Avocat online gratuit – Intrebari si raspunsuri

Avocat online gratuit – Intrebari si raspunsuri

De ce sa petreci ore intregi de cercetari pe Google, citind pareri pe forumuri, incercand sa iti dai seama ce spune legea si cautand un raspuns cat mai bun pentru problema juridica pe care o ai tu?

Fiecare caz juridic este unic si doar un profesionist in avocatura te poate lamuri pe deplin si te poate sfatui cat mai bine sa actionezi in directia care iti aduce avantaje. Acum este mai simplu decat oricand sa faci acest lucru, pentru ca s-au lansat serviciile de avocatura la distanta.

Fenomentul a fost grabit in Romania de pandemia COVID-19 care a rapus o lume intreaga, dar bine venit intr-o era hyper-tehnologizata, cand fiecare minut este pretios pentru omul modern.

Astfel, serviciile juridice online va ofera acum posibilitatea de a adresa o intrebare de natura juridica unui profesionist si de a primi raspunsul dorit. Puteti merge dincolo de o simpla intrebare, spre o consultatie online, cu un avocat online.

Procedura este foarte simpla. Faceti rezervarea online la data si ora care va avantajeaza cel mai mult, platiti prin card si apoi aveti parte de consultatia propriu-zisa. Aceasta se poate realiza prin Skype sau Zoom, dar si prin telefon sau alte platforme de interactiune similare.

Beneficii consultanta juridica online prin telefon

Avantajele sunt imense. Poti beneficia de sfatului celui mai bun avocat , fara ca macar sa fie necesar sa te deplasezi la biroul de avocatura sau sa te ridici de pe canapeaua pe care stai confortabil. Avocatul analizeaza exact cazul tau (daca este necesar, evaluand si documentatia pe care o trimiti in prealabil pentru verificare) si iti ofera cele mai bune si viabile solutii si indrumari.

Datorita acestui serviciu, in Romania chiar si cele mai mici si aparent nesemnificative chestiuni juridice isi pot gasi mai usor rezolvare. Tarifele de consultanta sunt in general mai mici si exista o transparenta mai mare. Poti alege usor dintre mai multi avocati, poti citi review-uri si poti studia detalii despre experienta practica a avocatului pe care intentionezi sa-l angajezi pentru o consultatie online. In plus, ai marele avantaj de a putea discuta rapid si simplu.

Pentru romanii din diaspora

Inclusiv romanii din diaspora care vor sa rezolve acasa niste probleme de natura juridica, pot apela la o consultanta online pentru a evita deplasarea in tara. Unele case de avocatura au avocati care vorbesc limbi straine fluent – engleza, italiana, spaniola, franceza etc.

Avocat gratuit

Acum primesti raspuns pentru problema ta juridica, direct online si gratuit. Intra pe pagina noastra, lasa intrebarea si un avocat iti va raspunde. Vei fi indrumat cu ceea ce trebuie sa faci in continuare, indiferent de natura cazului juridic.

Oferim raspunsuri la intrebari din orice ramura de drept:

  • drept comercial
  • drept civil
  • dreptul medical (malpraxis)
  • dreptul comercial
  • dreptul fiscal
  • dreptul familiei etc.

 

Gratuit pentru divorturi

Te-ai decis sa te separi de partenerul sau partenera ta insa divortul este prea complicat pentru a se finaliza la notar pe cale amiabila? Intreaba acum gratuit tot ce te intereseaza despre tutela copiilor, pensie alimentara, partaj, program vizite etc.

 

Gratuit pentru mosterniri, testamente, revendicari proprietati

Vrei sa revendici o mostenire sau sa-ti scrii testamentul ca sa lasi mostenire anumitor persoane? Vrei sa revendici un teren, o casa, un apartament sau alt bun? Avocatii nostri profesionisti sunt pregatiti sa-ti raspunda la orice intrebare, direct online. Vino si adreseaza intrebarea ta. In cel mai scurt timp vei primi raspunsul legal oferit de un specialist.

 

Pentru accidente, vatamari corporale, daune rutiere, alcool la volan

Doresti sa afli parerea unui avocat despre unul din cazurile enumerate mai sus sau altul similar? Acum poti face acest lucru foarte usor, direct prin Internet. Acceseaza pagina noastra, completeaza intrebarea ta si vei primi consulanta rapida si raspuns gratuit din partea unui avocat.

 

Raspunsurile la intrebarile dumneavoastra se vor trimite pe mail, nu se vor afisa aici pentru a pastra confidentialitatea. Multumim!

2.565 Comments
  • Sissi
    Posted at 21:38h, 06 martie Răspunde

    Buna ziua, cum pot afla dacă mama mea a făcut donații toate bunurile celorlalți frați,mie nelăsându-se-mi nimic,deși nimeni nu vrea sa zică nimic deoarece ma folosesc sa-i ajut pe la doctor.Părinții trăiesc .

  • Corina
    Posted at 05:25h, 07 martie Răspunde

    Bună ziua! Va deranjez în legătură cu aceasta speta: de peste 100 de ani bunicii mei au împrejmuite curtea. Acum au primit o somație de la Primăria de care aparține în care li se solicita sa mute gardul pt ca în curte se afla un drum public. Acel drum de 30 m lungime este în evidenta primăriei din 2002 și Titlul lor de proprietate este din 2012. Pe titlu de proprietate nu apare nici un drum ca vecinătate. Pana acum nu au fost anunțați, nu fost înștiințați ca ar fi un drum acolo. Ce ma sfătuiți sa fac

  • Pintilei Milena
    Posted at 16:37h, 07 martie Răspunde

    Bună ziua! Cu tot respectul solicit informații cu privire la efectuarea corecta a unei mosteniri. Bunicii mei au decedat în anul 2015 (bunicul) și 2022 (bunica). Aceștia au deținut împreună o casa în oraș, cu teren aferent, iar individual au avut fiecare mai multe hectare de teren, existând titlurile de proprietate pentru acestea. Au avut 2 copii, respectiv tatăl meu (decedat în 2020) și matusa mea care a locuit efectiv cu bunica în casa pana la deces și locuiește acolo în continuare. Eu sunt singura fiica a tatălui meu, iar cu referire la succesiunea tatălui meu am făcut demersuri împreună cu mama mea la notariat doar cu privire la contul bancar al acestuia, nu și pentru alte proprietăți.
    As dori dacă se poate sa ma lămuriți cu privire la următoarele aspecte:
    1. Pentru deschiderea succesiunii cu privire la bunurile imobile ale bunicilor trebuie sa efectuez succesiunea completa cu privire la bunurile tatălui meu pentru a dovedi ca sunt unica mostenitoare?
    2. Doar eu am calitate de mostenitor (pentru bunurile bunicilor) in locul tatalui meu decedat sau are calitate si mama mea?
    3. Având în vedere ca este vorba de o casa cu mult teren aferent in oras și mai multe hectare de teren extravilan, onorariul la notariat poate fii foarte mare? Ar fii mai convenabil sa efectuam succesiunea în instanta de judecata chiar dacă împărțirea ar fii amiabila?
    4. Dacă matusa mea este de acord cu împărțirea în mod egal a terenurilor extravilan, insa NU accepta sa îmi plătească jumătate din valoarea stabilita pentru casa și terenul aferent, în ce mod pot sa efectuez legal demersuri pentru a-mi primi partea cuvenita? Eu nu doresc casa efectiv, ci suma pe partea cuvenita legal.
    5. La notariat, sau la instanta, prin ce mod se stabileste valoarea casei cu teren aferent și a terenurilor extravilan (situate in zone diferite, sate diferite)?

    Mulțumesc anticipat! O zi buna!

  • Crina
    Posted at 20:08h, 08 martie Răspunde

    Buna ziua! Am divortat de sotul cu care am stabilit sa ii las casa dar trebuie sa imi plateasca sulta. Intre timp a murit. Amanta fostului meu sot nu vrea sa imi dea actele de la casa inapoi, casa la care la Banca pana la plata sultei eu sunt titulara. Cum pot fi pusa in situatia de dinainte de impartirea stabilita prin notariat? Copilul nostru are 5 ani.

  • Magop Gabriel Steluță
    Posted at 20:30h, 08 martie Răspunde

    Dosar de despăgubire.

  • Buretea Stefan
    Posted at 20:34h, 08 martie Răspunde

    Bună ma numesc Buretea Stefan siam luoat un credit în 2007 în franci elvețieni de pa bank post aproximativ 90 milioane bani vechi pe 10 qni qm platit timp de 5 ani rata după care știți foarte bine ce sa întâmplat cu Frâncu elvețian și nu am mai putut plati am fost dat în judecata și.momentat plătesc și la ora actuala la un executor judecătoresc care mia pus o suma enorma de 7 ori mai mare de cat am luoat eu d3 la banka ce pot face sa echilibrez suma care o am de dat specific ca lucrez și am oprire pe salar

    • Olivia
      Posted at 10:12h, 11 mai Răspunde

      Buna ziua! In ce conditii o firma, s.r.l. este obligata sa aibe POS? firma este infiintata acum un an si 3 luni. Are un rulaj de bani de 75000 de lei pe anul trecut.

  • Ioan Postica
    Posted at 10:48h, 09 martie Răspunde

    Bună, părinții vor să scrie pe numele meu ori să-mi lase in moștenire un teren dezbătut în judecată, în pofida dezacordului meu vehement. Eu nu vreau sa îmi pierd timpul cu problemele lor, nu vreau sa preiau procesul lor de judecata. dar de cate ori am insistat, ei continuă să spună că îmi vor lăsa terenul său îl vor scrie pe numele meu. Au dreptul sa o facă fără acordul meu? Cum pot sa îi împiedic legal?

  • Andreea
    Posted at 13:29h, 09 martie Răspunde

    Bună ziua…am avut o relație în concubinaj din care a rezultat un copil …copilul este pe numele tatălui se poate schimba numele de familie al copilului?

  • Sergiu
    Posted at 23:10h, 09 martie Răspunde

    Buna ziua
    Cu 1.5 am depus la Delgaz actele pentru a solicita Gaze naturale (Miroslava)
    Cu 6 luni sa castigat licitatia a castigat o firma e totul bine si frumos numai sa se apuce de executare.
    Am fost instiintat de la delgaz ca nu pot face predare de amplasament pentru inceperea lucrarilor si mau rugat sa trec personal pe la primarie.
    Am si intrebat daca ar fi o forma legala sa fac si sa nu merg dar domnul sa abtinut dupa care am spus ca totusi am sa merg in cateva zile.
    Spunetimi va rog daca ar fi o procedura legala si care ar fi oblicatia celor de la primarie si termen pentru a convoca comisia pentru a face predarea de amplasament.
    Multumesc

  • Dan
    Posted at 23:42h, 09 martie Răspunde

    Buna seara,

    Sunt antreprenor la început de drum și am prestat servici pentru o societate care acum ca am finalizat lucrările refuza plata deși avem contract. Contractul de către societate a fost modificat de mai multe ori pe parcursul lucrărilor și au acceptat sa semneze doar un act adițional iar cel final și factura refuza. Menționez ca sa prestat de către ei o parte din lucrarea care era in contract și noi fiind corecți am scăzut din suma totala datorata. Între timp am fost amenințati prin mai multe mesaje vocale și in acele mesaje ne confirma ca ei ne arată noua ca nu plătesc nimic deoarece am pus o suma in plus de 500 ron la suma finala, aceasta suma reprezintă unul din serviciile solicitate de ei și se poate demonstra. Am rugămintea dacă ne puteți îndruma și oferi un sfat. Mulțumesc

  • Grigore
    Posted at 00:59h, 10 martie Răspunde

    Buna seara!
    Banii de la nunta se pot pune in banca fara nicio problema?Cum ar trebui procedat sa nu fie probleme?
    Va multumesc!

