Dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune – tipuri si acte necesare

Uzucapiunea se defineste ca fiind un mod de dobandire a dreptului de proprietate prin posedare neintrerupta a unui bun, intr-un interval de timp prevazut de lege. Uzucapiunea este dovada absoluta a dreptului de proprietate, mai fiind cunoscuta sub denumirea de prescriptie achizitiva.

Prin uzucapiune se demonstreaza posesia dreptului de proprietate asupra unui bun, in conditiile in care bunul este lasat de catre vechiul proprietar in grija unei alte persoane, din diferite considerente sau din neglijenta. In vederea suportului legal in ceea ce tine de uzucapiune, apelati la un avocat specializat in drept civil, pentru rezolvarea oricaror tipuri de probleme sau neclaritati care pot sa apara pe parcurs.

O sa vedem in continuare tipurile de uzucapiune, actele si documentele necesare precum si alte aspecte legale din Codul Civil.

 

Conditii legale – uzucapiune imobiliara

Exista cateva conditii in invocarea uzucapiunii. In vederea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune este nevoie ca bunul imobil sa fie cuprins in circuitul civil, bunurile imobile ce apartind domeniului public nefiind posibil sa fie uzucapate, exceptie facand bunurile imobile din domeniile private ale statului sau consiliilor locale. Uzucapiunea se poate invoca prin actiune in justitie si prin cale de exceptie.

Pentru ca sa fie posibila uzucapiunea este nevoie ca posesia sa fie continua ceea ce inseamna ca posesorul exercita posesia on mod regulat, fara niciun fel de intemintente. De asemenea o alta conditie este caracterul neintrerupt al posesiei. Aceasta trebuie sa indeplineasca conditia de netulburare, mai exact faptul de a nu fi fost fondata sau conservata prin diferite tipuri de acte de violenta sau alte astfel de comportamente din partea adversarului. Este nevoie ca posesia sa fie publica, in sensul in care sa nu fie exercitata de adversarul sau in mod ascuns. Si nu in ultimul rand, o alta conditie este exercitarea posesiei sub nume de proprietar.

“Drepturile celui care a fost inscris, fara cauza legitima, in cartea funciara, ca proprietar al unui imobil sau titular al unui alt drept real, nu mai pot fi contestate cand cel inscris cu buna-credinta a posedat imobilul timp de 5 ani dupa momentul inregistrarii cererii de inscriere, daca posesia sa a fost neviciata”, art. 931, Codul Civil.

 

Tipuri de uzucapiune

In ceea ce priveste posibilitatea de operare a uzucapiunii se ia in considerarea durata posesiei, care poate sa fie de 30 de ani sau de 10-20 de ani.

Uzucapiunea de 30 de ani sau de lunga durata

Este valabila uzucapiunea de 30 de ani atunci cand posesorul nu detine un act translativ de proprietate sau orice alt titlu asupra bunului imobil pe care il are in posesie. Nu este neaparata nevoie ca posesorul sa fie de buna credinta sau nu. Este necesar ca uzucapiunea de 30 de ani sa poata sa fie recunoscuta la nivel legal, ca posesia sa existe de 30 de ani si sa fie utila.

 

Uzucapiunea de 10-20 de ani sau de scurta durata

Este valabila uzucapiunea de 10-20 de ani in situatia in care posesorul poseda bunul prin prezenta unui act translativ si este de buna credinta. Conform Codului Civil exista un set de conditii care trebuie indeplinite pentru operarea uzucapiunii de 10-20 de ani, dupa cum urmeaza:

Existenta posesiei utile a bunului

Intemeierea posesiei pe un titlu just

Durata de la 10 pana la 20 de ani a posesiei

Posesia sa fie de buna credinta

Diferentele dintre uzucapiunea de 10 ani, respectiv 20 de ani – se poate opera uzucapiunea de 10 ani in conditiile in care adevaratul proprietar locuieste in raza teritoriala a tribunalului judetean, unde se afla imobilul. Termenul de 20 de ani se aplica atunci cand adevaratul proprietar locuieste in raza teritoriala a unui alt tribunal judetean unde se afla imobilul.

“In toate cazurile, uzucapantul poate dobandi dreptul numai daca si-a inregistrat cererea de inscriere in cartea funciara inainte ca o terta persoana sa isi fi inregistrat propria cerere de inscriere a dreptului in folosul sau, pe baza unei cauze legitime, in cursul sau chiar dupa implinirea termenului de uzucapiune”, art. 930, Codul Civil.

Este de specificat faptul ca in prezent, uzucapiunea este reglementata de Noul Cod Civil, prin articolele 930-934, dar in cele mai multe cazuri se va tine cont de dispozitiile legale din Vechiul Cod Civil. Pentru ca sa se ia in considerare Noul Cod Civil, trebuie ca posesia sa fi inceput dupa data de 1 octombrie 2012, atunci cand a intrat in vigoare noua versiune a Codului Civil.

Apelati la serviciul gratuit de consultanta juridica online pentru lamuriri cu privire la conditiile si tipul uzucapiunii in care va puteti incadra.

 

Uzucapiune – documente si acte necesare

In cazul uzucapiunii de 30 de ani (lunga durata) aveti nevoie de urmatoarele acte:

Actul de identitate al persoanei care a avut in posesie bunul imobil pe o durata de 30 de ani

Chitanta care dovedeste faptul ca terenul/constructia a fost vandut

Act translativ de proprietate

 

In cazul in care uzucapiunea este invocata pe cale de actiune in justitie, atunci vor fi nevoie de urmatoarele probe:

Interogatoriu parat in legatura cu desesizarea acestuia de imobil si intrarea imobilului in posesia reclamantului

Inscrisuri

Proba testimoniala cu doi martori in vederea demonstrarii posesiunii in intervalul prevazut prin lege

Expertiza tehnica imobiliara in vederea identificarii imobilului ca amplasament si vecinitati

 

In cazul uzucapiunii de 10-20 de ani (scurta durata) aveti nevoie de urmatoarele acte:

Actul de identitate al persoanei care a avut in posesie bunul imobil pe o durata 10 sau 20 de ani

Act translativ de proprietate care a fost incheiat de catre reclamant cu o alta persoana decat adevaratul proprietar

 

In cazul in care uzucapiunea este invocata pe cale de actiune in justitie, atunci vor fi nevoie de urmatoarele probe:

Inscrisuri – act translativ de proprietate incheiat de reclamant cu o persoana diferita fata de adevaratul proprietar

Interogatoriu parat in legatura cu desesizarea acestuia de imobil si intrarea imobilului in posesia reclamantului

Declaratii martori privind dovedirea posesiunii in termenul prevazut de lege

Expertiza tehnica imobiliara in vederea identificarii imobilului ca amplasament si vecinitati

 

Uzucapiune – servicii avocat

Pe Advocat.ro gasiti suportul necesar in vederea invocarii uzucapiunii. Un avocat specializat in drept civil va poate ajuta cu tot ceea ce tine de formalitati si acte pentru dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune. Va poate reprezenta in instanta, implicandu-se in adunarea de probe necesare dovedirii faptului ca se poate opera uzucapiunea. Avocatul este cel care se ocupa direct de constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune.

 

Am vazut care sunt tipurile de uzucapiune in functie de termenul prevazut in lege, modul in care este reglementata de vechiul si de noul Cod Civil, acte si probe necesare, precum si ajutorul pe care il poate oferi un avocat specializat in drept civil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *