Demisia este un pas firesc pentru cei care doresc sa isi schimbe locul de munca pentru a avansa in cariera sau daca pur si simplu, nu mai sunt multumiti de conditiile actualului loc de munca. In orice caz, atunci cand vine vorba de demisie, nu este vorba de nimic complicat, insa, salariatul este bine sa tina cont de cateva prevederi legale, mai ales atunci cand alege demisia cu preaviz, in cazul careia are de indeplinit niste obligatii, pana la incetarea contractului individual de munca.

O sa vedem ce inseamna demisia fara preaviz si demisia cu previz, drepturi si obligatii, atat pentru salariat, cat si pentru angajator, ale dispozitii legale, precum si un model de cerere demisie.

 

Demisia conform Codului Muncii

Demisia, ca forma de incetarea a contractului individual de munca este reglementata de Codul Muncii. Astfel, demisia este definita ca un act unilateral de vointa a salariatului prin care acestea comunica angajatorului, prin notificare scrisa ca doreste incetarea contractului individual de munca, dupa ce a indeplinit obligatiile legate de termenul de preaviz.

 

Demisia fara preaviz

Exista situatii de asa natura in care salariatul isi poate depune demisia fara preaviz. Ce inseamna acest lucru? O data ce si-a notificat prin scris angajatorul cu privire la demisie, din acel moment contractul individual de munca inceteaza. Insa, acest lucru nu este posibil in orice situatie. De regula, demisia fara preaviz este bine sa fie justificat, in cuprinsul cererii de demisie, pentru a putea evita anumite dubii sau probleme, daca va exista cazul de a ajunge in instanta, chemat de angajator. “Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca”, art. 81, Codul Muncii.

Situatia clasica in care este justificat demisia fara preaviz este cea in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile prevazute in contractul individual de munca sau comportamentul asupra salariatului este unul abuziv, in diferite forme. Ca si in cazul demisiei cu preaviz, angajatorul este obligat sa accepte demisia salariatului. In situatia in care nu este de acord cu acest lucru, se poate ajunge in instanta. Este de luat in considerare faptul ca, daca nu exista o justificare majora in ceea ce priveste demisia fara preaviz, sa faceti acest lucru poate duce la sanctionari disciplinare sau la alte probleme.

Se apeleaza la demisia fara preaviz numai in situatii exceptionale. Va puteti consulta cu un avocat dreptul muncii daca nu sunteti sigur ca demisia fara preaviz este cea mai buna decizie in acest moment.

 

Demisia cu preaviz

Cea mai comuna forma de demisie este cea cu preaviz. Acest lucru inseamna ca demisia este depusa la departamentul de Resurse Umane, iar din acel moment incepe perioada de preaviz. “Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere”, art. 81, Codul Muncii.

Astfel ca, dupa ce va depuneti demisia, contractul individual de munca va continua sa produca efecte pana in ultima zi de preaviz. In cazul in care se intampla contrariul, angajatorul are dreptul sa va sanctioneze disciplinar.

 

Demisia – drepturi si obligatii ale salariatului

Atunci cand ati decis ca este cazul sa va schimbati locul de munca, va veti depune demisia in scris. Faptul ca ii comunicati angajatorului verbal acest lucru, nu va avea nicio baza legala. Pentru ca termenul de preaviz sa inceapa, este nevoie de depunerea in scris a demisiei. In orice caz, este indicat ca inainte de depunerea demisiei sa discutati cu angajatorul.

Se poate ca acesta sa nu aiba nevoie de timpul prevazut in preaviz pentru a gasi un inlocuitor si puteti ajunge la o intelegere, prin care contractul individual de munca sa inceteze, fara sa mai fie nevoie de perioada de preaviz. “Demisia reprezintă un act formal, legea stipulând necesitatea redactării ei în formă scrisă, ceea ce înseamnă că o demisie tacită este inadmisibilă”, art. 81, Codul Muncii.

Conform Codului Muncii, fiecare salariat, indiferent de functia pe care o ocupa, isi poate da demisia cu preaviz, fara sa fie nevoie de justificare, angajatorul fiind obligat sa accepte demisia. In cazul in care angajatorul va respinge demisia, acest lucru este considerat un abuz si este nevoie sa va adresati instantei competente, pentru solutionarea problemei. Consultati-va inainte cu un avocat pentru a vedea care sunt pasii de urmat, daca va confruntati cu o astfel de problema.

Sa nu uitam faptul ca din momentul in care incepe perioada de preaviz, contractul individual de munca produce in continuare, aceleasi efecte. Nu este recomandat sa va neglijati sarcinile de lucru sau sa nu respectati regulamentul intern si obligatiile din contract, pentru ca acest lucru va poate pricinui probleme, in cazuri extreme, ajungandu-se la suspendarea contractului de munca.

In situatia in care ajungeti la un nou acord cu angajatorul si doriti sa va continuati activitatea la locul de munca respectiv, demisia nu poate sa fie anulata. In schimb, se va astepta sa se finalizeze perioada de preaviz, pentru ca apoi sa fie nevoie sa se incheie un nou contract individual de munca, incepand cu acea data.

In ceea ce priveste concediile in timpul perioadei de preaviz, lucrurile stau astfel: este posibil sa va puteti lua concediu de odihna, dar numai daca primiti acordul angajatorului. In cazul in care aveti nevoie sa va luati concediu medical in timpul perioadei de preaviz, acest lucru este posibil, insa pe perioada concediului, se suspenda perioada de preaviz si se reia din momentul in care se incheie concediul medical.

 

Demisia – obligatiile angajatorului

Exista cateva obligatii care trebuie indeplinite de angajator in cazul demisiei salariatului. Prima obligatie este cea de acceptare a demisiei cu preaviz, fie ca este sau nu, justificata de catre salariat. In cazul in care nu este respectat acest drept al salariatului, firma poate primi amenda de pana la 3.000 lei. Demisia trebuie sa fie inregistrata in registrul de intrari si iesire al firmei, iar contractul individual de munca produce in continuare efecte. Este obligatia angajatorului de a dispune inregistrarea demisiei in Registrul de Evidenta a Salariatilor, in caz contrar, firma poate primi o amenda de pana la 8.000 lei.

 

Model cerere demisie cu preaviz

D E M I S I E

 

Subsemnatul (a)…………..,  salariat la ……………..,  în funcţia de……………, vă  rog  să  luaţi  act  de  demisia  mea,  urmând  să  încetez  activitatea  la  data  de………

Perioada de timp dintre prezenta notificare şi data încetării activităţii reprezintă preavizul de ….zile calendaristice prevăzut în contractul individual de muncă. În cazul în care doriţi să renunţaţi parţial sau total la preaviz vă rog să-mi comunicaţi.

 

Data ………                Semnătura ………

 

In cazul in care aveti nelamuriri cu privire la drepturile si obligatiile salariatului si angajatorului in ceea ce priveste demisia nu ezitati sa apelati la serviciul gratuit de consultanta juridica, unde veti primi un raspuns complet si rapid de la unul dintre avocatii nostri.