  • Ilo
    Posted at 11:08h, 10 martie Răspunde

    Buna ziua
    Copilul meu a devenit major în luna februarie 2023.
    Eu ai plătesc pensie alimentara fiindcă sunt divorțată de tatăl lui .
    Copilul fiind cu probleme de sănătate a rămas în urmă cu școală iar în momentul de față el este în clasa a 10 – a și mai are încă 2 ani de școală .
    Întrebarea mea este
    Pina a fost copilul minor am virat pensia alimentara in contul tatălui iar acuma a devenit major cui dau pensia alimentară?
    Tatăl are dreptul să oblige copilul sa- i de- a lui ?
    O parte din pensie folosea in alte scopuri adică plătea facturi
    Tatăl amenință că îl scoate afară din casă?
    Poate ?
    Copilul a rămas în custodia lui cu consimțământul meu deoarece eu nu am avut unde sa îl duc .
    Va rog să mă lămuriți ce am de făcut în cazul asta

  • Laurentiu Leafu
    Posted at 13:06h, 10 martie Răspunde

    Buna ziua! Ma numesc Laurentiu Leafu si vreau sa imi schimb numele de familie adica sa trec pe numele sotiei ( la casatorie am rămas fiecare cu numele de familie) întrebarea este daca fac o procura speciala la un avocat sa ma reprezinte peste tot unde trebuie sa fac actele necesare schimbarii de nume deoarece nu am timpul necesar cand vin in concediu , deoarece dureaza mai mult de 30 de zile. Mulțumesc anticipat.

  • Gheorghe
    Posted at 20:23h, 11 martie Răspunde

    Bună seara am o întrebare dacă o fata de 17 ani vara să fi cu un băiat mai mare decât ai și părinți nu sunt de acord și fata cu baiatu care e se înțelege foarte bine ce trebuie să facem

  • employeeanon123
    Posted at 13:47h, 12 martie Răspunde

    În ultimul an, am avut ocazia să lucrez într-o nouă poziție la angajatorul meu. Am acceptat această nouă schimbare pe baza promisiunii că voi primi un nou salariu pentru noua funcție anul acesta.

    Am toate dovezile muncii pe care le-am desfășurat în această nouă funcție, inclusiv discuții cu managerul meu despre salariu și titlul noului post.

    Angajatorul meu tot nu mi-a dat un nou contract si salariu pentru ca au probleme de buget dar departamentul in care lucrez are rezultate bune. Ce pot face din punct de vedere legal cu privire la acest subiect?

    Am contract permanent și am trecut prin trei promovări noi în ultimii trei ani fără nicio modificare a salariului.

  • Gabriel Savin
    Posted at 14:21h, 12 martie Răspunde

    Buna ziua situația este in felul următor după moartea bunicilor mei din partea mamei, mama mea nu a primit absolut nimic moștenire și nepoata bunici mele a profitat de bunicul meu care nu mai era in deplinătatea facultății mintale și l-au pus sa pună amprenta pe un document de care nu știu exact ce era pentru ca nu au pus-o la curent pe mama și din câte își amintește era in legătura cu casa dar bunica mai avea și alege pamânturi. Pe lângă astea nepoata a vândut casa fără sa o înștiințeze pe mama și in urma vânzări mama a primi 500 de lei cea ce mi se pare ridicol. As vrea sa știu dacă se poate construi un caz și sa putem rezolva ceva in legătura cu moștenirea. Multumesc anticipat

  • Motoroiu Cosmin
    Posted at 17:27h, 12 martie Răspunde

    Vreau să te întreb ceva, poate știti dacă cineva mi-a creat un cont la un magazin online unde zice că pot face bani din vânzări și am pus pe raftul magazinului virtual produse cum mi-a aratat sa fac.Produsele mele asteapta sa fiu procesate de o plata cred ca de 321 dolari ca sa primeasca clienti produsele. Nu am plătit pentru că mi s-a părut suspect și nu am scos banii pe care îi aveam în magazinul meu asa cum mia spus ca am facut 400 dolari. Siteul este american, se numește lin-go. Nu mi-am dat datele personale, ci doar numele si numarul de telefon si strada unde stau.Pot sa faca ceva in acest sens sau vor sa ma faca sa platesc o suma de bani.Nu am stiut despre magazinul acesta online si nici nu stiu nimic despre el.Persoana aceia a zis ca nu trebuie sa plateac nimic.Au zis ca ma dau în judecată în 3 zile .Eu nu am cum sa platesc suma de 321 dolari caci nu am acești bani.Dacă știi ceva despre așa ceva, mă poți ajuta să înțeleg dacă este adevărat sau nu fals.Acesta este saitul linkedinshop.Îmi este frica caci am fost pacalit sa fac un cont pe un sait de care nu știu nimic si vreau sa știu daca ma pot da în judecata repet nu am scos bani din ce produse am pus pe raft căci mia fost frica si am renunțat sa mai umblu pe acel sait.Va mulțumesc

  • Diana
    Posted at 06:32h, 14 martie Răspunde

    Bună ziua! Am și eu o problemă. Am pierdut un proces de împrumut. M-ai precis Am de restituit o sumă de bani și dobânzi penalizatoare la aceasta sumă. Am contactat pe cel căruia trebuie sa-i restitui bani pentru a-mi vomunica un cont bancarvin care sa-i trimit banii. Refuza sa-mi comunice și spune ca nici prin mandat verbal nu vrea sa-i primească. Ma yot amenință sa aștept executorul judecătoresc. Spune ca nu este mulțumit cu această sumă. Ce pot să fac ca să nu vină cu executorul peste mine?

  • Ciochina Leonard
    Posted at 12:41h, 14 martie Răspunde

    Bună ziua,
    Sunt un cetățean din Eforie Nord,cu locuință situata la granița cu Techighiol,jud.Constanta.
    Am vrut sa fac cadastru și nu am putut pt.ca cei de la cadastru mi-au spus ca aparțin de Techirghiol .(asta fiind nou pt.mine).
    Am mers la primăria din Techirghiol sa cer explicații și mi au spus sa fac mutare de rol.
    După ce am făcut lucrul acesta mi s-a spus ca am de plata impozit pe ultimii 5 ani cu penalități si anume suma de 9000 si cv.de lei ori eu am plătit la primăria din Eforie toate taxele la zi nefiind dator cu nimic.(in valoare de 2500 lei).
    Diferența este uriașă și nu este drept ca eu sa platesc aceasta suma pt.ca primariile au fost în litigiu și ca primăria din Techirghiol a castigat procesul.
    Eu nu am fost înștiințat ca aparțin de Techirghiol ori asta am aflat cand am vrut sa fac cadastrul la imobil.
    Ce ma sfătuiți sa fac?
    Aștept răspuns, mulțumesc.

  • Seraficeanu
    Posted at 15:37h, 14 martie Răspunde

    Buna ziua!

    Am fost contactat de catre secretariatul universitatii la care studiez (sunt in ultimul an, anul 3, semestrul 2) cu privire la restituirea bursei de merit pe un semestru (anul 3, semestrul 1). Mentionez ca primesc bursa de merit inca din anul 1. Problema a aparut din cauza faptului ca eu, inainte sa vin la aceasta universitate, am mai urmat 1 an de studii la o alta universitate, tot din tara, unde am primit bursa de merit in ambele semestre. Astfel, abia acum, dupa ce am primit deja 5 luni de bursa in acest an, am fost anuntat ca, din cauza ca am primit deja acolo un an de bursa de merit, nu mai pot primi si in acest in acest an intrucat as depasi numarul maxim de semestre in care am voie bursa de merit (6 semestre). Cand am fost admis la aceasta facultate, am furnizat toate documentele care mi-au fost cerute (inclusiv o adeverinta de la vechea universitate prin care se dovedeste ca am avut bursa de merit 2 semestre).
    Inclusiv persoana care m-a sunat a declarat faptul ca greseala a fost facuta de secretariat, faptul ca mi-au acordat bursa in semestrul 1, cu toate ca ei aveau adeverinta de la mine inca din primul an universitar.

    In acest caz, sunt obligat sa restitui bursa, fiind strict greseala secretariatului/departamentului financiar?

  • Remus
    Posted at 21:39h, 14 martie Răspunde

    Buna seara sunt cetățean Roman cu resedinta in Olanda sunt tracasat de către o companie pe nume Qantum AI care ma apelează de 10 ori pe zi și am repetat de multe ori sa nu ma mai une cum proceda ?
    cu ei am toate apelurile înregistrate

  • Stoian Nadia
    Posted at 22:36h, 14 martie Răspunde

    Buna ziua eu as vrea sa mă căsătoresc dar eu am un bun al meu ne dobândit cu concubinul iar el are un credit neplatit ar putea banca sa îmi pună sechestru pe bunul meu după căsătorie

  • Raluca
    Posted at 22:44h, 14 martie Răspunde

    Lucrez în domeniul jocurilor de noroc. Angajatorul meu imprumuta clienti. Avem o lista de datorii, bani pe care ii dam noi din sertar. Un client nu vrea sa ii mai restituie banii și pentru ca eu am fost cea care i-a dat angajatorul da vina pe mine. Colega mea joaca banii din casa și pentru ca aveam mulți datornici angajatorul ne obliga pe noi sa facem împrumut pentru ca nu avem dovada când el își dădea acordul sa dam banu. Ce pot face legal dacă vreau sa îmi dau demisia și sa nu semnez acord de plata pentru a plătit datoria clientului ?

  • Zdarcu Anton
    Posted at 10:19h, 15 martie Răspunde

    Voiam sa va intreb daca ma puteti lamuri intr-o problema personala legata de drept financiar bancar si anume :

    Blocare salariu integral de către banca fara poprire

    Nu am avut niciodata in existenta mea vreo poprire sau blocare integrala a salariului.

    Salariul meu net este mic 2980 lei iar Banca Transilvania sustine ca neplata sumei minime, care este peste posibilitatea mea de plata, se considera intarzierea la plata, DESI NU AM FOLOSIT CARDUL DE CREDIT DECAT PENTRU A ALIMENTA.

