In vederea primirii pensiei de urmas au dreptul la acest beneficiu copii si sotul supravietuitor, in conditiile in care persoana decedata era pensionara sau indeplinea conditiile de obtinere a pensiei.

In continuare o sa vedem care sunt dispozitiile legale in ceea ce priveste conditiile pe care le au de indeplinit copii si sotul supravietuitor, cum se stabileste pensia de urmas, schimbari aduse de curand Legii Pensiilor si alte aspecte esentiale. Pe Advocat.ro sunteti mereu la curent cu cele mai noi schimbari in ceea ce priveste legislatia, avand acces la consultanta juridica de calitate.

 

Conditii in acordarea pensiei de urmas pentru copii

Conform Legii 263/2010 copii care au varsta implinita mai mica de 16 ani primesc neconditionat pensia de urmas. Copii care au varsta cuprinsa intre 16 si 26 de ani au dreptul sa primeasca pensia de urmas pana in momentul in care absolvesc studiile, conditia fiind sa urmeze o forma de invatatamant. Copii urmasi care au varsta de peste 26 de ani pot sa primeasca pensie de urmar numai daca se afla in stare de invaliditate, care s-a ivit inainte de a implini 16 ani sau in timp ce erau la studii, inainte de a implini 26 de ani.

 

Conditii in acordarea pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas indiferent de varsta, indeplinind urmatoarele conditii:

Se afla in stare de invaliditate de gradul I sau II, iar durata casatoriei a fost de cel putin 1 an;

Are in ingrijire copii cu varsta de pana in 7 ani si nu realizeaza venituri sau acestea sunt sub suma de 1.900 lei;

Decesul sotului sustinator a survenit in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale, iar sotul supravietuitor nu realizeaza venituri sau acestea se afla sub suma de 1.900 lei;

Primeste pensie de urmas timp de 6 luni dupa deces, daca nu indeplineste niciuna dintre conditiile de mai sus si nu realizeaza venituri sau acestea se afla sub nivelul de 1.900 lei.

 

Conform legii, sotul supravietuitor care are dreptul sa beneficieze de pensie proprie, dar indeplineste simultan conditiile pentru a primi pensia de urmas, poate sa aleaga cea mai avantajoasa pensie. In ceea ce priveste Legea pensiilor in ultimul an a suferit mici modificari de care este bine sa tina cont urmasii.

In acelasi timp, sotul supravietuitor poate sa primeasca pensie de urmas atunci cand se afla la varsta standard de pensionare, in conditiile in care a fost casatorit cu sotul sustinator cel putin 15 ani. Daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani, atunci sotul supravietuitor ale dreptul la pensie de urmas, cu un cuantum redus cu 0,5% pentru fiecare luna scazuta din cei 15 ani.

Daca sotul supravietuitor indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie de urmas, in momentul in care se recasatoreste pierde acest drept.

In cazul in care considerati ca va sunt incalcate drepturile ca sot supravietuitor sau nu stiti exact daca va incadrati in conditiile impuse de lege, apelati la ajutorul unui avocat online pentru aflarea raspunsurilor de care aveti nevoie si pentru consultanta rapida.

 

Stabilirea si calcularea pensiei de urmas

Pensia de urmas se calculeaza din pensia pentru limita de varsta care se afla in plata sau la care ar fi avut dreptul persoana decedata, conform legii. De asemenea, pensia de urmas se poate calcula din pensia de invaliditate de gradul I, atunci cand decesul a survenit inainte de indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta, in situatia in care era in plata pensia de invaliditate, pensia anticipata sau pensia anticipata partiala.

Pensia de urmas se stabileste procentual in functie de punctajul mediu anual realizate de catre sotul sustinator, care corespunde pensiei pentru limita de varsta aflata in plata sau la care are fi avut dreptul sau care corespunde pensiei de invaliditate de gradul I, in functie de numarul de urmasi. Se va calcula procent de 50% daca exista un singur urmas, 75% daca exista doi urmasi si 100% daca exista 3 sau mai multi urmasi. “Cuantumul pensiei de urmas, in cazul orfanilor de ambii parinti, se stabileste prin insumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupa fiecare parinte”, art. 90, Legea 263/2010.

O noua lege a fost promulgata in 2021 pentru acordarea pensiei de urmas copiilor medicilor care au decedat in timpul pandemiei de Covid-19. „Urmasii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfasurarii activitatii medicale in lupta cu Covid-19, au dreptul la o pensie de urmas egala cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului care se actualizeaza potrivit reglementarilor legale in vigoare”, conform actului normativ.

Este de specificat faptul ca pensiile de urmas care depasesc suma de 2.000 lei sunt supuse impozitului pe venit, care se calculeaza numai pentru partea care depaseste aceasta limita de cuantum.

 

Acte si documente necesare pentru acordarea pensiei de urmas:

  • Cerere pentru inscriere pensiei de urmas;
  • Actele de stare civila ale urmasilor in original si copie;
  • Decizie medicala asupra capacitatii de munca in original;
  • Decizie de pensie sau talonul de plata a pensie in copie, unde este cazul;
  • Adeverinta de studii pentru copii cu varsta de peste 16 ani, in original;
  • Act care dovedeste cauza decesului in copie. Exceptie face cazul in care sustinatorul decedat avea calitate de pensionar;
  • Daca decesul a fost cauzat de un accident de munca este nevoie de FIAM in copie;
  • Daca decesul a fost cauzat de boala profesionala este nevoie de BP2 copi si certificat medical;
  • Declaratie pe proprie raspundere in care urmasul declara ca nu a fost condamnat prin sentinta definitiva pentru infractiune de omor sau tentativa de omor asupra sustinatorului.

Puteti descarca online modelul de cerere pentru acordarea pensiei de urmas.

 

Moduri de plata pentru pensia de urmas:

Pensia de urmas se plateste lunar care titular, tutore sau curator, persoanei careia i s-a dat in plasament copilul minor sau mandatarului care a fost desemnat prin procura speciala. Plata pensiei de urmas se poate face prin mandat postal la domiciliul beneficiarulu sau in contul bancar (banca trebuie sa fie dintre cele care au incheiat conventii de plata cu Casa Nationala de Pensii Publice).

 

Cand se suspenda plata pensiei de urmas

In urmatoarele situatii se poate suspenda plata pensiei de urmas:

  • Pensionarul isi stabileste domiciliul intr-un alt stat cu care Romania a incheiat conventie de reciprocitate in ceea ce tine de asigurarie sociale;
  • Pensionarul urmas invalid nu se prezinta la reviziuirea medicala obligatorie;
  • Pensionarul urmas invalid nu urmeaza programele recuperatorii conform medicului expert al asigurarilor sociale;
  • Pensionarul urmas invalid realizeaza venituri lunare fie in baza unui contract individual de munca, in baza unui raport de serviciu, fie din activitatii in functii elective sau este numit in cadrul autoritatii executive.

Am vazut care sunt conditiile care trebuie indeplinite de catre copiii si sotul supravietuitor in vederea acordarii pensiei de urmas, actele si documentele necesare, precum si alte reguli si criterii. Pentru orice tip de nelamurire nu ezitati sa apelati la serviciile de consultanta juridica.