Avocat Online Gratuit
Intreaba avocatul online gratuit.
Bine ați venit la secțiunea noastră de consultanță juridică online. Aici puteți scrie întrebările folosind formularul de contact și unul dintre avocații noștri vă va răspunde pe e-mail in masura in care problema dvs. se circumscrie specializarii noastre.
Cum funcționează? Completați formularul de mai jos, furnizând cât mai multe detalii despre situația dvs. juridică dar să nu includeți date de contact (număr de telefon, adresă de e-mail sau adresa fizică) în câmpul dedicat întrebării. Aceste informații vor fi solicitate separat. Consultanța este confidențială și destinată exclusiv scopului de a vă oferi îndrumări si recomandari, nefiind cu titlu obligatoriu.
Importanța asistenței judiciare în asigurarea accesului la justiție
Asistența judiciară gratuită este un instrument vital pentru garantarea dreptului fundamental de acces la justiție și joacă un rol esențial în protecția drepturilor cetățenilor într-o societate democratică. Este imperativ ca orice justițiabil să aibă acces real și efectiv la instanță și o șansă reală de a-și prezenta cazul. Acest lucru presupune că, atunci când mijloacele financiare ale unui justițiabil nu îi permit să angajeze un avocat, trebuie să i se acorde asistență judiciară gratuită.
Aplicarea eficientă a dreptului fundamental la un proces echitabil începe cu asigurarea accesului liber la justiție prin consultanță juridică. În caz de incapacitate economică, această consultanță trebuie să fie finanțată de serviciile publice competente pentru a preveni ca orice persoană să fie lipsită de apărare. Apărarea trebuie să fie efectivă și reală, nu doar formală. Nimeni nu ar trebui să fie privat de dreptul la un proces echitabil din cauza lipsei de mijloace financiare, în încercarea de a-și valorifica sau apăra drepturile.
Asistenta juridica gratuita:
In cazurile prevazute de lege, barourile asigura asistenta judiciara in urmatoarele forme:
a) in cauzele penale, in care apararea este obligatorie potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala;
b) in orice alte cauze decat cele penale, ca modalitate de acordare a ajutorului public judiciar, in conditiile legii;
c) asistenta judiciara prin avocat, acordata la solicitarea organelor administratiei publice locale.
In cazuri de exceptie, daca drepturile persoanei lipsite de mijloace materiale ar fi prejudiciate prin intarziere, decanul baroului poate aproba acordarea cu titlu gratuit a asistentei de specialitate juridica.
Mai multe detalii despre asistenta gratuita gasiti in Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si pe https://www.unbr.ro/accesul-la-justitie-asistenta-judiciara-gratuita-prin-avocat-2/.
Am semnat recent un contract de muncă cu o companie internațională și am unele îngrijorări privind clauzele legate de confidențialitate și neconcurență. Pot să fiu penalizat pentru încetarea contractului înainte de termen? De asemenea, sunt clauzele de neconcurență valabile dacă aleg să lucrez într-un domeniu similar după încetarea contractului? Vă rog să mă sfătuiți cu privire la drepturile și obligațiile mele conform legii românești în acest context.
Un “prieten” imi trimite sute de e-mail-uri in care efectiv ne certam, pentru ca ii raspund la fel, ma hartuieste, ma ameninta, cu violenta fizica, raspandeste minciuni printre prietenii comuni, toata lumea ma evita acum, imi scrie ca ma va distruge cu expunerea unor fapte jenante din viata mea, incearca sa ma gaseasca, ma acuza de niste fapte pe care nu le am facut.
Dovada hartuirii e doar in e-mail-ul meu personal.
Pot lua vreo masura pentru a-l opri si obliga sa isi ceara scuze?
Bună ziua!!Locuim in Germania si Am nevoie sa ma ajutați cu ceva daca se poate!! Noi ne-am mutat din chiria in care am stat 1 an de zile , am anuntat cu 2 luni inainte si in acest timp am cautat si alt chiriaș pentru apartamentul respectiv ca asa scrie in contract, daca vrem sa ne mutam mai repede sa cautam nou chirias… Am gasit noul chiria si o semnat contractul cu proprietarul de la 1 mai… noi pe 15 aprilie ne-am mutat ,ne-am intalnit cu proprietarul i-am dat cheile apartamentului si el i le-o dat noului chiriaș si o spus ca totul este in regulă si o sa ne dea depozitul înapoi ,am tot astptat si iam dat mesaje sa întrebam cand ne transferă banii si tot amâna ca are probleme cu cardul…si astăzi imi da mesaj ca trebuie sa ne opreasca jumătate din depozit pe motiv ca noul chiriaș se muta de la 1 mai…noul chirias locuind deja acolo de pe 15 aprilie cand am predat cheile… Ma puteti ajuta vă rog frumos!!
Ma confrunt cu urmatoarea situatie despre care vreu sa intreb daca este ilegala sau nu si daca da, ce implicatii poate avea.