    Este singura mea sursa de venit stabila din casa.

    Nici in cazul popririi nu se retine tot salariul, iar eu sunt oua in imposibilitatea de plata a altor obligatii de plata cum sunt utilitati lunare, rata cresit la alta banca de la care am imprumut o sima de cateva ori mai mare si e termen de plata tot de atatea ori mai mare.
    t.
    Am familie de intretinut,utilitati lunare de platit,taxa de scolarizare,rata la credit
    Este legala aceasta clauza abuziva?
    Ce masuri pot lua?

    Nu stiu daca se va rezolva problema luna aceasta pentru a putea face rulajul din contul dansilor in contul de debit la cealalta banca unde am un credit mult mai mare si cu rata mai omeneasca

    Va multumesc anticipat

  • Olteanu Fanica
    Posted at 15:32h, 15 martie Răspunde

    Buna ziua am si eu o întrebare. După 3 ani de o relație in concubinaj a rezultat un copil de 9 luni,eu nu as mai vrea sa locuiesc cu tatăl copilului din multe motive (certuri, bătăi,jigniri, înșelată)daca el nu a lucrat niciodată cu carte de munca doar la negru poate să îmi ia copilul cu toate ca el nu prea și-a dat interesul ptr copil,eu sunt in prenatal eu nu as vrea sa ii dau copilul ptr ca nu poate avea grijă de el iar părinții lui sunt oameni in vârstă

  • Corina
    Posted at 15:33h, 15 martie Răspunde

    Buna ziua! Am divortat de comun acord acum 11 ani iar fetita rezultata din timpul casniciei locuieste cu mine in Uk. In urma divortului tatal ei a fost obligat la plata pensiei alimentare lunare dar in toti acesti 11ani nu a platit absolut nimic… Ce pot sa fac? Multumesc frumos… O zi buna!

  • Ana
    Posted at 17:55h, 15 martie Răspunde

    Buna ziua,
    Azi, 15 martie, am primit decizia de Pensie Anticipata Partial (la Limita de Varsta este ianuarie 2025, pentru ca am locuit mai mult de 30 de ani in Ploiesti, Anticipata Partial). La Casa de Pensii mi s-a spus ca data comunicarii deciziei este data cand semnez eu pentru primire. La serviciu au primit instiintare in 8 martie si in 9 martie mi-au inchis contractul de munca in baza instiintarii (art 56 lit c). La lit c precizeaza inchiderea contractului la data comunicarii deciziei. Este corect ca mi-au inchis contractul cand au primit informarea sau trebuia azi, cand mi s-a comunicat decizia?
    Va multumesc

  • Adriana V.
    Posted at 16:27h, 16 martie Răspunde

    Buna ziua,cu vreo 10-15 ani in urma parintii mei s-au inteles cu mama unui vecin ca acestia sa le vanda un mic teren, pentru care teren vecinii respectivi au primit banii dar nu au vrut sa faca nici un act (doamna aceea a motivat ca nu are buletinul la ea, desi ulterior a recunoscut ca il avea dar nu a vrut sa incheie vreun act). Ani intregi (cel putin 10 ani) acesti vecini nu au raspuns la solicitarile parintilor mei de a face actul de vanzare-cumparare, sub diverse motive, si in cele din urma ai mei i-au dat in judecata pt.ca fiul doamnei proprietare le-a spus in fata ca nu vrea sa vanda dar ca il pot folosi ”pana la moarte”. Respectivii si-au luat avocat si au declarat in fata judecatorului ca acei bani au fost un imprumut si ca de fapt au lasat terenul ”in folosinta” parintilor mei, pt.care folosinta cer o despagubire destul de mare (adica mint cu nerusinare). Noi vedem – cam tarziu – o anumita intentie de inselaciune la aceasta familie inca de la inceput. In acest conditii, care este sfatul dvs.? Ce sanse au parintii mei sa castige procesul, tinand cont ca nu exista nici o hartie semnata si doar martori din familie la schimbul de bani. Martori straini exista pt.momentul cand ai mei construiau zidul ce delimiteaza acel teren fata de strada, si fiul vecinilor era prezent in zona, fara obiectii. Multumesc anticipat!

  • Stanca Claudiu
    Posted at 16:35h, 16 martie Răspunde

    Bună ziua. Am suferit un accident de muncă soldat cu o tăietură la cap. Am fost cusut, tomograf, antibiotice, antitetanos, totul ok. Investigația poliției, am fost informat de către ei, că va fi pentru nerespectarea protecției muncii. Totul s-a produs în ultimele 24 de ore. Eu mă simt bine și am primit 3 zile de concediu medical.
    Mă interesează ce înseamnă investigația poliției pentru motivul sugerat și dacă e cazul să mă orientez spre ajutor legal.
    Menționez că sunt proaspăt angajat al firmei, de 8 zile lucrătoare și cauza accidentului, practic, a fost din vina mea. Am făcut o improvizație care nu mi-a fost cerută, decât de intenția mea, evident necugetată, de a rezolva o problemă de natură tehnică, eu fiind un tehnician mentenanță.
    În linii mari, mă interesează ce ar trebui să fac sau să urmăresc eu acum cât „fierul” e încă cald? Mulțumesc

  • Luncariu
    Posted at 21:51h, 16 martie Răspunde

    Buna ziua.Vecinul are o pescarie in curte.E legal sa golească apa la noi în șanț?Avem un șanț ce trece prin toate grădinile și el golește pescăria in el de e tot timpul apa și nu putem curata șanțurile.Pe deasupra prinde pisicile oamenilor in capcana și le duce prin păduri.Azi mi-a prins pisica mea noroc că am auzit Ce pot face legal inpotriva lui.De filmat nu pot pentru că nu stau chiar langa el

  • Cristina
    Posted at 01:41h, 17 martie Răspunde

    Buna seara .Fiica mea a avut un iubit care a filmat-o in timp ce făceau dragoste .După ce s au despărțit a început s o amenințe ca face publice filmulețele (a și făcut).Am anunțat politia a fost reținut 24 de ore .Acum am aflat ca ea vorbește cu el sperând ca l poate convinge sa distrugă acele filmulețe .Oare el încearcă sa se apropie de ea ca sa retragă plângerea?

  • Ana
    Posted at 11:27h, 17 martie Răspunde

    Buna ziua, împreuna cu fostul sot avem dou copii, in instanța el a spus ca este șomer și așa s a stabilit o pensie de 400 lei pt ambii copii, in realitate el lucrează pe o platforma petrolieră unde salariul este foarte mare!
    Cum pot demonstra ca lucrează acolo?
    Mulțumesc !

  • S.M.
    Posted at 11:46h, 17 martie Răspunde

    Buna ziua, sunt disperata !
    Am o fetita de 15 ani la liceu in clasa a IXa si se confrunta cu situatii de abuz verbal, ostilitate, discriminare si nedreptate din partea unei profesoare de romana in liceu. Profesoara de romana este si diriginta ei. De la inceputul anului i-a dat 2 si 3 pentru teme neefectuate. Cand am fost sa verific situatia scolara dupa aceste note proaste, in octombrie 2022, mi-a spus ca e prea retrasa, ca se imbraca si reactioneaza altfel decat ceilalti copii, ca nu atenta la cerinte, ca nu e activa, ca nu raspunde, ca nu invata temeinic, ca de ce nu e vesela ca ceilalti, si a intrebat ce probleme are acasa. I-am explicat ca a trecut prin cateva situatii dificile in viata – agresarea mea fizica de catre tatal ei- cand era la o varsta frageda, urmata de divort, situatii de bulling din scoala generala la care a fost martora. I-am explicat ca ea este o fire mai retrasa, ca se adapteaza mai greu la situatii noi si la profesori noi, ca este mai independenta in gandire si ca notele de 2 si 3 nu o vor ajuta cu nimic, nici sa invete mai mult sau mai bine ci doar o vor indeparta de scoala.
    Pe 15 martie 2023 diriginta i-a mai dat un 2 sustinand ca nu si-a facut tema, desi de data asta isi facuse tema, dar pe o pagina mai in fata din caiet asa ca la scoala s-a gandit sa o decupeze si sa o lipeasca in locul in care ar fi trebuit sa apara tema scrisa. Diriginta vazand acea bucata decupata, a spus ca asta nu e tema, nu a ascultat o cand a incercat sa i explice ce s-a intamplat si i-a pus 2. Am sunat o pe diriginta sa i confirm ca vazusem tema scrisa in caiet cu o zi inainte. Nu i-a pasat mi-a zis ca de fapt atitudinea copilei e cea care a determinat -o sa i dea 2, desi nu m a informat de aceste probleme de atitudine inainte, sustinand ca si alti profesori au reclamat atitudinea fetei, si ca a mai prins o si alta data cu o tema incompleta. a sustinut ca e treaba scolii ce face cu copii in procesul educativ, ca sa nu ma amestec si sa nu mai sun sa confirm nimic. cu alte cuvinte, sa las copilul pe mana lor sa si bată joc de el, daca asa considera ea ca merita. in plus la ora de romana cand i-a pus 2 in catalog, a discreditat-o in fata copiilor umilind o pentru notele pe care le are, citind si notele ei slabe din catalog ca sa le auda si colegii de clasa. Nu a fost prima data cand i-a facut observatii si a apostrofat o pentru lucruri marunte, petrecute in clasa. A doua zi desi nu avea ore de romana, a chemat-o in pauză sa i spuna din nou cat de incompetenta este si ca are nevoie sa evolueze, sa se dezvolte. prin asta eu inteleg ca trebuie sa si plece capul si sa accepte orice vine din partea profesorilor in special a ei, ca doar ei profesorii fac legea . Fetita mea mi-a marturisit -cred ca profa de romana are ceva cu mine, imi cauta nod in papura zilnic. Vine furioasa acasa cand are romana, si uneori plange si ma intreb oare ce i-a mai facut diriginta azi! Nu vad o atitudine constructiva, nu vad incurajari, nu vad sustinere, nu vad in primul rand sa i pese si sa conteze pentru aceasta profesoara interesul copilului Si mai ales nu vad intelegere ca sa nu mai zic de umanism si bunatate, si nici un pic de effort pedagogic de a ajuta copilul in procesul educativ, cum ar face un diriginte!. Vad doar atitudine distructiva, critici, abuzuri verbale si abuzuri prin note, discriminare, lipsa de intelegere si sunt disperata de aceasta atitudine, chiar daca as schimba copila la alta clasa, poate va face romana tot cu profesoara de romana, care isi sustine doar propriile ambitii si preferinte in materie de elevi si e clar ca are aceasta pornire ostila impotriva copilei doar pentru ca este diferita si se comporta diferit si nu e pe placul ei, nestiind sa fie mieroasa si lingusitoare, probabil cum fac alti colegi, ca sa aiba zile bune cu profesoara. In plus, fetita mea denota prin atitudine si limbaj ca si-ar dori sa fie baiat, asta sa fie adevaratul motiv pentru care este ostila și rautacioasa cu copilul ?
    Bun eu deci trebuie in aceasta situatie dupa cum spune diriginta, sa imi oblig copilul sa suporte aceste forme mai mult sau mai putin grave de abuz deoarece dupa cum spune ea ”sunt o consecinta a atitudinii ei”? de ce ? ca sa se simta bine diriginta ca s-a razbunat de copil si ca il pune la colt ? ca sa o imbolnaveasca psihic si mai mult ? ca sa o oblige sa fie falsa si supusa ?

