Prin Legea nr. 272/2004 se reglementeaza modul in care sunt respectate, promovate si garantate drepturilor copilului. In acest sens, autoritatile publice, persoanele fizice si persoane juridice implicat in protectia copilului sunt obligate sa respecte, sa promoveze si sa garanteze drepturile copilului conform dispozitiilor legale din Constitutie si alte cadre legale, in acord cu prevederile Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite privind drepturile copilului. Romania este parte prin Legea nr. 18/1990.

Drepturile copilului reprezinta in continuare un subiect delicat, dezbatut indelung. Primele forme de elaborare ale drepturilor copiilor si principiile pe care se bazeaza, au inceput sa se dezvolte de abia in secolul trecut. O sa vedem in continuare care sunt drepturile copilului in Romania si cum se aplica la nivel de mediu familial, educatie si sanatate.

 

Dispozitii generale privind drepturile copilului

Indiferent de natura aspectelor ce tin de cresterea, educatia si formarea copiilor, intotdeauna se va lua in calcul interesul superior al acestuia. In acest sens, conform legii se au in vedere unele aspecte importante:

 • Nevoile copilului de dezvoltare fizica, psihologica, de educatie si de sanatate, de securitate si stabilitate, apartenenta la o familie;
 • Se ia in calcul de fiecare data opinia copilului, in acord cu varsta acestuia si cu gradul de maturitate;
 • Istoricul copilului mai ales atunci cand este vorba de cazuri de abuz, neglijare, exploatare sau alte forme de violenta asupra copilului, pentru a se lua in calcul posibile situatii de risc pe viitor;
 • Capacitatea parintilor sau ale persoanelor care se ingrijiesc de copii sa raspunda nevoile copilului;
 • Mentinerea relatiilor personale cu persoanele fata de care copilul se simte atasat.

 

Legea nr. 272/2004 privind respectarea, promovarea si garantarea drepturilor copilului se aplica deopotriva copiilor cetateni romani de pe teritoriul Romaniei, copiilor cetateni romani care se afla in strainatate, copiilor fara cetatenie care se afla pe teritoriul Romaniei, copii care beneficiaza de o anumita forma de protectie privind statututl si regimul refugiatilor in Romania, copii cetateni straini aflati pe teritoriul Romaniei in situatii de urgenta.

“Drepturile prevazute de prezenta lege sunt garantate tuturor copiilor fara nicio discriminare, indiferent de rasa, culoare, sex, limba, religie, opinie politica sau alta opinie, de nationalitate, apartenenta etnica sau origine sociala, de situatia materiala, de gradul si tipul unei deficiente, de statutul la nastere sau de statutul dobandit, de dificultatile de formare si dezvoltare sau de alt gen ale copilului, ale parintilor ori ale altor reprezentanti legali sau de orice alta distinctie”, art. 7, Legea nr. 272/2004.

Advocat.ro va sta la dispozitie cu suport juridic in tot ce tine de respectarea si promovarea drepturilor copilului, cu specialisti in drept experienta pe aceste teme.

 

Drepturile copilului si libertatile civile

Copilul are dreptul la stabilirea si pastrarea identitatii sale. Inregistrarea copilului se face dupa nastere si din acel moment are dreptul la un nume, de a dobandi o cetatenie si de a-si cunoaste parintii, daca acest lucru este posibil. Numele si prenumele copilului sunt alese de catre parinti. In cazul in care copilul este lipsit in mod ilegal de aceste drepturi, atunci autoritatile publice trebuie sa ia masuri de urgenta pentru restabilirea identitatii copilului.

Pe parcursul vietii, copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contact direct cu parintii, rudele si alte persoane fata de care se simte atasat. Parintii sau alte persoane nu pot sa interzica copilului relatii personale cu bunicii, fratii si surorile, precum si cu alte persoane care reprezinta parte din universul familial al copilului.

