Contractul de vanzare este definit conform Codului Civil ca modalitatea legala prin care o parte, vaznatorul transmite sau se obliga sa transmita celeilalte parti, cumparatorului proprietatea unui bun, in schimbul unui pret pe care cumparatorul se obliga sa il plateasca. Pot vinde sau cumpara persoanele carora nu le este interzis prin lege sa faca acest lucru.

O sa vedem in cele ce urmeaza care sunt dispozitiile legale privind contractul de vanzare-cumparare, obligatiile vanzatorului, precum si modele de contracte de vanzare. Pentru orice tip de nelamurire legata de incheierea unui contract de vanzare nu ezitati sa apelati la serviciile unui avocat drept comercial pentru consultanta de specialitate.

 

Interdictii de a vinde si de a cumpara

Exista cateva categorii de persoane carora le este interzis prin lege sa cumpere, fie direct, fie prin persoane interpuse, diferite tipuri de bunuri si servicii, dupa cum urmeaza:

Mandatarii nu pot cumpara bunurile pe care trebuie sa la vanda, cu unele exceptii legale

Parintii, tutorele, curatorul sau administratorului nu pot cumpara bunurile persoanelor pe care le reprezinta

Functionarii publici, judecatorii sindici, practicienii in insolventa, executorii nu pot cumpara bunurile in cazul carora ar putea sa influenteze actul de vanzare care se face prin intermediul lor

De asemenea, aceleasi prevederi sunt valabile in cazul persoanelor enumerate mai sus in ceea ce priveste vanzarea bunurilor proprii pentru o suma de bani care provenite din vanzarea sau exploatarea bunurile pe care le au in administrare sau supraveghere.

 

Obiectul contractului de vanzare

Se poate vinde orice tip de bun in mod liber, in conditiile in care vanzarea nu este interzisa prin lege, conventie sau testament. In situatia in care obiectul contractului de vanzare il constituie un bun viitor, atunci cumparatorul poate sa dobandeasca proprietatea asupra bunului numai in momentul in care bunul se realizeaza. Realizarea bunului se refera la moemntul in care bunul devine apt pentru a fi folosit conform destinatiei in baza caruia a fost incheiat contractul.

Daca vorbim de un bun de tip constructie viitoare, atunci se vor aplica dispozitiile conforme cartii funciare. In cazul in care bunul viitor se realizeaza numai partial, cumparatorul are dreptul de a alege sa desfiinteze vanzare sau sa pretinda un pret mai mic de cumparare. Daca aceasta realizare partiala a bunului a fost produsa din cauza vanazatorului, atunci se poate ca acesta sa fie supus platii de daune-interese.

“Daca in momentul vanzarii unui bun individual determinat acesta pierise in intregime, contractul nu produce niciun efect. Daca bunul pierise numai in parte, cumparatorul care nu cunostea acest fapt in momentul vanzarii poate cere fie anularea vanzarii, fie reducerea corespunzatoare a pretului”, art. 1.659, Codul Civil.

Descoperiti care sunt dispozitiile legale privind vanzarea unui autovehicul si are nevoie sa stie cumparatorul.

 

Stabilirea pretului in contractul de vanzare

Pretul se refera la suma de bani convenita de ambele parti ale contractului. Pretul are nevoie sa aiba caracter determinant sau determinabil. In conditiile in care pretul nu este determinat in contract, vanzarea poate sa fie considerata valabil numai daca partile au convenit asupra unei modalitati prin care sa se poata determina pretul pana in momentul platii, fara sa fie nevoie de acorduri suplimentare, ulterioare.

Se poate ca pretul sa fie determinat de catre terte persoane desemnate de catre ambele parti ale contractului de vanzare. In cazul in care tertele persoane nu determina pretul in decurs de 6 luni de la incheierea contractului, se ajunge in instanta pentru a se desemna un expert in determinarea pretului. De asemenea, este important de specificat faptul ca atunci cand trece un an de la incheierea contractului de vanzare si pretul nu este determinat in acest timp, vanzarea se declara nula, exceptie facand cazurile in care partile au convenit asupra unui alt mod de determinare a pretului.