    Va rog sfatuiti-ma ce sa fac, in aceasta situatie. Dati-mi un punct de reper, incotro sa ma indrept sa putem fi ajutate. Profesoara le sechestreaza telefoanele la intrarea in clasa, asa ca nu ar fi posibil niciodata sa poata dovedi ceva fetita cu inregistrari de la ore.
    O discutie cu directoarea scolii ar agrava atitudinea profesoarei de romana sau ar ajuta cu ceva ? I-ar pasa macar directoarei de situatia creata, m ar intelege ?
    Singura solutie sa fie transferul fetitei la un alt liceu ?
    Unde pot gasi intelegere si corectarea acestei nedreptati ? va rog sa nu postati acest text in care mi-am asternut inima. multumesc anticipat pentru timp, rabdare si intelegere

    Cu stima,

  • Marius
    Posted at 15:29h, 17 martie Răspunde

    Buna ziua,care sunt pasi de urmat pentru a putea aplica legea uzucapiunii pentru un garaj(spatiu construit de fostul propietar fara fundatie constructie din lemn ) aflat pe domeniu public .La vanzarea apartamentului de fostul propietar acest garaj a fost trecut in contractul de vanzare ca sa achitat o suma de 800lei(ex) contravaloarea spatiului vanzarea apartamentului avand loc in urma cu peste 30ani si pana in prezent acel spatiu este folosit si intretinut de mine .Multumesc

  • Stoleriu Nicoleta
    Posted at 08:31h, 19 martie Răspunde

    Buna ziua !
    Va rog sa ma ajutati. Cum pot demonstra ca sotul meu à scos bani lichizi de pe contul comun si nu i à cheltuit, ii strangea fara sa stiu eu, eu nu am verfificat contul, pentru ca aveam incredere in el . Acum m a dat afara din casa si vrea sa divortam, precizez ca alimentaire si eu contul . . Va multumesc din suflet pt raspuns

  • Alin
    Posted at 11:52h, 19 martie Răspunde

    Buna ziua! Intampin si eu o problema cu un zbor anulat de cei de la wizz air, iar acestia l-au anulat pe motivul unei greve. Problema cea mare este ca avand rezervarea locuintei facuta prin site-ul hotelului aceasta find non refundable si non modifiable am pierdut aproximativ 475€ contravaloarea. Intrebarea mea este daca se poate face ceva sa fiu despagubit pentru suma cazarii? va multumesc! 😊

  • Lupu andreea
    Posted at 19:27h, 19 martie Răspunde

    Buna seara. Sunt căsătorită, am un copil de 2 ani și 3 luni ,alaptez. Merg la muncă cu sotul în același loc de muncă. Acum 1 an l am prins ca ma înșela, venea acasa făcea scandal, ne certam, pleca pe usa si eu vedeam de copil. Am intrat in depresie si nasa copilului cu prietenul ei m au scos ,m au ajutat sa imi revin. Acum nasa copilului i a spus soțului ca eu îl înșel desi nu m am culcat cu persoana respectiva, am iesit de câteva ori ea venind cu noi, am lăsat copilul în brațe nici 2 min la băiatul respectiv, în momentul acela nu aveam nimic de împărțit unul cu altul. Sotul spune că îmi poate face rau dacă trimite filmarea ca imi poate face rau. Eu am stat la glume cu băiatul acesta si ne am apropiat mai mult, nu stie el f.multe detalii doar din auzite ca ne am văzut, si din spusele nasei. Noi 2 ne am certat si ea i a spus soțului ce a vrut să îmi poata lua copilul. Vreau sa stiu daca vine cu dovezi ca eu cu el am vorbit, iesit si mi am luat copilul cu mine la întâlnire. Mi l poate lua? Nu am vrut să îl înșel dar asa s a intamplat. Ce e de făcut? El plătește avocat, eu nu am banii imi ia tot salariul si nu ma lasa cu nimic. Locuim intr un apartament de la stat pentru tineri căsătoriti. Nu stiu ce sa fac.

  • Geo
    Posted at 04:42h, 20 martie Răspunde

    Buna seara ,as avea și eu o
    Întrebare…tatăl meu a plecat in Germania Pentru a strânge bani sa ne cumpere o casa ,dar nu știu din ce motive a fost Arestat ,am încercat sa ne interesam de el n am primit niciun răspuns ,noi familia lui știam ca are de executat 5 ani ,au trecut ani ,in 2018 el trebuia sa iese din pușcărie , am așteptat pana in 2019 , sa vina acasă …am trimit email iar la ambasada Romana și am încercat sa ne interesam iar de el ,in 2021 am primit răspuns ca tatăl meu s ar fii spânzurat in închisoare , familia nu a fost anunțată absolut nimeni ! Sora mea mai mare a vrut sa dea pușcăria in judecată dar din păcate și ea a decedat ,interebarea mea este…eu as putea sa i dau in judecată pentru Daune morale ? As avea șanse sa câștig ? Sau m ar afecta cu ceva in viața de zi cu zii ? Tin sa precizez ca eu acum am făcut 18 ani și mama nu Mi a permis sa ii dau in judecată pana nu ii împlinesc

  • Ramona
    Posted at 15:00h, 20 martie Răspunde

    Bună ziua!Nepoata mea a împlinit în februarie 18 ani.La vârstă de 3 ani părinții ei au divorțat iar nepoata a fost în custodia tatălui. La 12 ani a fost luată în plasament de bunica paterna.In data de 02.02.2023 mama nepoatei I a făcut plângere penală deoarece îi cere pensia alimentară. Organele de poliție au îndemnat o pe nepoata sa o cheme în judecată pe mama ei pentru pensia alimentară deoarece ea este în clasa 11 la liceu și datorită lipsei afecțiunii părintești s a îmbolnăvit de tulburare bipolara afectiva fiind încadrată în grad de handicap accentuata.Mama nepoatei reclama că ea nu are drept să dea pensia alimentară conform legii 272/2004.Exista o lege care i permite mamei nepoatei mele sa nu dea pensia alimentară?

  • Șerban Sanda
    Posted at 19:17h, 20 martie Răspunde

    Buna ziua,va rog sa mă ajutați într-o problema de familie. Fiul meu a fost într-o relație cu o fata din care a rezultat o fetiță. Au trăit împreună 2 ani. Au fost cu mine în Italia,le-am făcut buletine, rezidență și pensie de invaliditate la noră. Au plecat în Romania. Fiul meu înainte să plece sa lucreze înafara a făcut o hârtie la notar pentru un ajutor de la stat în care scrie că el nu întreține fetița (acest lucru a vrut să-l facă noră că sa ea niste bani de la stat) Fiul meu a plecat la muncă și sa întors după 2 luni,noră sa despărțit de fiul meu și spune că hârtia care a făcut-o la notar fiul meu își pierde dreptul de tată. Acum noră ne-a blocat pe toți din familie și nu mai putem vedea fetița. Noră nu mai locuiește cu gătită la mama ei,nu știm unde este și fiul meu nu își poate vedea fetița. Aștept consiliul dumneavoastră.

  • Dinescu Constanța.
    Posted at 11:39h, 21 martie Răspunde

    Bună ziua. Cum poate fata mea sa dezbata succesiunea unui apartament și 3 hectare de pământ ținând cont ca apartamentul este pe numele bunicii ei și pământul este al bunicului . Moștenitorii sunt tatăl ei care este decedat și 2frati al tatălui din care unul este plecat în Italia și nu vrea sa vină să dezbată moștenirea. .Fata mea a plătit toate datoriile la apartament și la pământ deoarece am primit somație de la asociație și de la primărie. Mulțumesc anticipat

  • SERBAN ALINA DORINA
    Posted at 13:15h, 21 martie Răspunde

    Buna ziua,
    Doresc o parere avizata in urmatoarea problema:Parinti detin 2 locuinte 1 apartament in Bucuresti si o casa in Judetul Giurgiu.Acum 10 ani fratele meu s-a mutat in apartament si iar eu a ramas sa locuiesc cu parintii.Dupa 3 ani am inceput sa facem o extindere deasupra parterului (eu si sotul meu fara ajutoarul parintilor ) si fratele s-a oferit sa imi ofere 7000 euro pentru a demara constructia daca ii las lui apartamentul si eu raman cu casa parintilor si am fost de acord.Ne-a luat foarte mult sa construim si nici macar nu am facut totul legal deoarece nu am respectat proiectul, acum dupa 7 ani de cand am terminat am incercat sa punem totul la punct sa intram in legalitate si sa facem receptia (mentionez ca la parter facusera receptia dar nu si cadastru) iar acum am refacut actele pentru toata casa si mai avem dfe refacut doar receptia.Intre timp fratele s-a razgandit si nu a vrut sa mai stea in apartament, iar acum 5ani l-a inchiriat , si-a cumparat cu prima casa iar cu banii de chirie isi plateste imprumutul.Anul trecut iar s-a razgandit ca nu mai vrea sa pastreze apartamentul luat prin prima casa si doreste sa il vanda pe cel al parintilor sa isi plateasca apartamentul luat prin prima casa si cu diferenta sa isi ia alt apartament.Inital am fost de acord cu toate deciziile lui , dar ulterior mi-am dat seama ca nu este corect ca el a profitat de apartament atatia ani de zile si a luat chirie cu mult peste cei 7000 de euro primiti de mine si eu m-am chinuit sa imi fac un etaj sus si am aflat ulterior ca nu il pot trece pe numele meu chiar daca toata investitia a fost a mea deoarece nu am dovezi.El spune ca peste ani si ani nu va veni sa imi ceara nimic de acolo si sa raman eu cu toata casa si el cu apartamentul.Dar de unde pot stii ca peste ani nu se razgandeste si vrea si de acolo.Existaa legal vreo solutie sa trec etajul pe numele meu ?

  • Andreea
    Posted at 16:28h, 21 martie Răspunde

    Buna ziua. Împreună cu soțul, am cumpărat o casă, pe care am pus-o pe numele copiilor minori (doua fete) cu tutela până împlinesc 18 ani. Între timp am mai făcut doi copii. Putem să ii trecem și pe ei pe actul de proprietate? Va mulțumesc.

