Are nevoie de inregistrare contractul de comodat? Cand se incheie si care sunt actele necesare

Are nevoie de inregistrare contractul de comodat? Cand se incheie si care sunt actele necesare

Contractul de comodat se incheie intre comodant care remite un bun mobil sau imobil, celeilalte parti, comodatarul, pentru a se folosi de respectivul bun, avand in acelasi timp obligatia de a restitui bunul dupa o perioada de timp stabilita in prealabil. Contractul de comodat este un contract de imprumut in care comodantul si comodatarul se inteleg asupra drepturilor si obligatiilor, intocmind actele de administrare.

Contractul de comodat are caracter unilateral, comodatarul fiind cel care are de indeplinit un set de obligatii catre comodant, prin faptul ca trebuie sa restituie bunul exact in forma si starea in care l-a primit spre imprumut. „Daca nu i s-a interzis prin lege sau contract, orice persoana care are dreptul de a folosi bunul poate fi comodant”, art. 2.147 Codul Civil. Exista mai multe tipuri de contracte de comodat – pentru locuinte, sediu social firma sau auto, pentru care vom descoperi mai multe detalii in cele ce urmeaza, precum si modele de contracte.

Pentru orice tip de nelamurire cu privire la incheierea oricarui tip de contract de comodat poti apela la serviciile gratuite de consultanta juridica online.

 

Obligatiile comodatarului

Dupa cum am vazut un pic mai devreme, comodatarul este cel care are de indeplinit in principal obligatiile contractului de comodat. Prin acest tip de contract, comodatarul trebuie sa pazeaza si sa conserve bunul pe care l-a primit in folosinta prin imprumut. Ideea principala este ca la finalul perioadei de imprumut, comodatarul are obligatia de a restitui bunul in aceiasi stare de folosinta in care l-a primit.

Conform Codului Civil, comodatarul este cel care raspunde direct in cazul in care bunul imprumutat piere, in urma unei cauze de forta majora, care ar fi putut fi salvat prin intrebuintarea unui bun al comodatarului. Aceiasi regula se aplica si in cazul in care comodatarul a ales intre bunurile proprii si bunurile imprumutate, sa le salveze pe cele proprii.

 

Un aspect la fel de important este cel care vizeaza modul in care este folosit bunul dat in imprumut. In acest sens comodatarul va utiliza bunul respectand destinatia care este precizata in contract. Orice tip de stricaciune suferita de bun, ca urmare a neglijentei comodatarului va trebui sa fie reparata de acesta, prin suportarea in intregime a cheltuielilor. Aceiasi regula se aplica in cazul in care: bunul este pierdut, deteriorat sau nu poate fi inapoiat la data stabilita in contract.

Este esential de stiut faptul ca bunul nu poate sa fie imprumutat de catre comodatar unei alte persoane, fara ca in prealabil, sa fi cerut acordul comodantului. Exista in caz specific stipulat in lege atunci cand comodantul poate sa ceara restituirea bunului inainte de termen – „Daca termenul nu este convenit si fie contractul nu prevede intrebuintarea pentru care s-a imprumutat bunul, fie intrebuintarea are un caracter permanent, comodatarul este obligat sa inapoieze bunul la cererea comodantului”, art. 2.155 Codul Civil.

Advocat va poate indruma spre luarea celor mai bune decizii legale in cazul conflictelor care se pot isca in urma neintelegerilor dintre comodatar si comodant.

 

Obligatiile comodantului

Chiar daca majoritatea obligatiilor din contractul de comodat revin comodatarului, comodantul se face responsabil de plata cheltuielilor penturu intretinerea bunului, repararea acestuia, daca stricaciunile au provenit din vicii ascunse, care nu au fost comunicate comodatarului la incheierea contractului, comodantul stiind de existenta respectivelor probleme. “Comodantul care, la data incheierii contractului, cunostea viciile ascunse ale bunului imprumutat si care nu l-a prevenit pe comodatar despre acestea este tinut sa repare prejudiciul suferit din aceasta cauza de comodatar”, art. 2.152, Codul Civil.

