Infiintarea unei firme, indiferent ca este vorba de PFA sau SRL implica anumiti pasi care trebui urmati si realizarea unui dosar pentru inregistrarea firmei. Intreg acest procedeu poate fi realizat de persoana in cauza sau poate fi lasat in sarcina unui avocat. Daca nu aveti timpul necesar pentru a putea realiza dosarul de inregistrare si sa indepliniti totii pasi prevazuti in lege, pentru inregistrarea firmei, un avocat specializat in drept comercial poate sa se ocupe de tot in locul dumneavoastra, in schimbul unui onorariu accesibil.

Aflati in continuare care sunt pasii de urmat pentru infiintarea uneri firme, de ce acte si documente aveti nevoie si cum va poate ajuta in mod concret un avocat in realizarea acestui procedeu.

 

Actele necesare pentru infiintare firma

Dupa cum am precizat anterior, primul pas este realizarea dosarului pentru inregistrarea firmei, care va fi depus la Registrul Comertului. Ne vom referi in continuare la lista de acte de care aveti nevoie pentru infiintarea SRL:

 • Cererea de înregistrare ;
 • Anexa 1 privind înregistrarea fiscală ;
 • Anexa 2 privind investiţia străină, acolo unde este cazul;
 • Declaraţie-tip pe propria răspundere semnată de asociaţi sau de administratori din care să rezulte mai multe aspecte, in functie de fiecare caz – persoana juridica nu desfasoara la sediul social activitatile declarate pe o perioada de cel mult 3 ani, se indeplinesc conditiile legale de functionare ce tin de sanitar, protectia mediului, protectia muncii specifica activitatii desfasurate;
 • Act care dovedeste disponibilitatea si rezervarea firmei;
 • Acordul pentru utilizarea denumirii firmei, acolo unde este cazul;
 • Actul constitutiv in original
 • Act care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului care va servi ca sediu social;
 • Acte care dovedesc efectuarea varsamintelor aporturilor subscrise de asociati (nu este nevoie la societatile cu raspundere limitata);
 • Acte care dovedesc proprietatea pentru aporturi in natura subscrise si varsate la constituire;
 • Declararii pe proprie raspunde ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor, dupa caz, in care se declara indeplinirea conditiilor legale pentru detinerea respectivelor calitati;
 • Copii dupa actele de indentitate ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor sau auditorilor;
 • Specimene de semnatura ale reprezentantilor societii in original;
 • Declaratia autentica pe proprie raspundere a persoanei fizice cetatean strain, acolo unde este cazul;
 • Certificat de cazier fiscal in original.
 • Acte necesare in functie de tipul de societate aleasa:
 • Copie certificata dupa acte de inregistrare ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor;
 • Avizul asociatei de proprietari;
 • Mandatul pentru persoana abilitata sa semneze actul constitutiv;
 • Original sau copie dupa dovezile ale diferitelor tipuri de autorizatii emise de autoritatile competente;
 • Declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice
 • Dovada plata tarifului legal;
 • Tarif de publicare in Monitorul Oficial.

 

In cazul in care exista nelamuriri cu privire la actele necesare pentru infiintarea firmei sau aspecte legate de completarea formularelor, puteti apela la consultanta juridica online pentru a rezolva rapid orice tip de neclaritati.

 

Rezervare denumire firma

Primul pas in infiintarea firmei este rezervarea denumirii acesteia, indiferent ca vorbim de PFA sau SRL. Este de avut in vedere ca aveti posibilitatea de a trece pe formular 3 variante de denumiere, ceea ce este si recomandat. Le veti trece in ordinea preferintelor. Formularul se poate completa online pe siteul ONRC, unde trebuie sa fie realizat un cont si aveti nevoie de semnatura electronica. In acelasi timp, se poate ca formularul sa fie printat si depus la Registrul Comertului. In decurs de 2-3 zile veti putea obtine dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei.