  • Sorin
    Posted at 19:48h, 22 martie Răspunde

    O firma de comert cu monede virtuale sau ceva asemanator mi-a aflat numarul de telefon si ma omoara desi le-am spus sa ma stearga din baza de date ca nu m-am inscris. Intr-o ziam avut si 8 apeluri de pe 6 telefoane diferite. Aceasta activitate este de luni de zile dar a fost mai putin intensa ca astazi. Am blocat, din telefon, toate numerele care nu sunt in agenda mea. asta, insa, nu este o solutie pentru ca ma suna si firmele de curierat (cred ca „saracii” patroni n-au bani sa le cumpere o cartela pe firma!) care-si tot schimba numerele. Doar cei de la Cargus au acelas numar de ani de zile. Se poate face ceva?
    Multumesc!

  • Aliona
    Posted at 00:31h, 23 martie Răspunde

    Bună seara,îmi cer mii de scuze,am și eu o întrebare și nu știu la cine să mă adresez,eu sunt Cetățean al Republicii Moldova,nu am acte romînești,dar am auzit de cineva că s-ar punea să fac în felul următor. Să merg in Romania să mă ia cineva în spațiu,și timp de două săptămâni îmi pot ridica buletinul.
    Deci eu vreau sa zic că nu am nici un act romîn.
    Ar fi posibil așa ceva?
    Îmi cer mii de scuze

  • Cristina
    Posted at 10:14h, 23 martie Răspunde

    Buna ziua!suntem trei surori tata a decedat, iar mama vrea sa îi facă acte uneia dintre noi, dacă 2 dintre surori nu sunt de acord și nu vor să de-a semnătura, mama poate să facă acte sau nu?cum ar trebui să procedăm noi care nu vrem sa dăm semnătura,legal se poate face ceva?

  • Valeriu Enculescu
    Posted at 13:18h, 23 martie Răspunde

    Buna ziua ! Am avut un cont in euro 1200 mai precis la Poste it ,cont pe care am dorit sa-l inchid sa-mi retrag banii deoarece nu mai locuiesc in italia.Pe 31 ianuarie 2023 am post in posta Bulciago de persoana pentru a rezolva si a inchide contul .Operatorul de acolo a facut toata practica in PC conform documentelor prezentate de mine urmand sa-mi transfere banii in contul actual din romania la banca ING .Au trecut 2 luni si eu banii nu i-am mai primit,am sunat de nenumarate ori si la posta Bulciago si la filiala mama si arunca de la unii la altii.Va aduc la cunostinta ca banii reflecta pensia mea de invaliditate si-mi servesc pentru curele si tratamentele ce trebuie sa le fac si nu pot din lipsa acestor bani .Va rog cu respect sa-mi spuneti ce trebuie sa fac sa-mi recuperez banutii .Cu respect ,Valeriu !

  • Ionut
    Posted at 16:38h, 23 martie Răspunde

    Buna ziua, in cazul unui deces (al meu) pot mosteni parintii mei ratele pe care le am eu la banca?

  • Matei
    Posted at 22:40h, 23 martie Răspunde

    Buna seara! Am o problema foarte gravă. Soția mea refuză să mai aiba grija de copii(avem o fata de 18 ani si un baiat de 10 ani). A luat toți banii din casă. Refuza să îi mai susțină financiar. Chiar nu stiu ce ar trebuii sa fac, deoarece copii sufera foarte mult.

  • Dani
    Posted at 14:34h, 25 martie Răspunde

    Buna ziua , poate un minor să plece de acasă fără voia părinților , deșii mai sunt 8 luni până la împlinirea vârstei de 18 ani ?

  • STIRCEANU CIPRIAN
    Posted at 21:11h, 25 martie Răspunde

    Buna seara,lucrez la o firma de transport ca,și șofer. Eu am intrat cu capul tractor intr-o bordura inalta si am spart proiectorul,farul.Patrnul a reparat totul.Eu după două luni mi-am dat demisia de supărare că,nu mai stau la ei și am plecat in altă parte îmi spune că mă dau în judecată pentru a le plăti reparația. Mai pot face asta dacă au trecut două luni?dacă mai stăteam la ei nu procedau așa mi-au spus la momentul respectiv că nu-i nici o problemă se poate întâmpla la oricine.

  • Lavinia
    Posted at 22:46h, 25 martie Răspunde

    Buna seara . As dori si eu un raspuns daca se poate.
    Daca divortez de sot fetita de aproape 2 ani.ramane la tata sau la mama ?

  • Cange Ctistian
    Posted at 23:54h, 25 martie Răspunde

    Bună ziua as dori o informație socrul meu a cumpărat o mașină de la o persoana fizica care susținea ca masina este a mamei sale am făcut contract vânzare cumpărare iam dat banii și urma ca a doua zi sa ne aducă certificatul fiscal pentru a imatricula dar a doa zi sa prezentat cu un certificat fiscal care nu era ce trebuie pentru ca am descoperit ca msina de fapt fusese revândut și înregistrată în alt fudet doar la primărie nu și la politie Am luat legătura din nou cu aceasta persoana cerându-i din nou explicații spunând ca nu sunt probleme și ca o sa trimită actele respectivei persoane și se rezolva socrul meu lăsându-i dosarul care trebuia depus la politie pentru înmatriculare unde erau toate actele în original după doua zile ne am întors din nou la el cerând dosarul pentru înmatriculare acesta nu a mai recunoscut ca iam Last dosarul și ne găsim în situația ca suntem cu mașina fără acte dacă se poate sa mi spuneți ce este de facut

  • Laura
    Posted at 09:21h, 26 martie Răspunde

    Buna ziua!
    In urma unui accident rutier soldat cu victime adica fiica mea a trebuit sa fiu transportata la spital pentru investigatii. A doua zi am mers la politie unde am aflat ca domnii deja stabilisera ca sunt vinovata pentru ca la fata locului exista semnul stop, desi din pozitia masinii si a semnelor de pe masina ca urmare a impactului se vede clar ca deja eram incadrata pe banda cand am fost azvarlita in bordura. La poltie a doua zi doar mi s a inmanat dovada de circulatie provizorie fara proces verbal fara a mi se comunica amenda si punctele de penalizare absolut nimic! Procesul verbal nu a ajuns nici dupa doua saptamani la mine . In aceeasi zi cand am fost la politie mi s a comunicat sec ca ei au decis ca sunt vinovata si ca nu stiu si nici nu conteaza ce viteza a avut celalalt participant desi masina mea e dauna totala. Daca vreau sa aflu viteza atunci sa cer expertiza si sa o platesc altfel asta e!
    Am fost intimidata pe parcursul declaratiei mele a sosit si un domn capitan care nu s a prezentat sa mi comunice ca am casco si ca de ce mai fac scandal. Si ca in cel mai bun caz pot obtine culpa comuna! De ce nu s au facut cercetari atunci sa se verifice daca e culpa comuna?? Nu mi s au prelevat probe biologice desi a fost accident cu voctime. Ce pot face?

  • Codreanu Gina Mihaela
    Posted at 12:07h, 26 martie Răspunde

    Bună ziua sunt în concubinaj și avem un copil nou-născut și nu am terminat divorțul de fostul soț cum pot să-i fac acte la copil dacă fostul soț nu îmi dă semnătură și nici nu pot merge in țară

  • Angi
    Posted at 19:04h, 26 martie Răspunde

    Bună ziua, aș vrea să știu dacă există vreo lege prin care să i se interzică vecinului de a mai rezema de casă și gard tot felul de obiecte care duc la degradarea peretelui casei și a gardului. De asemenea are copaci la mica distanță de casa mea care afectează acoperișul casei.Menționez că și a însușit și jumătate de metru , chiar mai mult ,în momentul în care a făcut cadastru casei lui, din spațiul care de fapt îmi aparține nefiind delimitat corect spațiul dintre noi. Mulțumesc!

  • Cosmina
    Posted at 10:27h, 27 martie Răspunde

    Bună ziua . Am și eu o întrebare. În adeverința care am primit o de la banca pentru a fi completata de la locul de munca pentru o poprire pe salariu mi s a completat ,, pana la concurenta sumei de…” . Voiam sa va întreb dacă acolo îmi spune ca atâția bani mai am de dat,sau atât am dat ? Sper ca m am făcut înțeleasă

  • Liliana
    Posted at 14:33h, 27 martie Răspunde

    Draga Domnule/Doamna,

    Parintii mei vor sa faca act the mostenire copilului meu care este minor(13 ani).Am incercat la niste notari care au zis ca nu se poate doarece noi ca si parinti nu avem domiciliu in Romania ,nu avem carti de identitate iar pe pasaportul romanesc adresa de domiciliu este in tara in care traim.
    Ce ne sfatuiti sa facem in acest caz?

    Multumesc anticipat.

  • Radu
    Posted at 00:12h, 28 martie Răspunde

    Buna seara,

    Daca nu dau acte necesare la desbaterea masei succesoriale in Romania decit passaport si nu ma prezint deoarece nu locuiesc in Romania ci in UK,

    Pot fi eliminat de catre ceilanti fara accordul personal?

    Multumesc.

  • x
    Posted at 08:55h, 29 martie Răspunde

    buna ziua. am inchiriat un spatiu unde imi desfasor activitatea ,iar acum proprietarul a venit cu pretentia de ai da o cheie ,ca sa poatra oricnd doreste in lipsa mea. mentionez ca eu am contracte de confidentialitate cu clientii mei, si valori investite in aparate Multumesc cu recunostinta.

  • Carmen
    Posted at 16:59h, 30 martie Răspunde

    Bună ziua. As vrea sa știu cum pot vinde mașina. Situația este urmatoarea: mașina este pe numele soțului meu decedat. Mașina este achiziționată înainte cu 1 an de casatorie(achitata integral în timpul căsătoriei dar nu mai am dovada). Se poate vinde fără a face succesiunea?

  • Dragulinescu Mariana
    Posted at 09:17h, 31 martie Răspunde

    Ce drepturi pierde ( la pensionare) un cadru didactic daca isi da demisia in timpul anului scolar(3 aprilie) si apoi se pensioneaza anticipat( pensie anticipata partiala cu penalizare)?.
    Sfarsitul anului scolar este la 15 iunie.
    Am vechimea de 60ani,38 de ani cotizare la pensia de stat.
    In cat timp se raspunde cererii de demisie?

  • Buca Maria
    Posted at 09:55h, 31 martie Răspunde

    Buna dimineața mă numesc Buca maria sunt din Târgoviște și aș dori daca se poate să mi se răspundă la următoarea întrebare :anul trecut nu sa luat copilul de către DGASPC pe motiv că sunt bolnava și acum refacem reintegrarea copilului în familie și ni sa explicat că o să fim monitorizați de către DAS ,întrebarea este procedura de anchetă socială trebuie anunțată înainte sau se vine neanuntati deoarece avem contract la ANAF și mă interesează dacă încalcă vreo lege și trebuie să fim anunțați?!

