de munca pentru stabilirea gradului de invaliditate este nevoie de o cerere care se face catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP sau de catre comisia de expertiza medico-militare unde este cazul. “Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului, sau, dupa caz, la comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala”, art. 71, Legea 263/2010.

Se va obtine un raport de expertiza medicala in urma examinarii clinice si a analizarii documentelor medicale. Decizia medicala se emite in cel mult 45 de zile din momentul in care se inregistreaza cererea, fiind comunicata in 5 zile de le emitere. In cazul in care este nevoie de examinari de specialitate suplimentare in vederea emiterii deciziei medicale, medicul expert al asigurarilor sociale poate propune prelungirea duratei concediului pentru incapacitatea temporara de munca.

Se poate face contestatie in ceea ce priveste evaluarea capacitatii de munca, in termen de maxim 30 de zile de la comunicare. Contestatia se depune la comisiile medicale de contestatii sau la comisiile centrate de expertiza medico-militara.

Pot sa beneficieze de pensie de invaliditate persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca in urma unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu sunt legate de munca, in conditiile in care au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului prezentat in art. 73 din Legea 263/2010.

Persoanele care se incadreaza in gradul I de invaliditate pot primi pe langa pensie o indemnizatie pentru insotitor, care reprezinta 80% din valoarea unui punct de pensie stabilit de lege.

Pensionarii de invaliditate sunt obligati sa efectueze revizurii medicale periodice, care sunt realizate de obicei in intervale de 1-3 ani, depinzand de tipul de afectiune si gradul de invaliditate. Aceste revizuiri medicale se realizeaza pana in momentul in care pensionarul implineste varsta standard de pensionare. Totusi, exista cateva categorii de pensionari care nu mai trebuie sa se supuna revizuirii medicale periodice si anume – cei care prezinta invaliditati care impiedica in mod ireversibil redobandirea capacitatii de munca, cei care au implinit varsta standard de pensionare si cei care au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de cea standard de pensionare si care au realizat stagiile complete de cotizare.

 

Pensia de urmas

Pot beneficia de pensie de urmas copii si sotul supravietuitor in conditiile in care defunctul era pensionar sau indeplinea normele de acordare a pensiei. Copii care au varsta implinita pana in 16 ani, care isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata, fara a depasi varsta de 26 de ani sau care se afla in invaliditate in perioadele mentionate anterior au dreptul la pensie de urmas.

In ceea ce priveste sotul supravietuitor acesta are dreptul sa primeasca pensie de urmas pe tot timpul vietii, atunci cand implineste varsta standard de pensionare, in cazul in care a fost casatorit cel putin 15 ani. “In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus”, art. 85, Legea 263/2010.

Cuantumul pensiei de urmas se stabileste in functie de numarul de mostenitori, in mod procentual din punctajul mediu anual al sustinatorului. De asemenea, in momentul in care implineste varsta standard de pensionare si are dreptul la pensie proprie, sotul supravietuitor poate sa aleaga pensia sa sau pensia de urmas, in functie de care este mai avantajoasa.

In vederea solutionarii problemelor juridice legate de pensie, modul de calcul, stagiile de cotizare si alte aspecte implicite puteti apela la ajutorul unui avocat specializat in dreptul muncii.