In cazul in care obiectul vanzarii il constituie bunuri pe care vanzatorul le vinde in mod obisnuit, se deduce ca partile au in vedere pretul practicat de catre vanzator. “In lipsa de stipulatie contrara, vanzarea unor bunuri al caror pret este stabilit pe piete organizate este presupusa a se fi incheiat pentru pretul mediu aplicat in ziua incheierii contractului pe piata cea mai apropiata de locul incheierii contractului. Daca aceasta zi a fost nelucratoare, se tine seama de ultima zi lucratoare”, art. 1.664, Codul Civil.

In cazul in care intampinati probleme cu stabilirea pretului in contractul de vanzare sau alte probleme legate de natura bunurilor vandute, pe Advocat.ro puteti gasi avocatul care sa va ajute in solutionarea problemelor dvs.

 

Obligatiile vanzatorului

Vanzatorul are de indeplinit un set de obligatii in ceea ce priveste vanzarea. Trebuie sa transmita proprietatea bunului sau dreptul vandut, sa predea bunul si sa il asigure pe cumparator contra evictiunii si viciilor bunului.

In urma vanzarii si a transmiterii bunului, cumparatorul va dobandi toate drepturile si actiunile accesorii care au apartinut vanzatorului. In momentul in care s-a incheiat contractul proprietatea se transmite cumparatorului, indiferent daca bunul propriu-zis a fost sau nu predat sau daca pretul a fost sau nu platit inca. Daca este cazul vanzarii de imobile, atunci se va tine cont in stramutarea proprietatii de dispozitiile cartii funciare.

In cazul in care sunteti vanzator sau cumparator si nu stiti exact care este cadrul legal operatiunii de vanzare cumparare pe care doriti sa o intreprindeti, puteti gasi solutii la probleme dvs. prin serviciul gratuit de consultanta juridica.

 

Predarea bunului vandut

Vanzatorul trebuie sa puna bunul vandut la dispozitia cumparatorului, in vederea exercitarii neingradite a posesiei. Conform Codului Civil, predarea bunului se face impreuna cu accesoriile sale, alaturi de titluri si documente legate de proprietatea sau folosinta bunului. “In cazul bunurilor de gen, vanzatorul nu este liberat de obligatia de predare chiar daca lotul din care faceau parte bunurile respective a pierit in totalitate, afara numai daca lotul era anume prevazut in conventie”, art. 1.686, Codul Civil.

Vanzatorul se obliga sa predea bunul in stare in care s-a aflat la incheierea contractului de vanzare. Totodata, cumparatorul trebuie sa verifice bunul imediat dupa primirea acestuia, pentru observarea oricaror tipuri de neregularitati. In cazul in care se observa vicii ale bunului cumparatorul trebuie ca imediat sa anunte vanzatorul despre aceasta situatie. Daca se constata de catre cumparator ca bunul nu indeplineste standardele de calitate pe care vanzatorul s-a obligat sa le indeplineasca, atunci se poate desemna, la nivel de judecatorie un expert pentru constatare.

 

Garantia contra evictiunii

Vanzatorul se obliga sa il garanteze pe cumparator contra evictiunii care ar impiedica total sau partial stapanire normala a bunului vandut. “Garantia este datorata impotriva evictiunii ce rezulta din pretentiile unui tert numai daca acestea sunt intemeiate pe un drept nascut anterior datei vanzarii si care nu a fost adus la cunostinta cumparatorului pana la acea data”, art. 1.695, Codul Civil. Obligatia de garantie poate sa fie extinsa sa restransa daca ambele parti cad de acord asupra acestui lucru.

In cazul in care obligatia de garantie este inlaturata sau restransa acest lucru nu inseamna ca vanzatorul nu mai este obligat sa restituie pretul, exceptie facand cazul in care cumparatorul si-a asumat riscul de producere a evictiunii. “Cumparatorul poate cere rezolutiunea vanzarii daca a fost evins de intregul bun sau de o parte a acestuia indeajuns de insemnata incat, daca ar fi cunoscut evictiunea, el nu ar mai fi incheiat contractul”, art. 1.700, Codul Civil.

Descarcati online modelele de contracte de vanzari in functie de tranzactie si de bunurile vandute.