  • Smarandescu Aurel
    Posted at 10:51h, 02 aprilie Răspunde

    Buna ziua!Am o fetita in bursts de 12 ani care locuieste in prezent cu mama eu in Suedia,(noi find divortati de 8 ani) in tot acest timp am tinut o legatura cit de cit strinsa cu fetita Si cu mama ei.Am trimis bani de fiecare data cind am avut posibilitate,procuri notariale de fiecare data cind a fost nevoi.precizez ca eu m am recasatorit,la fel si mama fetitei.Acum fetita crescind are nevoie de mai multe lucruri in acea Tara necesitind acordul meu notarial.mama fetitei imi cere sa renunt la drepturile mele parintesti pentru ai fi mai usor si mai rapid in unele decizii legate de fiica noastra.Pentru binele fiicei mele as fi de acord sa renunt la drepturile mele.intrebarea mea :EXISTA VREO PROCURA IN CARE SA MI DAU ACORDUL IN FAVOAREA MAMEI SA IA TOATE DECIZIILE LEGATE DE FIICA NOASTRA(scoala,cetetanie,passport,sau alte lucruri ce tin de educatie in acea tara)FARA A FI DECAZUT DIN DREPTURILE PARINTESTI.Multumesc!

  • Florea Stelian
    Posted at 11:34h, 02 aprilie Răspunde

    Bună ziua! Sunt un bărbat părăsit de concubina, avem 5 copii împreună și ea a fugit de acasă cu un alt bărbat, acum lucrează în Germania cu acte în regula dar nu vrea să plătească pensie alimentara pentru copiii, copii sunt la mine. Ce aș putea să fac ca să primesc pensie alimentara de la mama copiilor, pentru ca este foarte greu să mă descurc singur, copii au intre 7 și 18 ani.

  • Ana-Maria
    Posted at 11:33h, 04 aprilie Răspunde

    Buna ziua! Sora mea este alcoolica, are un copil si profita de pe urma acesuia ca sa stea in casa mamei mele. Distruge bunuri, o abuzeaza fizic si psihologic si o ameninta constant. Pot obtine un ordin de restrictie pentru ca mama mea sa se simta in siguranta ?

  • Mara Podina
    Posted at 22:03h, 04 aprilie Răspunde

    Buna seara! Ce pot face ca si chirias fara contract in momentul in care proprietarul cere mai multi bani,iar in momentul in care am hotarat sa plec, refuza sa ma lase sa imi iau lucrurile?

  • Suceveanu
    Posted at 22:28h, 04 aprilie Răspunde

    Va rog un raspuns la aceasta speta
    :
    La data de 13 mai 2015, M.T. a depus la Judecătoria Timișoara o cerere de declarare judecătorească a morții soțului său, MN, dispărut de acasă din 13 ianuarie 2015, și despre care nu mai avea vești, fiind convinsă că a încetat din viață. După respectarea procedurilor prevăzute de lege, instanța, la data de la 2 decembrie 2015, a pronunțat hotărârea referitoare la declararea morții lui M.N.
    La 15 martie 2023, M.N. a introdus la Curtea de Apel Galați (unde își avea domiciliul soția sa) o cerere prin care solicită anularea hotărârii declarative de moarte, hotărâre pronunțată de Judecătoria Timișoara, la data de 2 decembrie 2015. Instanța de judecată a fixat termen la un an de zile de la data introducerii cererii, pentru a se constata dacă M.N. mai insistă cu cererea sa.
    Instanța a admis cererea, dar a dispus că încetarea capacității de folosință a lui M.N. se va menține încă șase luni, acesta dobândind de îndată ce hotărârea rămâne definitivă, doar capacitatea de exercițiu.
    În cerere, MN a solicitat și înapoierea bunurilor sale, dar instanța a respins acest capăt de cerere motivând că bunurile au fost deja înstrăinate prin donații încheiate în formă autentică.
    Instanța nu a dispus comunicarea hotărârii niciuneia din părțile implicate, pe motiv că, petentul a fost prezent în sala de judecată.
    Cerințe:
    1. Identificați anomaliile din speță!

  • Denis
    Posted at 10:51h, 05 aprilie Răspunde

    Bună ziua.
    Poate un străin, în cazul de față un moldovean fără cetățenie română, să cumpere un autovehicul pe piața secundară din România?
    Dacă da, poate un acest străin să semneze vehiculul cu o procură generală sau este necesară întocmirea imediată a unui act de vânzare-cumpărare?

  • Necula Daniel
    Posted at 20:24h, 06 aprilie Răspunde

    O persoana de 88 de ani a ranit un caine intentionat cu o furca, fara sa fie atacat de catre acesta. In acest caz exista dovezi video, si s au ridicat ca probe furca. Poate primii inchisoare cu executare?

  • Rory
    Posted at 17:13h, 08 aprilie Răspunde

    Buna ziua. Doresc sa știu dacă pot sa dau Statul Roman in judecată . Anii 1980 și 1999 am fost plasat într-un Orfelinat. In copilărie am fost foarte bolnav si a trebuit sa stau in spital. In perioada spitalizata mi sau introdus un tratament injectabil pentru o perioada lunga . In toti acesti ani am rămas cu handicap locomotor . Întrebarea mea este, in toti acesti ani petrecuti in instituțiile Statului nu am avut o îngrijire specială find o persoana cu o dizabilitate severa . In toti acesti ani petrecuti in instituțiile Statului nu am avut acces la vreo kinetoterapie sau vreun sa fiu văzut de un medic special care sa ateste handicapul dacă se poate corecta sau este permanent . Anii au trecut si am rămas cu un handicap locomotor sever , care aceasta dizabilitate putea sa fie evitata dacă se intervenea chirurgical . In anul 2008 sa intervenit chirurgical pentru a se corecta dizabilitatea locomotorii , printr-o o asociație nonguvernamentale care au suportat costurile. Din păcate aceasta chirurgie nu a fost de succes , pentru ca a fost niște complicați infecți si altele. Doresc sa știu dacă pot da Statul Roman pentru neglijența in perioada Comunista, dar si după căderea Comunista . Va rog să-mi dați un sfat . Va mulțumesc .

  • Ana
    Posted at 18:33h, 08 aprilie Răspunde

    Salut! Eu și partenerul ne-am mutat săptămâna aceasta într-un apartament prin chirie, iar proprietara nu a vrut să facă contract deși noi am solicitat acest lucru. A solicitat de câteva ori să-i trimitem poze cu buletinul (ea nu este în țară) pentru a-i garanta faptul că vom lăsa apartamentul întreg atunci când plecăm. Noi am refuzat să îi trimitem poze. Are voie să solicite acest lucru?

  • Farcas Viorica
    Posted at 04:35h, 10 aprilie Răspunde

    Ce pot sa fac din pct de vedere legal , ce instituție ma poate ajuta dacă copilul meu băiețel de 12 ani nu vrea sa meargă la doctor nici sa chem salvarea deși a prins o viroza respiratorie și respira greu( spune ca doctorii îl fac gras ca îl dor injecțiile având o experienta urata ultima data când a fost internat)? Doresc răspuns urgent mulțumesc anticipat.

  • Maria Cojocariu
    Posted at 17:06h, 10 aprilie Răspunde

    Buna ziua, sunt divorțată de 1 an si jumătate, locuiesc in Germania, copilul are 12 ani si vrea sa vina sa locuiasca cu mine, iar tatal copilului refuză sa semneze sa pot sa il scot din țară. Ce pot sa fac in acest sens? Va mulțumesc frumos.

  • Alexandra
    Posted at 23:42h, 10 aprilie Răspunde

    Buna seara, mă scuzați pentru ora târzie la care va deranjez! As avea o întrebare: daca verisoara mea nu a fost citată la proces, nu a primit nimic, nu a semnat nimic, nu a primit nimic prin posta, mail, telefonic, iar noi am făcut contestație în anulare, cu cerere de suspendare a pedepsei (a fost condamnata la 9 luni cu executare, este mai complicat, după multe presiuni politice), ce șanse avem la contestația de luna viitoare? Problema este că tot la același complet a căzut, probabil nu vor să le scape dosarul, deoarece ,,așa este ordin de sus”! Ce părere aveți? Eu știam că o contestație sau o hotărâre se poate face numai cu citarea persoanei în cauză! Ce părere aveți? Mulțumesc anticipat!

  • Nicoleta
    Posted at 03:30h, 11 aprilie Răspunde

    Buna ziua! Am un băiețel minor cu dubla cetățenie, britanică și romana. As dori sa mă mut in Romania și tatăl, cetățean din Uganda, nu vrea. Ce este de făcut?

  • Alin
    Posted at 20:58h, 11 aprilie Răspunde

    Buna seara,
    Cei de la Electrica au amplasat o firida de curent care apartine unor case vecine(panou CV) pe gardul meu amplasare fata casei.
    Mentionez ca eu nu mi-am dat acordul pentru asta si aceste panuri afecteaza masiv esteticul gardului si frontalul casei.
    Este vreo posibitate ca sa le cer celor de la Electrica sa amplase aceste panori in dreptul caselor care le detin?

    Multumesc anticipat!

  • Cailean Magdalena
    Posted at 09:13h, 12 aprilie Răspunde

    Buna ziua .Am primit mostenire de la parintii mei jumatate din asezamintul lor atunci cand sa întabulat pe mine am pus si pe sotul meu deci si el este in contractul de la parintii mei.Acuma va intreb pot sa vand acel loc fara ca sotul meu sa dee semnatura sau NU pot sa vind fara el sau doar daca este si el prezent.Va intreb si va rog sa imi spuneti deoarece este plecat in America .Va multumesc

  • Dee Zoltan
    Posted at 17:30h, 12 aprilie Răspunde

    Buna ziua
    In anul 2009 am cumparat o parcela de pamint intravilan intrarea in parcela se face de pe o ulita infundata in capatul ulitei aflanduse o casa . In anul 2019 am intabulat parcela pe urma am facut demersurile pt. a construi o casa. am obtinut aprobarile necesare pe vremea acea . Casa nu am inceput sa o construim totusi. Acum vreau sa vand acel teren dar topograful ma informat ca terenul nu are intrare pt. ca vecinul a intabulat ulita . Intrbarea mea este daca e posibil acest lucru sa intabule ulita iar daca e posibil eu cum pot ajunge la terenul meu ?
    Multumesc

  • elena
    Posted at 09:25h, 13 aprilie Răspunde

    Bună ziua! Va prezint următoarea situație :
    – octombrie 2022 se sistează stimulentul de inserție de 650 RON pt băiețelul de 2 ani și 3 luni la acea vreme pentru ca întru în concediu maternal, cele 126 de zile.
    – în 20.10.2022 se naște al doilea băiețel.
    – reîncep activitatea în munca în luna februarie, imediat după terminarea celor 126 de zile și înainte de a face bebelușul 6 luni.
    Am depus dosarul pentru stimulent pentru al 2 lea copil. Conform ultimei legi, ar trebui sa primesc pentru al doilea copil 1500 ron.
    Întrebarile mele sunt :
    – care este valoarea stimulentului de inserție pe care ar trebui sa o primesc?
    – ar trebui sa primesc pentru amândoi copiii? Pentru cât timp? Cel mare are acum 2 ani și 9 luni, cel mic 5 luni.
    Menționez ca nu am avut indemnizatie de crestere copil, doar am beneficiat de cele 126 de zile.
    Cei de la Agenția de plati au reluat plata pentru cel mare în valoare de 650 RON iar eu ma așteptam să primesc 1500 ron pt cel de al doilea, având în vedere ca m-am întors pana în 6 luni ale bebelușului. Ma poate lumina cineva, puțin, cât ar trebui sa primesc?
    Multumesc