 

Stabilire sediu social

In continuare este nevoie de stabilirea sediului social. Acesta poate fi stabilit intr-un apartament, casa sau oricare alt spatiu potrivit pentru desfasurarea activitati firmei. Indiferent de spatiul ales pentru sediul social va fi nevoie de acte doveditoare, titluri de proprietate, contract de inchiriere sau contract de comodat. Daca alegeti ca sediu social un apartament, este nevoie sa aveti acordul vecinilor si administratorului blocului sau ansamblului rezidential. Acest lucru se face prin completarea unei cereri, care va fi semnata de persoanele specificate anterior.

Cea mai importanta parte este trecerea pe numele firmei a sediului social, cu ajutorul contractelor sau actelor enumerate anterior. La dosar se va atasa contractul in original, precum si o Cerere de inregistrare a documentului prin care se dovedeste dreptul de a folosi spatiul cu destinatie de sediu social si prin care se elibereaza certificatul pentru spatiul cu destinatie de sediu social. Cererea se va lua de la Registrul Comertului, urmand sa fie depusa la dosarul de inregistrare, in format original.

 

Redactarea Actului Constitutiv

Trecem la urmatorul pas si anume, redactarea Actului Constitutiv al societatii. Acest act va cuprinde urmatoarele informatii:

 • Date de identificare ale asociatilor;
 • Forma de organizare a societatii;
 • Denumirea societatii;
 • Specificare sediu social si sediu secundar, acolo unde este cazul;
 • Obiectul de actiivtate al societatii si eventuale activitati secundare, incadrat CAEN;
 • Capitalul social;
 • Cota de participare a asociatilor la profit si pierdere;
 • Desemnarea administratorului.

In vederea redactarii Actului Constitutiv puteti apela la serviciile unui avocat drept comercial, pentru a va asigura ca documentul cuprinde toate elementele legale necesare. Actul Constitutiv se va atasa in format original la dosarul de infiintare firma.

 

Capital social

In ceea ce priveste capitalul social se va face o depunere de minim 200 lei intr-un cont bancar, care este de preferat sa fie un cont bancar deschis pe numele firmei care se infiinteaza. In vederea depunerii capitalului social o sa fie nevoie de prezentarea Actului Constitutiv. Dupa ce se efecteaza depunerea banilor, se va emite o chitanta, care se va atasa, de asemenea, la dosarul de infiintare firma.

 

Declaratia pe propria raspundere

Declaratia pe proprie raspundere se face in fata unui notar. Va fi nevoie de prezentare in fata notarului, cu actul de identitate si actul doveditor al disponibilitatii firmei care a fost eliberat de Registrul Comertului. Se completeaza un formular prin care se declara pe proprie raspundere ca nu exista antecednente penale si ca cel care infiinteaza firma a luat la cunostinta toate dispozitiile legale si indeplineste toate conditiile pentru a infiinta firma. In afara de aceasta declaratie pe proprie raspundere, va mai fi nevoie de declaratia privind publicarea in Monitorul Oficial si anexa referitoare la inregistrarea fiscala.

 

Specimen de semnatura

Specimenul de semnatura se realizeaza prin cerere, in fata unui notar.

 

Ultimul pas in infiintarea firmei

Ultimul pas, dupa ce se intocmeste dosarul de infiintare firma cu documentele necesare, este depunerea dosarului la Registrul Comertului. Dupa verificarea dosarului si probarea cererii de inregistrare, se vor elibera actele firmei, certificatul de inregistrare si certificatul constatator. In continuare va fi nevoie de realizarea unei stampile si depunerea declaratiei 010 la ANAF, in ceea ce priveste inregistrarea fiscala. In acelasi timp, se vor realiza modelele de facturi si chitante pentru firma.

 

Infiintarea unui firme este un procedeu cu multe etape, insa nu este vorba de nimic complicat. Inainte de inceperea etapelor de infiintare a firmei este bine sa va ganditi la un plan de afacere si sa luati in calcul avantajele si dezavantajele infiintarii de PFA sau SRL, daca oscilati intre aceste doua forme de organizare.

Nu uitati ca infiintarea unei firmei poate sa fie realizata in intregime de catre un avocat specializat in drept comercial. Este o idee de luat in calcul, daca nu aveti timpul necesar, vi se pare mult prea complicat sau vreti sa evitati drumurile multiple pe care le veti avea de facut, pentru obtinerea tuturor documentelor necesare.