Zilele libere din 2021 – cele mai potrivite perioade pentru minivacante si concedii

Zilele libere din 2021 – cele mai potrivite perioade pentru minivacante si concedii

La finalul fiecarui an, fiecare angajat, indiferent ca este la stat sau la privat, este interesat sa vada de cate zile libere se va putea bucura in anul ce urmeaza sa inceapa. In 2021 sarbatorile legale raman aceleasi ca in anul precedent, fara niciun fel de modificare. Ca in ultimii ani vor fi un numar total de 15 zile libere legale.

Daca in unii ani exista posibilitatea ca multe dintre zilele libere sa se potriveasca in timpul saptamanii, in 2021 proportia va fi relativ egala, cu 8 zile libere care vor pica in weekend, respectiv 7 zile libere in timpul saptamanii.

In cazul in care te confrunti cu probleme la locul de munca legate de respectarea acordarii zilelor libere conform Codului Muncii, apeleaza la serviciul gratuit de consultanta juridica online, pentru sfaturi si indrumari de la specialisti in drept.

 

Care sunt zilele libere in 2021?

Vom trece la subiectul care intereseaza cel mai mult, acela al zilelor libere din acest an. Luna ianuarie incepe cu doua zile libere, vineri si sambata cu 1-2 ianuarie, acordate la inceputul fiecarui an. Apoi, spre a doua jumatatea a lunii ianuarie ne bucuram de o zi libera pe data de 24 ianuarie, atunci cand se celebreaza Ziua Unirii Principatelor Romane, zi libera ce va cadea intr-o duminica.

In lunile februarie si martie nu avem parte de nicio zi libera legala, urmand ca la finalul lunii aprilie sa inceapa sa apara din nou cateva zile libere, cu ocazia sarbatorilor de Pasti. Astfel, vom avea pe data de 30 aprilie prima zi libera de Paste, fiind vorba de Vinerea Mare.

In luna mai ne bucuram de trei zile libere, 1 mai care este Ziua Muncii (sambata), urmata de 2 mai sarbatorirea Pastelui Ortodox (duminica) si 3 mai A doua zi de Paste (luni).

Urmeaza inca o luna destul de plina cu zile libere, luna iunie cu 1 iunie Ziua Copilului ce va fie celebrata intr-o zi de marti. Spre a doua jumatate a lunii iunie pe data de 20 iunie (duminica) se sarbatoreste prima zi de Rusalii, iar pe 21 iunie (luni) A doua zi de Rusalii.

In luna iulie nu avem parte de nicio zi libera legala, pentru ca la jumatatea lunii august sa celebram Adormirea Maicii Domnului, 15 august zi libera legala, care va pica de aceasta data intr-o zi de duminica.

Urmeaza din nou doua luni la rand, septembrie si octombrie fara nicio zi libera, pentru ca la finalul lunii noiembrie sa avem parte de celebrarea Sfantului Andrei, zi liber pe 30 noiembrie (marti).

In luna decembrie ne vom bucura ca de fiecare data de trei zile libere. Pe data de 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei vom avea zi libera legala intr-o marti, iar apoi pe datele de 25 si 26 decembrie, vom sarbatori Prima si A doua zi de Craciun, care de aceasta data se vor potrivi in zilele de sambata si duminica.

Poti avea mereu la indemana formatul electronic al calendarului cu zile libere legale, pe care il poti descarca de aici.

 

Codul Muncii si zilele libere legale

In art. 139 din Codul Muncii sunt prezentate zilele libere legale precum si alte specificatii de care este bine sa tina cont salariatii si angajatorii. Pentru orice tip de nelamuriri privind drepturile pe care le aveti in calitatea de salariat in ceea ce priveste acordarea zilelor libere nu ezitati sa cereti sfatului unui avocat specializat in dreptul muncii.

Un prim aspect de luat in considerare, discutat in Codul Muncii este acela legat de alte culte religioase, de zilele libere care pot fi acordate pentru sarbatorirea a “doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora”, art. 139, Codul Muncii. Aceste zile libere sunt acordate de catre angajator, in caz contrar, este nevoie sa va aparati drepturile legale.

De asemenea, dupa cum stim, in cazul sarbatoririi sarbatorilor de Paste, zilele de Vinerea Mare, Prima si A doua zi de Paste pot sa difere in cazul religiei crestin ortodoxe si crestin catolice, zilele libere acordandu-se in functie de zilele care revin fiecarei sarbatori. Astfel ca, zilele libere pentru persoanele care apartin unui alt cult religios se vor acorda de catre angajator in zile diferite fata de cele care sunt alocate deja sau fata de zilele care revin concediului de odihna.

“Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”, art. 139, Codul Muncii.

Este bine de stiut ca in fiecare an, in perioada 3-15 ianuarie se stabileste prin hotarare de Guvern care vor fi zilele lucratoare care vor fi declarate zile libere si care vor fi zilele care preced sau succes zilele libere, astfel incat sa se formeze punti. In aceiasi hotarare de Guvern se specifica zilele in care salariatii sunt obligati sa recuperece orele de munca neefectuate.

Exista sectoare de activitate speciale in care zilele libere legale nu se acorda, din cauza specificului activitatii, iar in cazul unitatilor sanitare si a sectorului de alimentatie publica se stabilesc prin hotarare de Guvern programe de lucru in timpul zilelor libere, pentru a putea asigura in continuare serviciile de stricta necesitate. In aceste cazuri, angajatorii sunt obligati sa compenseze acele zile lucrate, cu timp liber, in 30 de zile de la perioadele respective.

“In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”, art. 142, Codul Muncii.

Gasim specificat in Codul Muncii faptul ca angajatorul are dreptul sa ofere si alte zile libere, in afara de cele legale. De aceea, este bine sa cunoasteti inca de la inceput politica firmei de acordare a zilelor libere, fapt ce ar trebui sa fie inclus in Regulamentul de Ordine Interioara sau in contractul colectiv de munca.

 

Perioade de minivacante si concedii in 2021

Conform calendarului cu zile libere exista cateva perioades din an ideale pentru minivacante si concedii. Puteti profita de minivacanta din data de 30 aprilie si 3 mai, care se poate prelungi cu inca 4 zile pentru un concediu complet.

O alta perioada potrivita este cea din luna decembrie, pornind de pe data de 29 decembrie pana pe 6 decembrie, dintre care doua zile libere legale si doua de weekend.

 

Exista o serie de perioade in care va puteti lega de zilele libere de la stat pentru a va lua zile de concediu. Verificati de fiecare data, la inceputul anului, calendarul cu zile libere legale si planificati-va din timp minivacantele si concediile de odihna. Nu uitati sa verificati si politica firmei la care lucrati in ceea ce priveste acordarea zilelor libere si sa fiti sigur ca va sunt respectate drepturile in calitate de salariat. Nu ezitati sa ne contactati pentru mai multe detalii privind drepturile muncii.

No Comments

Post A Comment