  • Elena
    Posted at 12:08h, 13 aprilie Răspunde

    Bună ziua.
    Solicit cu respect informații cu privire la următoarea situație.
    În anul 2021 luna dec am deschis o asigurare, la CNAS Români, pentru persoane fără venituri, ne fiind angajata la momentul respectiv și având nevoie de niște investigații. Menționez ca aferent am achitat jumătate din valoarea costului anual al asigurării, respectiv 700 de lei. Nu am folosit în cele din urma serviciile medicale oferite de CNASR trebuind sa plătesc din mana anumite investigații, ex :RMN coloana, deoarece starea dr sănătate nu permitea întârziere, perioada de așteptare pt programarea cu casa de asigurări fiind de câteva luni.
    La 4 luni distanta , în aprilie 2022 m am mutat cu forme legale în Germania, având în loc de munca (cu cobtract nedeterminat) si asigurare medicala (la AOK) din data respectiva pana în prezent.
    Problema a apărut în momentul în care statul Roman mi a pus poprire pe contul bancar fin tara, pentru neplata a jumătate din asigurare, fara nici o forma de insiintare precedentă. De aici survine si întrebarea mea. Dacă am achitat asigurarea în România pe jumătate de an, iar mai apoi figurez cu asigurare în alta tara Europeană, de ce ar trebui sa achit restul de plata pentru o asigurare pe care nu o folosesc si care pana la momentul plecarii din tara a fost platita( platita pe jumatate de an, eu dupa 4 luni de la momentul deschiderii asigurarii am parasit tara), este normal sa fii asigurat medical în doua tari concomitent (nu asigurare de turist sau pe perioada limitata!) ?
    Atâta timp cât as putea face dovada asigurării în alta tara europeana, as putea obține anularea restului de poată pentru asigurarea de sănătate din România?
    Va mulțumesc anticipat pentru timpul acordat răspunsul aferent !

  • Marian Dulan
    Posted at 01:06h, 14 aprilie Răspunde

    Buna ziua povestea a început acuma 2 ani când fratele meu a cumparat un teren intravilan pentru mine.Acuma 2 ani am gasit un teren la vanzare la un pret bun si am vazut ca pe drumu care ducea pana la teren exista o poartă din fier si vechiul propietar a zis ca asa tin ei închisă poarta pentru ca toata lumea aveau grădini.Si i-am cerut să se ducă la primărie sai dea un certificat de urbanism prin care să mi se explice ce este cu poarta.Domnii de la primărie au eliberat un certificat de urbanism
    de informare foarte greu dupa cam 40 zile prin care zicea ca pe poarta se face acesu de.. si ia dat si un nume la strada si scria ca se poate construi p+1 p+2 conform zonei.Dar la pus pe fratele meu să-și refacă cadastru.El sa dus la un cadastrist sa își refacă cadastru și au început problemele.Domnii de la cadastru au zis ca este o mica problema si o sa o rezolve repede .Adică pe intrarea pe poarta o doamnă avea cadastru pe teren.Adica nu are cale de aces.Intre timp fratele meu sa saturat de atatea probleme si mia trecut terenul pe numele meu printr-un act de donație.Anu asta eu am înregistrat terenul pe numele meu si la financiar cat si la agricol.Si am cerut un certificat de urbanism pentru ridicarea unei construcții din lemn.Domnii de la primărie miau eliberat un certificat de urbanism prin care spuneau că drumul este blocat de 2 terenuri si nu se poate construi pana la finalizarea pus.Un alt vecin de al meu prieten bun cu primaru având o casa construită de 2 ani ia dat voie sal puna in regula.Raspunsu domnului de la urbanism a fost ca el a depus actele inainte de începerea pus. Ce asi putea face in momentu asta pentru ca puz ar putea ani si ar putea sa ma amendeze pentru ca si eu am construit o casa din lemn .Va multumesc pentru raspuns

  • Mogos Romanus
    Posted at 19:07h, 14 aprilie Răspunde

    Bună seara,cu o rugăminte:pana la a cata generație se mai pot revendica imobilele naționalizate?se mai pot vinde actele?este vorba de o moara,mulțumesc mult, Sărbători fericite!!!

  • Dragomir Florin
    Posted at 17:27h, 16 aprilie Răspunde

    Buna ziua. Hristos a inviat!

    Sunt colectionar de monede si bancnote.
    Am o intrebare la care nu gasesc raspuns si nici un articol de lege.

    Daca vreau sa cumpar/vand, monede,bancnote aflate in circulatie in Romania care au anumite defecte sau serii speciale (cum le numim noi, cei din numismatica), exista vreo lege care sa imi interzica acest lucru? Daca da, care?
    De exemplu o bancnota de 10 lei 2005-2006-2007, valoreaza mai mult decat este scris pe ea, deoarece aceastea se retrag din circulatie si sunt din ce in ce mai rare. Sau o moneda cu eroare de batere este mai scumpa decat cat scrie pe ea.
    Daca aveti timp sa imi raspundeti, va multumesc. O zi cu bucurie va doresc.

  • Vasile Catalin Cicaldau
    Posted at 12:02h, 18 aprilie Răspunde

    Buna ziua,
    Am lucrat in uk ca si ingrijire varstnici 4 luni la o companie din bury.St Edmunds si am locuit la casa staff house, iar cei de la companie ne-au pus sa dam bani la plic la birou in loc sa ne opreasca de pe card, nu am avut contract nimic, oare se poate să-mi recuperez bani?
    Multumesc

  • Ciuca Cornelia
    Posted at 14:30h, 18 aprilie Răspunde

    Buna ziua,ma numesc Ciuca Cornelia si sunt nascuta la 23 12 1966.Di 25 nov 1985 lucre, pana in prezent.Beneficiez de grupa a doua de munca din 25 nov 1985 pana in aprilie 2001 si fe conditii deosebite de munca din aprilie 2001 pana in nov 2006.La ce varsta ma pot pensiona?Multumesc!

  • Dmitry
    Posted at 23:17h, 18 aprilie Răspunde

    Buna ziua. Sunt cetățean al Ucrainei. Acum locuiesc in Romania, am protectie temporara. Este nevoie să cumpărați o mașină. Dar nu am nici cetatenie romana si nici o firma in Romania care sa o inregistreze pe numele meu. Poate un cetățean al României, cu ajutorul unui notar, să-mi elibereze o împuternicire generală pentru dreptul de utilizare a unui autoturism și pentru orice acțiuni cu acesta? Dacă da, pot folosi această procură pentru a călători cu mașina în alte țări și, dacă este necesar, să o vând? Mulțumesc. Cu stima, Dmitry.

  • Adrian Budusan
    Posted at 14:58h, 19 aprilie Răspunde

    Buna ziua
    Am nevoie si eu de ajutor..intentionez sa deschid un proces de malpraxis impotriva unui dr de psihiatrie…socrul meu in varsta de 72 ani s a internat de buna voie intr un spital de psihiatrie din Galati acuzand probleme de somn, depresie, probleme care le are de o vreme buna de timp dar nerezolvate
    Dupa 3 saptamani a fost externat cu diagnosticul de depresie si tulburari usoare si cu un tratament de continuat acasa, insa a treia zi de la externare a incercat sa si ia viata. A fost dus de urgenta la spital unde a stat internat 2 saptamani si i s a acordat ajutor medical.
    Ajuns din nou acasa, dupa vreo saptamana timp in care a continuat acelasi tratament medicamentos, a incercat din nou sa si ia viata inghitand clor..a fost din nou internat si inca este de vreo saptamana la urgente.
    Intrebare este ce ar trebui si cum ar trebui sa fac si daca se pot obtine daune mcar morale si/sau o evluare specializata si profesionista a socrului meu in vedrea tratatrii bolii de care sufera.
    Multumesc

  • Daniluc doca
    Posted at 13:00h, 20 aprilie Răspunde

    Am cumpărat un intravilan de la o doamna care a decedat, am făcut o convenție de mina. La cartea funciara apare alt proprietar. Ce trebuie sa fac că să îmi fac un contract legal la notar ?

  • Leonardo Sarbu
    Posted at 20:46h, 20 aprilie Răspunde

    Buna ziua. Mama mea mai avea de platit 25.000 de lei la un credit bancar. Avea o poprire de 8100 de lei pe contul curent,a facut o cerere la banca prin care banii nu ar fi ajuns la poprire ci direct la credit, insa astazi au intrat in poprire, momentan, asa au zis cei de la banca si nu pot oferi un raspuns sigur daca maine daca departamentul care se ocupa cu situatia de fata va trimite banii spre credit, pentru a termina rambursarea anticipata integrala. Ce pot face in acest caz daca din cauza bancii, desi am facut special cerere sa se duca catre credit, se duc in poprire? De ce am mai facut cererea atunci? Nu mi se pare corect. Va rog frumos, situatia financiara este stransa si nu ne permitem sa platim poprirea acum. Va rog frumos, ajutati-ma cu o parere.

  • Iuliana Alexandrina
    Posted at 08:22h, 22 aprilie Răspunde

    Bună ziua,soacra mea de mai mult timp îmi adresează cuvinte jignitoare ma denigrează,am făcut plângere la postul de politie din comună și a fost amendata cu suma de 200 ron,la nici o zi a început iară cu cuvinte jignitoare a venit echipajul de politie si a amendat-o cu suma de 500 ron.Am înregistrari audio cât și video.Spuneti-mi va rog ca numai știu ce pot face,domnul polițist mi-a spus sa merg la judecătorie pentru a obține un ordin de protecție.Sunt bolnava de diabet zaharat și am și tensiunea oscilanta,numai pot când aud ce cuvinte jignitoare îmi aduce,fără sa ai fac ceva,fără sa ai adresez o vorba,îmi tine calea mereu .Va rog din suflet sa îmi răspundeți.

  • Loredana
    Posted at 12:58h, 22 aprilie Răspunde

    Buna ziua, se poate sa ma ajutati cu o informatie de specialitate in situatia urmatoare?
    Am cumparat o saltea de pe un site, pe care am desigilat-o cand am primit-o si apoi am decis sa o returnez, deoarece prezenta un miros chimic, foarte neplacut si intens. Am anuntat magazinul prin email in aproximativ o ora de cand am receptionat coletul, insa in politica de retur a acestuia scrie ca nu accepta returnarea produselor desigilate. Am pastrat ambalajul, pe care l-am prins cu scotch in zona unde facusem taietura pentru a scoate salteaua.