Daca este vorba de divort sau de alte conflice si parintii nu pot ajunge la un acord privind modul in care isi exercita dreptul de a avea relatii personale cu copilul, instanta este in masura sa stabileasca un program in acord cu varsta copilului si cu nevoile acestuia ce tin de educatie, ingrijire si alte aspecte ce tin de fiecare caz in parte. In acest sens apelarea la un avocat dreptul familiei este esentiala pentru reprezentare in fata instantei si consultanta.

In ceea ce priveste mediul familial, copilul are dreptul sa creasca alaturi de parintii sai. Acestia se obliga sa asigure copilului toate cele necesare pentru buna dezvoltare a acestuia. Ambii parinti sunt in aceiasi masura responsabili de cresterea copilului lor. “Exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, in special prin ingrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor personale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, precum si prin reprezentarea sa legala si administrarea patrimoniului sau”, art. 36, Legea nr. 272/2004.

In cazul in care se ajunge la divort sau separare si copilul ajunge sa locuiasca doar cu unul dintre parinti, atunci cand este vorba de decizii importante legate de invatatura, pregatire profesionala, tratamente medicale, interventii chirugicale, etc. se vor lua numai cu acordul ambilor parinti. Unul dintre parinti nu poate renunta la exercitarea autoritatii parintesti, insa poate sa se ajunga la o modalitate de exercitare a autoritatii, modificata in acord cu celalalt parinte. Autoritatea parinteasca ajunge sa fie exercitata de un singur parinte numai in cazuri speciale ce tin de alcoolism, boli psihice, dependenta de droguri, infractiuni si violenta. Indiferent de caz, se va urmari interesul superior al copilului.

 

Drepturile copilului si sanatatea

In ceea ce priveste sanatatea, copilul are dreptul de a avea acces la servicii medicale si de recuperare necesare pentru a se bucura de cea mai buna stare de sanatate. Acest acces este garantat de catre stat. Conform Legii drepturilor copilului, copilul are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care sa ii permita o dezvoltare armonioasa din punct de vedere fizic, mental, spiritual, moral si social. In acest sens, parintii sau reprezentantii legali sunt responsabili cu asigurarea celor mai bune conditii de viata pentru crestere si dezvoltare.  In situatia in care acest lucru nu este posibil, din motive independente ce tin de vointa parintilor, statul este obligat sa asigura sprijin acestor copii, sub forma de prestatii financiare, in natura sau alte tipuri de servicii.

 

Drepturile copilului si educatia

Copilul are dreptul sa primeasca educatie in vederea dezvoltarii aptitudinilor si personalitatii sale, parintii fiind cei care au dreptul de a alege felul educatiei, avand obligatia de a inscrie copilul la scoala si sa se asigura ca acesta frecventeaza cursurile scolare cu regularitate. Din momentul in care copilul implineste 14 ani, poate cere instante judecatoresti sa aleaga un alt fel de invatatura si de pregatire profesionala.

Statul prin Ministerul Educatiei Nationale, inspectorate scolare, unitati de invatatamat se obliga sa ia toate masurile necesare pentru:

 • Facilitarea accesului la educatie prescolara si asigurarea invatamantului general obligatoriu, in mod gratuit pentru copii;
 • Elaborarea de programe de educatie pentru parinti tineri;
 • Organizarea de cursuri de pregatire pentru copiii care nu raspund la cerintele programei scolare nationale, pentru a se evita intrarea acestora pe piata muncii, mult prea devreme;
 • Organizarea de cursuri de pregatire pentru copii care au abandonat scoala, pentru reintegrarea acestora in sistemul national de invatamant;
 • Respectarea dreptului copiilor de a avea timp de odihna si timp liber, precum si de participare la viata culturala si artistica;
 • Prevenirea abandonului scoalr din motive economice, prin masura concrete in vederea acordarii de servicii scolare, precum hrana, rechizite, transport, etc.;
 • Facilitarea accesului la programe de educatie pentru sanatate pentru elevii din invatamantul preuniversitar.

Apelati la serviciul gratuit de consultanta juridica daca aveti nelamuriri legate de respectarea si promovarea drepturilor copilului, pentru primirea rapida a raspunsurilor din partea avocatilor acreditati.