Am comandat online un produs pe care l-am si platit pe loc. S-a emis factura pentru acea comnda. Peste 1 zi am primit factura de stornare pentru prima factura, 1 factura noua cu alt numar de comanda care a fost stornata imediat si a 5-a factura tot cu al 2-lea numar de comanda. Ca urmare acestor greseli mie mi-au livrat 2 pachete ambele cu ramburs 0. Inainte sa ridic oricare din pachete, am sunat la magazinul care a trimis pachetele, am anuntat ca sunt probleme si i-am rugat sa verifice comenzile si livrarile. M-au asigurat ca totul este in ordine (din pacate nu am inregistrarea convorbirii). Eu am ridicat ambele pachete trimise pe numele meu cu ramburs 0. Ulterior m-au anuntat ca au confirmarea curierului ca eu am ridicat ambele pachete si imi cer sa trimit inapoi 1 pachet. Reprezentantul magazinului (persoana care a facut greseala si cu care am vorbit si atunci cand am rugat-o sa verifice) pretinde ca este ilegal sa tin ambele pachete din momentul in care ei m-au anuntat ca s-a produs o greseala chiar daca greseala nu a fost a mea.
Intrebarea mea este daca este ilegal ceea ce am facut si daca tr. sa trimit pachetul inapoi si daca da, in cat timp?
Cum pot calcula nrr de puncte contribuitive la pensie dupa pct de pensie actual de 3.26706 calculat la un stagiu complet de cotizare 20ani
Buna ziua, am fost detasata printr-o decizie in alt compartiment din cadrul aceluiasi spital. Vreau sa stiu daca sunt obligata sa cobor la interventie in caz de urgenta la solicitarea medicului de garda desi spitalul are asistenti pe urgenta.( care teoretic sunt pregatiti).
Buna ziua,
Am vrut sa va intreb in cazul in care avem pamant si dorim sa vindem pasunea, exista cumva o lege in care daca suma primita depaseste un plafon se impoziteaza.
Multumesc!
Bună ziua! Roxana Craciun ma numesc și as avea nevoie, dacă se poate, de o soluție într.o speță pe care o am.
Am achiziționat în data de 7 martie o garsoniera. Ulterior semnării contractului de vanzare-cumparare, în care se specifica faptul ca vechiul proprietar are facturile achitate la zi pana în momentul semnarii, administrația a afișat listele de plata aferente lunilor februarie și martie. În aceste liste, exista un sold al lunii februarie( luna în care eu nu eram proprietar) și administrația ma obliga pe mine sa îl plătesc. Am vorbit cu vechiul proprietar care refuza sa achite, desi înștiințarea de plata este pe numele lui. Cum as putea proceda în acest caz? Mulțumesc!
Aveti un numar de telefon la care puteti fi apelat?
Buna ziua. Parintii mei, amandoi in varsta de 87 ani, locuiesc intr-un bloc la etajul 1. La parter, dedesubt, locuieste un tanar care creste cainii pentru vanzare. Mirosul in apartamentul parintilor mei este insuportabil de ani de zile. Acum devine din ce in ce mai greu de suportat, in special cu caldura si cu inaintarea in varsta. Ei nu pot deschide fereastra sa aeriseasca nici macar noaptea, cand e mai racoare.
Ce pot face?
Va multumesc!
Bună ziua,
Lucrez într-o clinica medicala în 2 ture, de dimineață și după masă, totodată îmi fac programul lunar în funcție de graficul primit pentru a ne putea și de copil pe care îl avem la creșă, din cauza unor defecțiuni ale aparatelor astăzi sau făcut modificari în turele de lucru, eu nu pot ajunge la munca în intervalul specificat pentru ca nu are cine sa ia copilul de creșă,
Daca nu ma prezint la munca astăzi ce pot păți?
Menționez ca am încercat sa găsesc o soluție cu conducerea, dar am fost refuzat.
Buna ziua .Locuiesc intr-un apartament proprietate personala din 1992 situat la parterul blocului .Din cauza ca bucataria este amplasata pe spatele blocului in apropierea ghenei de gunoi (doar 2 m ) ,a intrarii in scara din parcare si a cresterii securitatii ,am construit cu acordul verbal al asociatiei de locatari ,un balconas din termopan in golul geamului,(fara a modifica dimensiunea constructiva ) care iese cu 40 cm. in afara fatadei blocului .Recent au inceput reabilitarea blocului si responsabilul cu lucrarile mi-a solicitat verbal ,sa demontez balconasul respectiv pe motiv ca este ilegal .Un vecin ma informat ca sunt doua legi care imi permit sa fac lucrarea fara autorizatie ,una din 1991 si una din 2019 ,nu am reusit sa gasesc acele legi sa verific exact ce prevederi sunt in ele .de aceia va rog sa ma ajutati dvs.
Multumesc anticipat .
Cu deosebit respect .