 

Contract de comodat auto

Una dintre cele mai comune forme de contracte este contractul de comodat auto. Prin acest tip de imprumut cu titlul gratuit, comodatarul imprumuta autovehiculul de la comodat, pe o perioada determinata de timp, respectand toate obligatiile mentionare anterior. Astfel ca, la finalul perioadei de imprumut, autovehiculul va fi restituit in aceiasi stare de folosinta precum cea initiala. Iata un model de contract de comodat auto pentru a intelege mai bine care sunt implicatiile unui astfel de contract.

Pentru incheierea contractului de comodat auto este nevoie care ambele parti sa se prezinte in fata notarului cu urmatoarele acte si documente:

  • Act de indentitate in original;
  • Talonul si cartea de identitate a autovehiculului;
  • Certificatul Fiscal de la Directia de Impozite si Taxe Locale;
  • Act constitutiv, daca una dintre parti este persoana juridica;
  • Acordul firmei de leasing, acolo unde este cazul.

Contractul de comodat auto va inceta: in momentul in care se indeplineste termenul de restituire al bunului, in cazul in care comodatarul decedeaza, autovehiculul dispare sau atunci cand contractul este desfiintat cu acordul ambelor parti. “Comodantul poate cere restituirea bunului inainte de momentul prevazut la art. 2.155 alin. (1) atunci cand are el insusi o nevoie urgenta si neprevazuta de bun, atunci cand comodatarul decedeaza sau atunci cand acesta isi incalca obligatiile”, art. 2.156, Codul Civil.

 

Contract de comodat pentru locuinta

Un alt tip comun de contract este contractul de comodat pentru locuinta. Chiar daca nu este obligatoriu sa se incheie in fata notarului, este de preferat acest lucru, mai ales atunci cand vorbim de o locuinta. Descopera mai multe despre implicatiile contractului de comodat pentru locuinta de la avocati drept civil.

In cazul in care se opteaza pentru incheierea contractului de comodat pentru locuinta in fata notarului va fi nevoie de prezenta ambelor parti si de actul de proprietate al locuintei, impreuna cu actele de identitate ale comodantului si comodatarului.

Contractul de comodat este diferit fata de contractul de inchiriere. Cand vorbim doar de imprumut, nu este nevoie de inregistrarea contractului la ANAF.

 

Contract de comodat pentru sediu social

Contractul de comodat este o optiune pentru cei care au nevoie sa stabileasca sediul social al firmei si nu detin titlu de proprietate sau nu doresc sa inchirieze un spatiu. Se vor aplica aceleasi reguli si obligatii intre comodant si comodatar precum cele stipulate in contractul tip de comodat. Vedeti care este modelul de contract de comodat pentru sediul social al firmei, pentru a descoperi daca este ceea ce aveti nevoie. Este bine de stiut ca nu exista o limita in ceea ce priveste perioada pe care poate fi incheiat contractul de comodat pentru sediul social al unei firme.

La fel ca si in cazul contractului de comodat pentru locuinta se recomanda incheierea acestuia in fata unui notar, pentru a rezolva mai usor problemele care se pot ivi pe parcurs sau eventualele neintelegeri. Prevederile legale in ceea ce priveste stabilirea sediului social se aplica la fel, indiferent ca este vorba de contract de comodat, inchiriere sau exista un titlul de proprietate asupra spatiului.

 

Incetarea contractului de comodat

Contractul de comodat inceteaza de drept in momentul in care se indeplineste termenul in baza caruia a fost incheiat. In acest punct, bunul trebuie sa fie restituit comodantului in aceiasi stare in care a fost dat in folosinta, indiferent de perioada de timp care a trecut de la incheierea contractului. In cazul in care se constata faptul ca, obligatiile comodatarului nu sunt indeplinite si apar neintelegeri repetate, comodantul poate sa ceara incetarea contractului. De asemenea, contractul de comodat inceteaza in momentul decesului comodatarului.

 

Contractul de comodat este una dintre cele mai comune forme de contracte, care nu are nevoie de inregistrare oficiala, insa este de preferat, atunci cand obiectul imprumutului are o valoare considerabila sau pentru a fi mai siguri ca obligatiile din contract se respecta intocmai.

No Comments

Post A Comment