Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice este cadrul care reglementeaza modul in care se poate cere si obtine ordinul de protectie. Violente domestica este definita ca fiind orice tip de inactiune sau actiune intentionata de violenta fizica, psihologica, economica, sociala, spirituala sau cibernetica, care au loc in mediul familial sau domestic, indiferent de situatia in care agresorului locuieste sau a locuit impreuna cu victima.

O sa vedem mai departe care sunt conditiile de emitere a ordinului de protectie, cine beneficiaza de acest drept si care sunt ultimele modificari ce se doresc a fi aduse Legii 217/2003. Pe Advocat.ro aveti acces la o echipa de avocati pregatiti sa va indrume in orice problema ce tine de emiterea ordinului de protectie, contestarea acestuia sau alte aspecte legale.

 

Ordinul de protectie provizoriu

Vom aduce mai intai in discutie ordinul de protectie provizoriu. Acesta poate sa fie emis de catre politistii care constata ca exista un risc major ca viata, integritatea fizica sau libertatea unei persoane sa fie puse in pericol prin diferite tipuri de acte de violente domestica, enumerate in randurile de mai sus. Ordinul de protectie provizoriu are scopul de a diminua din acest risc.

In cazul in care se evalueaza situatia de risc si se constata ca nu se intrunesc conditiile pentru a emite ordinul de protectie provizoriu, politistii trebuie sa informeze victima cu privire la acest lucru si sa o indrume spre formularea cererii de emitere a ordinului de protectie. “Emiterea ordinului de protectie provizoriu nu impiedica luarea unei masuri preventive potrivit prevederilor Legii nr. 135/2010, cu modificarile si completarile ulterioare”, art. 28, Legea 217/2003.

Ordinul de protectie provizoriu cuprinde urmatoarele aspecte esentiale:

Data, ora si locul de emitere

Datele de identificare ale politistului

Date de identificare ale agresorului

Date de identificare ale victimei

Motivele de fapt care stau la baza emiterii ordinului si indicarea probelor in acest sens

Temeiul de drept de emitere a ordinului de protectie provizoriu

Data si ora la care incepe aplicarea masurilor de protectie, respectiv cand se inceteaza masurile

Dreptul de contestare al ordinului de protectie provizoriu

Semnatura politistului

 

Exista un set de interdictii si obligatii care sunt puse in aplicare pentru o perioada de 5 zile de la emiterea ordinului de protectie provizoriu. Se poate dispune evacuarea temporara a agresorului din locuinta comuna si reintegrarea victimei in locuinta comuna. Agresorul este obligat sa pastreze o distanta minima fata de victima, rude ale acesteia, loc de munca, unitate de invatamant, dupa caz. Agresorul poate sa fie obligat sa poarte un dispozitiv electronic de supraveghere si sa predea politiei orice tip de arma detinuta.

Ordinul de protectie provizoriu poate sa fie contestat la instanta de judecata competenta, intr-un termen de maxim 48 de ore de la comunicarea ordinului. Contestatia se judeca cu citarea partilor, nefiind obligatorie reprezentarea acestora. Se solutioneaza in regim de urgenta cu citarea organului constatator. Contestatia se solutioneaza prin hotarare definitiva.

In vederea contestarii ordinului de protectie puteti apela la serviciile de avocatura de specialitate pentru gasirea celei mai bune solutii.

 

Ordinul de protectie

Ordinul de protectie poate sa fie solicitate instantei de catre orice persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica, libertate sunt puse in pericol de un act de violenta din partea unui membru al familiei. Prin emiterea ordinului de protectie se pot dispune mai multe masuri cu caracter provizoriu, cum ar fi:

Evacuarea temporara a agresorului din locuinta comuna

Reintegrarea victimei in locuinta comuna

Limitarea dreptului de folosinta al agresorului a unei parti din locuinta comuna daca se poate ca aceasta sa fie partajata astfel incat agresorul sa nu intre in contact cu victima

Plasarea victimei cu acordul acesteia intr-un centru de asistenta

Agresorul este obligat sa pastreze o distanta minima fata de victima, rude ale acesteia, resedinta, loc de munca sau unitatea de invatamant

Agresorului ii este interzis sa se deplaseze in anumite localitati sau zone determinate pe care victima le frecventeaza periodic

Agresorul este obligat sa poarte un sistem electronic de supraveghere

Agresorului ii este interzis sa contacteze victima prin telefon sau orice alta forma de corespondenta

Agresorul este obligat sa predea politiei orice tip de arma detinuta

Incredintarea copiilor minori

 

In prezent exista un proiect de lege privind ordinul de protectie prin care se doreste extinderea aplicarii acestuia dincolo de cadrul violentei domestice.

 

In functie de caz, pentru a se asigura ca masurile de protectie sunt respectate, instanta poate sa dispuna diferite metode de control care sa implice prezentarea obligatorie a agresorului in mode periodic in intervalul de timp stabilita de instanta. De asemenea, agresorului poate sa fie obligat sa dea informatii politiei in ceea ce priveste noua sa locuinta si politia poate sa verifice in mod periodic si/sau spontan locul in care se afla agresorul.

 

Cerere emitere ordin de protectie

Victima sau reprezentantul legal al acesteia poate sa introduce cererea pentru emiterea ordinului de protectie. Insa se poate ca cererea sa fi introdusa in numele victimei, in functie de caz, de catre procuror, reprezentantul autoritatii competente in protectia victimelor violentei domestice sau de catre reprezentantul furnizorilor de servicii sociale.

Nu este nevoie de plata taxei judiciare de timbru.

Cererea pentru emiterea ordinului de protectie se va judeca in camera de consiliu cu participarea obligatorie a procurorului si cu asistenta juridica a persoanei care solicita ordinul de protectie. “Judecata se face de urgenta si cu precadere. Dispozitiile art. 200 si 201 din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind verificarea cererii si regularizarea acesteia, respectiv fixarea primului termen de judecata, nu sunt aplicabile. Citarea partilor se face potrivit regulilor privind citarea in cauze urgente”, art. 42, Legea 217/2003. Se poate ca in cazurile de urgenta emiterea ordinului de protectie sa se realizeze in aceasi zi, fara sa fie nevoie de citarea partilor si fara concluziile partilor.

Ordinul de protectie are caracter executoriu, fara sa fie nevoie de somatie sau trecerea vreunui termen, respectarea acestuia fiind obligatorie. Hotararea privind solutionarea cererii de emitere a ordinului de protectie se spune apelului in termen de 3 zile de la pronuntare. Pana la judecarea apelului se poate suspenda executarea, cu plata unei cautiuni aferente.

 

Controlul si nerespectarea ordinului de protectie

Pentru a se asigura de faptul ca masurile ordinului de protectie sunt respectate, organele de politie pot pune in aplicare diferite masuri de prevenire cum ar fi vizite spontane la locuinta victimei, apelare telefonica de control a victimei sau a agresorului, precum si a altor persoane apropiate acestora sau de la locul de munca, alte metode acceptate legal.

In situatia in care se constata ca masurile ordinului de protectie nu sunt respectate se sesizeaza organul de urmarire penala. Incepand din 2020 pedeapsa pentru incalcarea ordinului de protectie a fost marita de la maxim 1 la 6 luni – 5 ani.

Dupa ce ordinul de protectie expira, persoana protejata poate sa solicite emiterea unui nou ordin de protectie in cazul in care lipsa masurilor de protectie i-ar afecta viata, integritatea fizica sau psihica ori libertatea.

Pentru orice tip de nelamurire pe care o aveti legata de solicitarea si emiterea ordinului de protectie puteti apela la serviciul gratuit de consultanta juridica online.