    Am tot vazut pe internet mai multe articole in care se prezinta urmatorul caz din instanta:

    https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2019-03/cp190042ro.pdf

    As dori sa stiu daca au fost facute modificari in lege si daca se aplica si la noi, in Romania, dreptul de retur pentru saltele desigilate.

    Multumesc anticipat!

  • Dori
    Posted at 16:49h, 22 aprilie Răspunde

    Buna ziua, daca am realizat o captura de ecran de pe story-ul unei persoane de pe facebook ( story pe care il putea vedea oricine ) si i-am trimis acea captura de ecran celui care apare in story, pot fi incadrat pe art 226 CP ?

  • Bucur Mariana
    Posted at 23:54h, 22 aprilie Răspunde

    Bună seara!am si o întrebare am doi baietii cel mic are 4 ani cel mare are 14 ani și am avut probleme cu el su limbajul am fost cu el la logoped și ia dat niște pastile sa le ia și cu tatăl lui mu preș ne mai ma înțeleg și as vrea sa punem punct sa nu afecteze băiatul și as dori sa nu plece după tatăl lui sa rămână cu mine și ca să am drept asupra lui sa nu plece ce as putea avea la mana ca nu plece de lângă mine.

  • TOMA ANA
    Posted at 12:07h, 23 aprilie Răspunde

    Sotul meu a decedat în 1989. Am nevoie sa-i genereze CNP fiindu-mi necesar la casa de pensii. Care este baza legala pentru generarea CNP-ului persoanelor decedate și unde trebuie sa ma adresez? Va mulțumesc!

  • Vali Olariu
    Posted at 22:05h, 23 aprilie Răspunde

    Buna ziua.
    Ma numesc Vali Olariu, sunt din zona Radauti-Suceava.
    Citind cateva zile din Noul Cod Civil actualizat 2022 – Legea 287/2009, art.2263, pct.(6) Dreptul la acţiunea în rezoluţiune se transmite moştenitorilor,

    as vrea sa stiu daca am dreptul sa cer rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct si obligatie de intretinere incheiat intre (creditorul) tatal meu -decedat recent- si sora mea mai mica (debitoarea). Aceasta a stat in Germania in ultimii 19 ani si l-a vizitat pe tata de cateva ori, de intretinerea lui ocupandu-se sora tatei, care locuia peste drum.
    In opinia mea, acest lucru ar fi posibil din cauza nerespectarii conditiilor din contract: ” cumparatoarea este obligata sa ma intretina pe tot restul vietii, sa ma ajute la muncile gospodaresti, sa ma ingrijeasca in caz de boala, iar la moartea mea sa ma inmormanteze dupa obiceiul locului”.

    Cateva date:
    -parintii nostri au divortat in 1997, apoi au facut partaj, iar intrarea principala in casa a ramas la tata. Mama nu a mai locuit in casa cu tata, el fiind violent si alcoolic. Mamei i s-a sugerat sa isi faca intrare separata in jumatatea ei, dar nu a putut sa se apropie de casa din cauza violentei lui, asa ca mama a locuit cu chirie in ultimii 25 de ani, in acelasi sat. In plus, in actul de partaj scrie ca lui ii reveneau si imprejmuirile casei, astfel ca nu avem acces la partea de casa a mamei decat prin curtea vecinilor. Tata a fost un om sucit, rau si vorba unui amic, „unii oameni nu sunt facuti sa aibe copii”. A dat cata shpaga a fost nevoie la avocati si judecatori sa masluiasca acte si sa ne vada pe drumuri. Totusi…
    -In 2003, tata i-a vandut la notar jumatatea lui de casa fetei lui mai mici, sora noastra ( suntem 4 frati, noi ceilalti 3 fiind alungati de el si imprastiati prin lume), cu clauza de uzufruct si obligatie de intretinere. Detin copie dupa contract si extras CF.
    -In 2004 sora noastra a plecat in Germania, unde s-a stabilit, si de unde a revenit doar de cateva ori, strict pentru vizite scurte.
    -In ultimii ani de viata, tata a suferit de mai multe afectiuni, fiind internat de mai multe ori in spital dupa cazaturi pe scari cu coaste rupte si pentru probleme cu plamanii, fiind un fumator inrait. A murit cu o hernie inghinala imensa din cauza tusei continue si cu insuficienta cardiaca. Din intamplare chiar eu am fost cel care l-am internat ultima oara, in ultimii 5 ani il mai vizitam de sarbatori cu copiii mei, sa isi cunoasca bunicul, fara sa le spun niciodata ce zbir a fost.
    -Debitoarea contractului (fata lui cea mica), desi stia de la mine ca va muri curand (mi-a zis medicul de la ATI cand l-am internat), a zis ca ea vine doar dupa ce stie sigur ca e mort, pentru ca are servici in Germania si nu poate sa lipseasca.
    -In toti acesti ani, de tata a vut grija sora lui care locuia peste drum. Tot ea a facut toate pregatirile de inmormantare. Debitoarea a aparut in seara de dinaintea inmormantarii, a asistat la priveghi si a plecat sa doarma la niste rude.
    -Dupa inmormantare, debitoarea – acum deja proprietara – a dus cheia de la usa casei la o cunostinta, noi (ceilalti 3 frati) nemaiavand posibilitatea sa intram in casa ( mama nu a mai facut acea intrare cum i s-a sugerat), decat spargand vreun geam. Dupa cateva zile am auzit ca debitoarea vrea sa vanda partea obtinuta de la tata unei alte surori de-ale lui, care locuieste la Oradea. Evident, intrarea in casa ne va fi obstructionata.

    Nota: Jumatatea de casa a mamei am achizitionat-o eu, ceilalti doi frati nefiind interesati de ea. As vrea sa o renovez si sa imi duc copiii si nepotii acolo in vacante, fiind un loc de care eu nu am avut parte dupa varsta de 10 ani. Dar vreau sa ramana intrarea principala pentru toti, casa fiind construita ca un dublu apartament cu hol comun, fiind foarte usor de separat fluxurile. Din pacate debitoarea nu este o persoana de buna credinta ( e la a 3-a casnicie, a distrus deja vietile a mai multor oameni in jurul ei – seamana cu taica-su) si as fi vrut sa incerc sa obtin rezolutiunea contractului dintre ea si tata, tocmai pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile ( intuitu personae), iar situatia juridica sa revina la cea de dinainte ( restitutio in integrum), urmand sa deschidem succesiunea si sa avem toti 4 fratii dreptul sa intram in casa NOASTRA!

    Va rog sa imi spuneti daca e posibil acest lucru, care ar fi ordinea actiunilor de intreprins si ce sanse as avea sa obtin rezolutiunea.
    Cu stima, Vali

  • Mariana Iorgulescu
    Posted at 13:05h, 25 aprilie Răspunde

    Buna ziua! As dori mai multe detalii despre dreptul de proprietate prin uzucapiune. Am citit informatiile postate, dar nu sunt sigura daca situatia noastra se incadreaza in limitele legii pentru obtinerea acestui drept. Situatia concreta: unchiul meu locuieste intr-un apartament al carui proprietar este fiica sa stabilita pe un alt continent. Pana in anii 90 a stat acolo cu chirie de la stat, impreuna cu sotia si cu fiica, dupa care a cumparat apartamentul pe numele fiicei. Ea este plecata din tara de mai bine de 30 de ani, nu a revenit niciodata in tara si nici nu doreste sa revina vreodata. Unchiul meu ar dori sa revendice dreptul de proprietate asupra apartamentului. Este posibil acest lucru? Daca da, in ce conditii si care ar fi durata demersului?

  • Radu Doru
    Posted at 10:14h, 26 aprilie Răspunde

    Buna ziua!

    Se da urmatoarea speta:
    Cu 2 saptamani inainte ca firma Euroins sa intre in faliment, o doamna cu autovehiculul dansei, ma loveste.
    Bun, facem amiabila, recunoaste greseala, si-o asuma.
    Sunat la call center, facut programare in service autorizat, mers impreuna cu doamna acolo, completat restul declaratiilor, se deschide dosarul de dauna.
    In data de 17.03, Euroins intra in faliment. Tamponarea s-a produs cu 1 saptamana inainte.
    Primesc plic prin curier de la Euroins la 1 saptamana dupa declararea falimentului cu rezolutia: culpa comuna. Socant, in conditiile in care persoana care a provocat accidentul a scris clar in declaratii ca ea este de vina, fara discutii. Inspectorul de daune de la service-ul unde am facut constatarea, socat la randul lui de o asemenea decizie. Trimit mail la ASF, FGA cu redeschiderea dosarului si pauza.
    Se mai poate face altceva?

    Multumesc

  • Dobranis Gabriela
    Posted at 23:39h, 26 aprilie Răspunde

    Buna seara!
    Am rugamintea sa imi spuneti cum se poate finaliza sau ce se poate face pentru o hartuire morala la serviciu. Este vb despre sotul meu care fiind secretar la o scoala din mediul rural de 31 de ani.
    Hartuirea morala o face doamna dir. care fiind la baza educatoare, neavand studii superioare, ci doar o echivalare de studii. Este „sustinuta: asa cum arata dansa mereu de dl primar….. Acum cateva zile am chemat ambulata cu nr.25 ATI – cu medic si asistent, pentru ca se simtea f f rau la scoala. Are documente de la UPU unde a stat 7 ore pentru a fi monitorizat si investigat!!
    Doamna dir. face diverse afirmatii, printre care „ca se preface”, „ca nu are nimic” etc.
    Am 38 de ani de vechime in aceasta unitate de invatamant, lucrez de la 18 ani si am avut 14 directori, dar… Va rog sa ma ajutati si sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac sau cum sa procedez???
    Mentionez ca in momentul de fata sotul meu merge la psihiatru in urma celor intamplate! Nu am adresa URL

    Cu stima si respect,
    Gabriela Dobranis

  • Georgiana
    Posted at 10:46h, 27 aprilie Răspunde

    Bună ziua.
    Ieri, soacra mea a primit un plic, cum că eu sunt executată silit de către compania investcapital (kruk).
    Neștiind ce și cum, și fiind stresată, fiindcă nu am avut niciodată de-a face cu așa ceva, am sunat la acel executor.
    Mi s-a spus că este vorba de un abonament telekom, pe care eu l-aș fi făcut în 2016 (și de care nu știu nimic, ori mi s-a șters memoria), și nu am plătit.
    Mi s-a spus din altă parte că nu trebuia să sun eu personal, fiindcă voi fi hărțuită continuu de către ei. Eu locuiesc în străinătate.
    Am trimis email pentru a mi se trimite dosarul complet, cu acel așa zis contract, semnat de către mine, însă momentan niciun răspuns.
    Întrebarea mea e: ce înseamnă toată treaba asta? E legal ce fac ei? Dacă nu plătesc, ce vor face?
    Mulțumesc!

Post A Comment